A szombathelyi közgyűlés úgy szavazta meg a vasút környéki fizetőparkolókat, hogy egy szót sem beszélt róla

Farkas Bazsi 2018-08-31 06:36:00
Csökkenő helyek, 200 forintos óradíj az eredmény.

Elég sokakat érint az a rendelet módosítás, ami a szombathelyi vasútállomás környékére terjesztette ki a fizetőrakolást. A testület júniusban tárgyalta, vagyis tűzte napirendre a javaslatot, merthogy tárgyalásról nagyjából szó sincs, de ezt majd egy kicsit később. Az előterjesztés lényege, hogy szeptember 1-től fizetni kell a: 
 

  • Széll Kálmán utcában (A Vörösmarty Mihály utca és az Éhen Gyula tér között.),
  • a Széll Kálmán utca 51. A-C. tömbbelsőben,
  • a Kisfaludy utcában (A Vörösmarty Mihály utca és a Nádasdy utca között),
  • az Éhen Gyula tér 1-3.,
  • és a Vasút u. 1-7. előtti parkolókban.

De forgalmirend is változik a környéken. Mivel a Kisfaludy utca Vörösmarty és Nádasdy utca közti szakaszának egyik sávját elfoglalják az új fizetőparkolók, így ide csak egy irányból, a Nádasdy felől lehet már csak behajtani. Mindezt egyébként videón is körbejártuk.

Videó - Feleannyi parkoló lesz a szombathelyi vasútállomásnál hétfőtől

200 forint lesz óránként!

Szóval a júniusi közgyűlés tárgyalta a nem kis visszahangot kiváltó rendeltet. Visszakerestük a közgyűlési jegyzőkönyvet, amit egyébként bárki elérhet az interneten a szombathely.hu-n, a város hivatalos weblapján.

A városi képviselőket annyira érdekelte, a környék sorsa, hogy egyetlen szót sem ejtettek arról, hogy ez most milyen hatást is fog kiváltani a közlekedében.

Első blikkre egyébként úgy nézett ki, hogy senki nem akar hozzászólni a napirendi ponthoz, aztán Balassa Péter (Jobbik) mégis szót kért. Azonban ő sem ehhez szólt hozzá, hanem a zöld rendszámos autók esetleges parkolási engedményeit firtatta, amivel módostani szerette volna az előterjesztést, amiben a fizetőparkolók kiterjesztése szerepelt. A Balassához csatlakozó Szuhai Viktor (Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt) szintén a zöld rendszámos autók témájához csatlakozott, akár csak Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP). Csak egy kicsit tért el a tárgytól Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP), aki a belvárosi parkolók fel nem festésével volt elfoglalva. Javasolta továbbá, hogy a Semmelweis utca végén és a Pelikán park mellett a Honvéd tér szakaszon újabb fizetőparkolókat alakítsanak ki. 

De arról, hogy a vasút környékének parkolási ügyét segíti vagy nehezíti a tervezett intézkedés egyetlen szó sem hangott el.

De az sem derült ki, hogy hány környékenlakó és egyáltalán pontosan mit kért, a parkolási helyzet jobbá tételéért. 

Belenéztünk a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság közgyülés előtt ülésének jegyzőkönyvébe is. Azt gondoltuk, hogy egy a bizottság által jól előkészített javaslatról van szó, ezért nem kellett tárgyalnia azt részletesen a közgyűlésnek. A javaslattal kapcsolatban csak annyit találtunk, hogy az ülésen kérdés, ezzel kapcsolatban nem merült fel, így a bizottság azt a közgyűlésnek elfogadásra javasolja.  11-en szavaztak igennel, a baloldal két bizottsági tagja Nemény András és Kopcsándi József azonban nemmel voksolt. 

A júniusi közgyűlésen tehát így szavazták meg a fideszes képviselők azt, hogy a parkolási gondokat fizetőparkolók felfestésével enyhítsék. A baloldal azonban nemmel voksolt. 

Kerestük Illés Károlyt, a körzet ökormányzati képviselőjét, hogy tájékozódjunk a témában. A következő kérdéseket küldtük el neki emialben:

- Hány környéken lakó jelezte a parkolási problémát?
- Hányan jelentek meg az ügyben összehívott lakossági fórumon és milyen javaslatokat tettek a térség parkolási problémáinak felszámolására?
- Az itt lakók milyen véleménnyel voltak arról, hogy bár lakossági bérletet válthatnak, ezután nekik is fizetni kell majd azért, hogy otthonuk közelében parkolhassanak?
- Konzultált e az önkormányzat közlekedési szakemberrel? Milyen javaslatai voltak a környék parkolási nehézségeinek felszámolására?
- Hány autó tudott parkolni az új rendszer előtt a most fizető parkoló övezetbe sorolt utcákban, és mennyi fér el szeptember elseje után?
- Tervezik e, hogy a környéken további utcákban is fizetőssé teszik a parkolást? 

 

Amint kapunk válaszokat jelentkezni fogunk velük. 

Szombathelyen legutóbb a Berzsenyi tér átalakításával 50 parkolóhely szűnt meg a belvárosban. Tavaly novemberben pedig a Kőszegi utca belső udvarában alakítottak ki egy 46 férőhelyes parkolót. 

Az Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt frakció már többször elmondta, hogy szerintük nem az a megoldás a belvárosi parkolási helyzet könnyítésére, hogy újabb és újabb fizetőparkolókat jelölnek ki. A legutóbbi önkormányzati választásokon például azt ígérték, hogy esetleges győzelmük esetén a fizetőparkolás helyett új stratégiával oldanák meg a parkolóproblémát. Hogy mi lett volna ez, a Fidesz szombathelyi győzelme miatt, egyelőre nem tudtuk meg. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.