A szombathelyi egyetemen végzett srác, aki hobbi csillagász és 7 éve bekerült a Megasztár 24 legjobb előadója közé

Varga Mátyás 2019-12-02 20:40:00
Klippel Dáviddal beszélgettünk megasztáros tapasztalatairól, éneklésről és csillagászatról.

Klippel Dávid Sümegről érkezett a szombathelyi egyetemre. Gimnázium óta érdekli a zene, és ha nincsenek a szülei, akkor valószínűleg nem lenne polgári munkája. Számára is rejtély, hogy hogyan került Szombathelyre, az egészre úgy emlékszik, hogy egyszer csak azon találta magát, hogy az akkori NYME-SEK földrajz szakára jár.

 

Az egyetemen ismertelek meg. Ezen kívül még hogyan kötődsz Vas megyéhez?

 

Ha jól emlékszem 7 évvel ezelőtt kerültem ide. Geográfus szakon végeztem, utána pedig, ahogy az sok esetben lenni szokott, itt is ragadtam a vasi megyeszékhelyen. Rengeteg barátot szereztem az egyetemi évek alatt, így ők is gondoskodtak róla, hogy itt maradjak. Továbbá egy kedves hobbimnak is hódolhatok a Gotthard Jenő Csillagászati Egyesület segítségével.

 

Nem mondod, hogy amatőr csillagász is vagy?

 

Jó, akkor nem mondom, pedig az vagyok. Mindig is érdekelt a csillagászat, gyerekként egy ’70-es évekbeli fizika lexikont olvasgattam, és onnan tanultam meg az alapokat. Folyton elképzeltem, hogy hogyan nézhetnek ki a dolgok, mivel én is űrhajós szerettem volna lenni, 7-8 évesen a garázsunk tetején csináltam csillagszórókból, gyufás fejekből és szilveszteri tűzijátékokból szilárd hajtású rakéta üzemanyagot.

 

 

Igen, baromi rossz gyerek voltam, bár én inkább kíváncsiságnak hívnám. Később az egyetemen találkoztam Péntek Kálmánnal, ő pedig segített beszerezni egy szuper távcsövet. Utána hetekig alig aludtam, mert folyton az eget figyeltem. A szakdolgozatom is ilyen témában született, és a barátaimat is folyamatosan csillagászati témákkal traktálom.

 

Azt már tudjuk, hogy szereted a földrajzot. Viszont emellett van egy hobbid is, ami nem más, mint az éneklés. Mióta énekelsz?

 

Erre a kérdésre mindig azt szoktam válaszolni, hogy nem tudom pontosan meghatározni azt, mikor elkezdtem érdeklődni az éneklés iránt. Fogalmam sincs, hogy valaki miért kezd el hódolni egy hasonló szenvedélynek. Nálam a környezeti és az öröklött hatások is közre játszottak abban hogy elindultam ezen az úton. Ez azért van, mert a családomban rengeteg zeneszerető ember van, akik hatására elég fiatalon találkoztam egy csomó hangszerrel.

 

Kijelenthető, hogy szerintem elkerülhetetlen volt, hogy valamilyen módon ne kezdjek el zenélni. Emlékszem, hogy az egész a Linkin Park - Meteora című albumával kezdődött, amit nagybátyámtól kaptam. A banda hatására elindult bennem valami, ami azt mondta, hogy nekem énekelnem kell. Az éneklést viszont kicsivel később, 2006-2007 körül kezdtem el tanulni, de a gitározás is így indult. Csak jött az érzés hogy nem elég az ének, mert kísérni akarom magam.

 

Miért döntöttél úgy, hogy indulsz a 2012-es Megasztárban?

 

Viszonylag lusta ember vagyok, és az emberekre jellemző, hogy a legkevesebb erőfeszítéssel szeretnék a legtöbbet kihozni az adott helyzetből. Az ilyen tehetségkutató versenyek pedig pontosan ezt kínálják. Elindulsz egyen, nyakadba szakad egy csomó dolog, amik ismeretlenek számodra. Semmire se vagy felkészülve, és ahogy esik, úgy puffan alapon majd lesz belőle valami.

 

YouTube

Teljes hosszában: http://tv2.hu/megasztar/videok/megasztar6/video/kuldetest-teljesit-a-testi-fogyatekkal-szuletett-fiu--klippel-david-509193 Produkciók, teljes adások: http://tv2.hu/megasztar A Megasztár Facebook-oldala: http://facebook.com/megasztar A 20 éves sümegi egyetemista először a zsebébe dugta a kézfejét, hogy a zsűri ne lássa hiányos végtagját. Dávid szeretne erőt adni más sorstársainak a tehetségkutatóban szerepléssel (Eredeti dal: Miley Cyrus/Joe McElderry -- The Climb). 2012.02.10.

 

Ha jól tudom bekerültél az élő showba is. Milyen volt szerepelni a tehetségkutatóban?

 

Kellemes és kellemetlen érzések is értek itt, de alapjába véve nagyon hasznos volt. Nem ez volt az első hasonló megmérettetés, amin indultam. Korábban már volt pár, amit meg is nyertem. Ilyen például a keszthelyi Helikon ünnepségek, de a Megasztár volt az első, amit kereskedelmi csatorna indított. Arra jó volt, hogy megtudjam, akarom-e ezt csinálni, de nem ilyen keretek között, és nem ezekkel a feltételekkel.

Milyen kapuk nyíltak meg előtted?


Nehéz erre válaszolni, mert a magyar ember szeret elmerengni azon a kérdésen, hogy mi lett volna ha. Én úgy gondolom, hogy a motivációmon lendített, de a szorgalmamban visszafogott. Érdekes, de  ha nem lett volna a Megasztár, akkor sokkal előbbre tartanék zeneileg mint ma. Az ember fiatal korában hajlamos arra, hogy különféle káros szokásokat szerezzen magának. Itt most főleg énektechnikai dolgokra gondolok, amiket utólag nagyon nehéz elhagyni.

Fel szoktál mostanában lépni különféle eseményeken?


Az elmúlt 1,5 évben nagyon kevés fellépést vállaltam. Ez egyrészt a sulihoz és a munkáimhoz köthető. Szerettem volna az előbb említett rossz énekszokásoktól megszabadulni. A fellépéseken pedig azokat használtam.

 

 

Érdekes! Laikusként nem is gondolná az ember, hogy milyen hatásai vannak egy-egy showműsornak. Jelenleg mivel foglalatoskodsz?

Hú rengeteg különféle dologgal. Szüleim mindig is azt szerették volna hogy a zene mellett legyen biztos dolog az életemben. Ezért jelenleg biztosítási és pénzügyi tanácsadóként dolgozom. Emellett foglalkozom még zenei stúdiómunkálatokkal is, ami lényegében felvételt, mixinget és masteringet jelent. Közben veszem fel a saját zenéimet, tervezem a saját jövőmet, és tanulok, amíg csak tudok. Így lehet az ember független.

A jövőben is tervezel foglalkozni az énekléssel?

Igen. Nem gondolnám, hogy le tudnék valaha állni ezzel a szenvedélyemmel. Ez egy nagyon komoly függőség. Sok ismerősöm van, akinek a zene inkább bedöntötte az életét. Rengeteg a drámai kimenetel van ebben a világban, úgyhogy igyekszem megtalálni az egyensúlyt.

Szólj hozzá!

A 88-ast is kihúzták ma este az ötöslottón

A többi viszont jóval kisebb szám volt.

Holnap már nem fog esni

De a szél azért fújni fog.

RTL Klub: 82 éves nagymamája vigyázott a második emeletről kizuhant kőszegi kislányra

Az idős hölgy levitte a kutyát, így maradt egyedül a gyerkőc. Mentőhelikopter vitte a győri kórházba, nincsen életveszélyben.

Hamilton a pole pozícióban a Stájer Nagydíjon

Mellőle pedig Verstappen indulhat majd a holnapi futamon.

Változik a látogatási rend a győri kórházban

Hétfőtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban naponta csak egy fő látogathatja a betegeket.

Megnősült a Falco KC csapatkapitánya

Július 10-én kötött házasságot Váradi Benedek és kedvese, Bíró Dorottya.

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

Kárpótolja bérletes szurkolóit az SZKKA a csonka szezon miatt

Persze az új bérletesekről sem feledkeznek meg.

Több szabálysértőt is elfogtak tegnap a győri rendőrök

A rendőrök gyorshajtókat, illetve egy körözött férfit fogtak el, valamint egy embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő.

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Az egyelőre nem világos, hogy milyen információkat szállított megbízóinak..

Néhány hét múlva még a Holdnál is közelebb merészkedik hozzánk egy aszteroida

Űrmértékkel nézve csupán egy karnyújtásnyira lesz tőlünk a 49 méteres monstrum.

van még itt cikk a témában: