A szombathelyi AGORA házhoz viszi a kultúrát

Székely Zoárd 2020-03-31 18:12:00
Választékos online programokkal kedveskednek a közönségnek.

Az AGORA munkatársai a veszélyhelyzetben sem adták fel küldetésüket, hogy kultúrát közvetítsenek, csak éppen átköltöztünk digitális felületeinkre - szerepel a Szombathelyi Kulturális Központ közleményében.

A #kulturkaranten és #otthonAGORA hashtag-eket viselő kezdeményezést zenével indították útjára, amin belül szombathelyi és a városhoz kötődő zenészek és zenéhez értők otthon készült felvételeit tesszik közzé Facebook-oldalukon. Az első megosztott videóban Kiss Gábor feldolgozásában hallhatta a közönség The Rembrandts slágerét. A második produkcióban Bujtás Ervin adta elő Stingtől az It’s Probably Me című dalt, majd a Soulwawe basszusgitárosa Góczán Gábor készített egy különleges Beatles-feldolgozást. A #kulturkarantenban készült produkciók premierje szerdán és szombaton látható majd az Agora Savaria Facebook-oldalán.

Nem feledkeznek meg azokról a gyermekekről sem, akik a kézműves programok rendszeres vendégei voltak: a #kreativkaranten #szabadkezek első két része már elérhető az AGORA Facebook-oldalán: gyorsított videón láthatjuk a zokniból készült csörgőlabda nem is olyan bonyolult elkészítési módját, de az újrahasznosítás jegyében a konzervdoboz-kihívás is remek ötlet az otthonmaradóknak. A sorozat a veszélyhelyzet visszavonásáig minden hétfőn 14 órakor folytatódik. 

Az AGORA – Savaria Filmszínházban dolgozó munkatársak is kreatív játékra hívják nézőiket: arra kérik őket, feliratozzák a közzétett jelenetmontázsokat. A legtöbb like-ot kapó nevező ingyen mozijegyet nyerhet.

A #kulturkaranten #otthonAGORA kezdeményezés az irodalommal folytatódik, amely elsősorban a fiatalokat szólítja meg. Verses TikTok-videókat várnak, hogy a virtuális világ segítségével kultúrával töltsük meg otthonainkat. #tiktokpoetry 

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ havi rendszerességgel ad otthont a Savaria Slam Poetry csapatának. A jelenlegi helyzetben sem állnak meg a csapat tagjai és #homepoetry videók formájában mutatják meg őszinte slamjeiket. #homepoetry

A Tánc Világnapjához közeledve, a Tánc fővárosaként emlegetett Szombathely táncművészeti csoportjait várják az AGORA virtuális tereibe. A táncpedagógusokat, koreográfusokat, a csoport- és egyesületvezetőket arra kérték, hogy készítsenek otthon táncoktató videót az általuk választott zenére a saját műfajukban. Az AGORA oldalán naponta jelennek majd meg anyagok egészen a Tánc Világnapjáig, míg végül a filmeket összevágva egy közös filmben mutatják meg, hogy a tánc Szombathely legnagyobb létszámú és legsokoldalúbb művészeti ága. #tanconline

A kertet, természetet kedvelőkre is gondoltak a munkatársak, akik közös paradicsomnevelésbe kezdtek az online térben #kulturnoveny címmel. Együtt ápolják, nevelik és fotózzák majd a paradicsommagból fejlődő kis növényt, megosztva a kertészkedéssel kapcsolatos tapasztalatokat és fotókat! 

Útjára indult Szombathely legnagyobb online rajzszakköre is. A csatlakozás nagyon egyszerű: az Agora Savaria Facebook oldalán közzétett felhívásban megjelölik , hogy milyen témakörben várják a rajzokat. Ezután az elkészült művek fotóit kell csak elküldeni a megadott címre. A rajzszakkör vezetője, Biczó Antal művésztanár úr – az ismerős szakkörösöknek Tóni bácsi – az elkészült rajzokat megnézi és tanácsokat ad. A legjobbakat pedig egy virtuális kiállítás formájában bemutatják a nagyközönségnek. #rajzonline

"Arra kérjük a követőket, hogy legyenek részesei digitális kultúracsapatunknak, hogy megmutathassuk a kultúra és a művészet számtalan formában jelen van az otthonainkban is! Használjuk ki az előre nem tervezett „otthonidőt”, és hozzuk létre újfajta közösségeinket a digitális térben is!"
 

Szólj hozzá!

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

Kiégett egy autó Győrben

Kigyulladt egy személyautó Győrben, a Kiskúti liget közelében, a Nagysándor József utcánál.

Dzsudzsák Balázs hazaigazol Magyarországra

Nem talált magának külföldi csapatot.

Éjszakai műszakra áll át a hulladékszállítás Győrben, nem jár többet csúcsidőben a kukásautó

Október 5-étől a lakossági és a szelektív hulladékszállítás is éjszakai műszakra áll át, a hulladékokat este 8 és reggel 6 óra között fogják elszállítani.

Nagy bejelentést tett az Elefánt, most egy ideig nem koncerteznek többet

Legközelebb akkor lépnek majd színpadra, ha elmúlt a járványveszély.

Újabb átlépő nyílik meg az osztrák-magyar határon

Hétfőtől Pornóapátinál is át lehet menni Ausztriába. Igaz nem egész nap.

18 rendőrre kért az ügyészség letöltendő börtönt Győrben

Hivatali vesztegetésért emeltek vádat az egyenruhások ellen.

Nemzetközi szinten nem drága a magánteszt itthon, de a minimálbérekhez viszonyítva az

Orbán Viktor szerdai Facebook-bejegyzésében az új egészségügyi intézkedések és szigorítások részletezése mellett említést tett a magánklinikákon elvégezhető PCR koronavírus-tesztek hatósági árazásáról is, a terv szerint a teszt nem lehet több 19 500 forintnál.

Orbán meglátogatott egy kórházat, ahol a szemébe mondták a valóságot

Péntek reggel az Országos Korányi Pulmanológiai Intézetbe látogatott Orbán Viktor. 

Három koronavírussal fertőzött betegről tudnak Sárváron

Hét további embernél pedig felmerült a fertőzés gyanúja.

Íme a nap legmeglepőbb híre: a Vénusz egy orosz bolygó

Moszkva igényt tart a fényes égitestre.

Elkezdődött a biztonság hete Győrben

Közlekedésbiztonsági emlékkiállítás nyílt a városháza előtti téren.

Még mindig sok csaló pályázik a nyugdíjasok pénzére

A semmirevaló termékbemutatók helyett mostanában inkább kamu egészségügyi vizsgálatokkal indul az ámítás.

Megrészegült simsonos okozott galibát Győrságon

Ittasan ült a kismotorra egy helyi férfi, majd az út szélén parkoló autóba hajtott.

Fura szagokat hozott a szél Szombathelyre 

Trágya okozta tegnap a “bűzriadót”. 

Közel 1000 új fertőzött van, elhunyt hat idős beteg

Több mint 11 ezer aktív fertőzött van.

Árokba hajtott egy autó az M86-oson Szombathelynél

A Csorna felé vezető oldalon történt a baleset.

van még itt cikk a témában:

Ungár Péter: Valódi megbecsülést a kulturális dolgozóknak!

A Vas megyei LMP parlamenti képviselője szerint ha a kormány valóban megbecsülné a kulturális dolgozókat, akkor nem kidobta volna őket a közalkalmazotti státuszból, hanem megtartotta volna kiemelt védettségüket.

Minden érzékszervünket igénybe fogjuk venni Szombathelyen

Érezd Szombathelyt! címmel indul programsorozat a vasi megyeszékhelyen.