A szombathelyi egyetemen végzett srác, aki hobbi csillagász és 7 éve bekerült a Megasztár 24 legjobb előadója közé

Varga Mátyás 2019-12-02 20:40:00
Klippel Dáviddal beszélgettünk megasztáros tapasztalatairól, éneklésről és csillagászatról.

Klippel Dávid Sümegről érkezett a szombathelyi egyetemre. Gimnázium óta érdekli a zene, és ha nincsenek a szülei, akkor valószínűleg nem lenne polgári munkája. Számára is rejtély, hogy hogyan került Szombathelyre, az egészre úgy emlékszik, hogy egyszer csak azon találta magát, hogy az akkori NYME-SEK földrajz szakára jár.

 

Az egyetemen ismertelek meg. Ezen kívül még hogyan kötődsz Vas megyéhez?

 

Ha jól emlékszem 7 évvel ezelőtt kerültem ide. Geográfus szakon végeztem, utána pedig, ahogy az sok esetben lenni szokott, itt is ragadtam a vasi megyeszékhelyen. Rengeteg barátot szereztem az egyetemi évek alatt, így ők is gondoskodtak róla, hogy itt maradjak. Továbbá egy kedves hobbimnak is hódolhatok a Gotthard Jenő Csillagászati Egyesület segítségével.

 

Nem mondod, hogy amatőr csillagász is vagy?

 

Jó, akkor nem mondom, pedig az vagyok. Mindig is érdekelt a csillagászat, gyerekként egy ’70-es évekbeli fizika lexikont olvasgattam, és onnan tanultam meg az alapokat. Folyton elképzeltem, hogy hogyan nézhetnek ki a dolgok, mivel én is űrhajós szerettem volna lenni, 7-8 évesen a garázsunk tetején csináltam csillagszórókból, gyufás fejekből és szilveszteri tűzijátékokból szilárd hajtású rakéta üzemanyagot.

 

 

Igen, baromi rossz gyerek voltam, bár én inkább kíváncsiságnak hívnám. Később az egyetemen találkoztam Péntek Kálmánnal, ő pedig segített beszerezni egy szuper távcsövet. Utána hetekig alig aludtam, mert folyton az eget figyeltem. A szakdolgozatom is ilyen témában született, és a barátaimat is folyamatosan csillagászati témákkal traktálom.

 

Azt már tudjuk, hogy szereted a földrajzot. Viszont emellett van egy hobbid is, ami nem más, mint az éneklés. Mióta énekelsz?

 

Erre a kérdésre mindig azt szoktam válaszolni, hogy nem tudom pontosan meghatározni azt, mikor elkezdtem érdeklődni az éneklés iránt. Fogalmam sincs, hogy valaki miért kezd el hódolni egy hasonló szenvedélynek. Nálam a környezeti és az öröklött hatások is közre játszottak abban hogy elindultam ezen az úton. Ez azért van, mert a családomban rengeteg zeneszerető ember van, akik hatására elég fiatalon találkoztam egy csomó hangszerrel.

 

Kijelenthető, hogy szerintem elkerülhetetlen volt, hogy valamilyen módon ne kezdjek el zenélni. Emlékszem, hogy az egész a Linkin Park - Meteora című albumával kezdődött, amit nagybátyámtól kaptam. A banda hatására elindult bennem valami, ami azt mondta, hogy nekem énekelnem kell. Az éneklést viszont kicsivel később, 2006-2007 körül kezdtem el tanulni, de a gitározás is így indult. Csak jött az érzés hogy nem elég az ének, mert kísérni akarom magam.

 

Miért döntöttél úgy, hogy indulsz a 2012-es Megasztárban?

 

Viszonylag lusta ember vagyok, és az emberekre jellemző, hogy a legkevesebb erőfeszítéssel szeretnék a legtöbbet kihozni az adott helyzetből. Az ilyen tehetségkutató versenyek pedig pontosan ezt kínálják. Elindulsz egyen, nyakadba szakad egy csomó dolog, amik ismeretlenek számodra. Semmire se vagy felkészülve, és ahogy esik, úgy puffan alapon majd lesz belőle valami.

 

YouTube

Teljes hosszában: http://tv2.hu/megasztar/videok/megasztar6/video/kuldetest-teljesit-a-testi-fogyatekkal-szuletett-fiu--klippel-david-509193 Produkciók, teljes adások: http://tv2.hu/megasztar A Megasztár Facebook-oldala: http://facebook.com/megasztar A 20 éves sümegi egyetemista először a zsebébe dugta a kézfejét, hogy a zsűri ne lássa hiányos végtagját. Dávid szeretne erőt adni más sorstársainak a tehetségkutatóban szerepléssel (Eredeti dal: Miley Cyrus/Joe McElderry -- The Climb). 2012.02.10.

 

Ha jól tudom bekerültél az élő showba is. Milyen volt szerepelni a tehetségkutatóban?

 

Kellemes és kellemetlen érzések is értek itt, de alapjába véve nagyon hasznos volt. Nem ez volt az első hasonló megmérettetés, amin indultam. Korábban már volt pár, amit meg is nyertem. Ilyen például a keszthelyi Helikon ünnepségek, de a Megasztár volt az első, amit kereskedelmi csatorna indított. Arra jó volt, hogy megtudjam, akarom-e ezt csinálni, de nem ilyen keretek között, és nem ezekkel a feltételekkel.

Milyen kapuk nyíltak meg előtted?


Nehéz erre válaszolni, mert a magyar ember szeret elmerengni azon a kérdésen, hogy mi lett volna ha. Én úgy gondolom, hogy a motivációmon lendített, de a szorgalmamban visszafogott. Érdekes, de  ha nem lett volna a Megasztár, akkor sokkal előbbre tartanék zeneileg mint ma. Az ember fiatal korában hajlamos arra, hogy különféle káros szokásokat szerezzen magának. Itt most főleg énektechnikai dolgokra gondolok, amiket utólag nagyon nehéz elhagyni.

Fel szoktál mostanában lépni különféle eseményeken?


Az elmúlt 1,5 évben nagyon kevés fellépést vállaltam. Ez egyrészt a sulihoz és a munkáimhoz köthető. Szerettem volna az előbb említett rossz énekszokásoktól megszabadulni. A fellépéseken pedig azokat használtam.

 

 

Érdekes! Laikusként nem is gondolná az ember, hogy milyen hatásai vannak egy-egy showműsornak. Jelenleg mivel foglalatoskodsz?

Hú rengeteg különféle dologgal. Szüleim mindig is azt szerették volna hogy a zene mellett legyen biztos dolog az életemben. Ezért jelenleg biztosítási és pénzügyi tanácsadóként dolgozom. Emellett foglalkozom még zenei stúdiómunkálatokkal is, ami lényegében felvételt, mixinget és masteringet jelent. Közben veszem fel a saját zenéimet, tervezem a saját jövőmet, és tanulok, amíg csak tudok. Így lehet az ember független.

A jövőben is tervezel foglalkozni az énekléssel?

Igen. Nem gondolnám, hogy le tudnék valaha állni ezzel a szenvedélyemmel. Ez egy nagyon komoly függőség. Sok ismerősöm van, akinek a zene inkább bedöntötte az életét. Rengeteg a drámai kimenetel van ebben a világban, úgyhogy igyekszem megtalálni az egyensúlyt.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.