Acélszerkezettel kell megerősíteni a szombathelyi Vásárcsarnok épületét

Farkas Bazsi 2020-05-20 15:32:00
Mivel a csarnok tervei nincsenek meg, így csak a bontás után derült ki, hogy plusz munkát kell belerakni a felújításba. Akár 100 millió forint is lehet a többletköltség. 

Idén januárban döntött arról a szombathelyi közgyűlés, hogy kifizeti a 300 millió forintos plusz pénzt, ami a Vásárcsarnok felújításához kell.

Szombathely uniós forrásból kapott 1 milliárd 200 millió forintot a rekonstrukcióra, ám a tervek elkészülte után kiírt pályázatra befutott legkedvezőbb ajánlat is 800 millió forinttal volt drágább a rendelkezésre álló összegnél. 

Nem volt mit tenni, új terveket készíttetett és új pályázatot írt ki a korábbi, fideszes városvezetés. Csakhogy 300 millió forinttal így is többe került a beruházás végösszege. 

Az Éljen Szombathely! városvezetés terjesztette be, hogy a város ne hagyja úszni az uniós pénzt, inkább rakjon hozzá 300 millió forintot, hogy a projekt létrejöhessen.

A munkát pedig meg is kezdték a szakemberek. 

Azonban azt vettük észre, hogy amíg máshol javában folyik a munka, addig a Hunyadi úti főbejáratnál a bontás óta semmi sem történt. Több forrásból úgy értesültünk, hogy az épületnek statikai problémái vannak, ezért várat magára az építés. 

 

Eltűnt a szombathelyi vásárcsarnok oldala

Még februárban írtunk róla, hogy a négy évnyi ígérgetést követően idén tényleg megújul a Szombathelyi Vásárcsarnok. Akkor azt mondták, a ki- és átköltözések után áprilisban kezdődhet el a tényleges munka. És tényleg, elég látványosan belevágtak. A szombathelyi piac kálváriája 2016-ban kezdődött.

 

Segítségért felhívtuk Litkei Tamást, a felújítás tervezőjét. A mérnök azt mondta, hogy mivel az épület eredeti tervrajzai nincsenek meg, így azt csak a bontás után tudták kideríteni, hogy melyik fal merevítő fal. 

Hogy olvasóink is pontosan értsék, a tartófal és a merevítőfal nem egy és ugyanaz. Az, hogy melyik fal tartófal, annak vastagságából általában meg lehet állapítani. A merevítőfal azonban sok esetben semmivel sem vastagabb egy közönséges válaszfalnál. 

Ezek a falak fontos szerepet töltenek be egy épületnél, hiszen a merevítőfalak felelnek azért, hogy az épület stabil legyen.

Most a bontás után kiderült, hogy vannak olyan merevítőfalak, amiket a tervek szerint átvágnának. Ám, hogy megmaradjon a vásárcsarnok épületének stabilitása, most egy acél szerkezetet kell pluszban építeni. 

Hogy ez mekkora többletköltséget okoz, a tervező nem tudta megmondani. 

Egy általunk megkérdezett építőipari szakember szerint

egy ilyen plusz munka akár közel 100 millió forint pluszt is jelenthet.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester megkeresésünkre azt mondta, hogy ezt a felújítást ők már úgy örökölték meg az előző városvezetéstől, és csak remélni tudja, hogy a végén nem lesznek helytállóak azok a vélemények mi szerint, olcsóbb lett volna egy teljesen újat építeni, mint a mostanit felújítani.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.