A szombathelyi AGORA házhoz viszi a kultúrát

Székely Zoárd 2020-03-31 18:12:00
Választékos online programokkal kedveskednek a közönségnek.

Az AGORA munkatársai a veszélyhelyzetben sem adták fel küldetésüket, hogy kultúrát közvetítsenek, csak éppen átköltöztünk digitális felületeinkre - szerepel a Szombathelyi Kulturális Központ közleményében.

A #kulturkaranten és #otthonAGORA hashtag-eket viselő kezdeményezést zenével indították útjára, amin belül szombathelyi és a városhoz kötődő zenészek és zenéhez értők otthon készült felvételeit tesszik közzé Facebook-oldalukon. Az első megosztott videóban Kiss Gábor feldolgozásában hallhatta a közönség The Rembrandts slágerét. A második produkcióban Bujtás Ervin adta elő Stingtől az It’s Probably Me című dalt, majd a Soulwawe basszusgitárosa Góczán Gábor készített egy különleges Beatles-feldolgozást. A #kulturkarantenban készült produkciók premierje szerdán és szombaton látható majd az Agora Savaria Facebook-oldalán.

Nem feledkeznek meg azokról a gyermekekről sem, akik a kézműves programok rendszeres vendégei voltak: a #kreativkaranten #szabadkezek első két része már elérhető az AGORA Facebook-oldalán: gyorsított videón láthatjuk a zokniból készült csörgőlabda nem is olyan bonyolult elkészítési módját, de az újrahasznosítás jegyében a konzervdoboz-kihívás is remek ötlet az otthonmaradóknak. A sorozat a veszélyhelyzet visszavonásáig minden hétfőn 14 órakor folytatódik. 

Az AGORA – Savaria Filmszínházban dolgozó munkatársak is kreatív játékra hívják nézőiket: arra kérik őket, feliratozzák a közzétett jelenetmontázsokat. A legtöbb like-ot kapó nevező ingyen mozijegyet nyerhet.

A #kulturkaranten #otthonAGORA kezdeményezés az irodalommal folytatódik, amely elsősorban a fiatalokat szólítja meg. Verses TikTok-videókat várnak, hogy a virtuális világ segítségével kultúrával töltsük meg otthonainkat. #tiktokpoetry 

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ havi rendszerességgel ad otthont a Savaria Slam Poetry csapatának. A jelenlegi helyzetben sem állnak meg a csapat tagjai és #homepoetry videók formájában mutatják meg őszinte slamjeiket. #homepoetry

A Tánc Világnapjához közeledve, a Tánc fővárosaként emlegetett Szombathely táncművészeti csoportjait várják az AGORA virtuális tereibe. A táncpedagógusokat, koreográfusokat, a csoport- és egyesületvezetőket arra kérték, hogy készítsenek otthon táncoktató videót az általuk választott zenére a saját műfajukban. Az AGORA oldalán naponta jelennek majd meg anyagok egészen a Tánc Világnapjáig, míg végül a filmeket összevágva egy közös filmben mutatják meg, hogy a tánc Szombathely legnagyobb létszámú és legsokoldalúbb művészeti ága. #tanconline

A kertet, természetet kedvelőkre is gondoltak a munkatársak, akik közös paradicsomnevelésbe kezdtek az online térben #kulturnoveny címmel. Együtt ápolják, nevelik és fotózzák majd a paradicsommagból fejlődő kis növényt, megosztva a kertészkedéssel kapcsolatos tapasztalatokat és fotókat! 

Útjára indult Szombathely legnagyobb online rajzszakköre is. A csatlakozás nagyon egyszerű: az Agora Savaria Facebook oldalán közzétett felhívásban megjelölik , hogy milyen témakörben várják a rajzokat. Ezután az elkészült művek fotóit kell csak elküldeni a megadott címre. A rajzszakkör vezetője, Biczó Antal művésztanár úr – az ismerős szakkörösöknek Tóni bácsi – az elkészült rajzokat megnézi és tanácsokat ad. A legjobbakat pedig egy virtuális kiállítás formájában bemutatják a nagyközönségnek. #rajzonline

"Arra kérjük a követőket, hogy legyenek részesei digitális kultúracsapatunknak, hogy megmutathassuk a kultúra és a művészet számtalan formában jelen van az otthonainkban is! Használjuk ki az előre nem tervezett „otthonidőt”, és hozzuk létre újfajta közösségeinket a digitális térben is!"
 

Szólj hozzá!

Embercsempészt fogtak a csornai rendőrök

A 23 éves szír sofőr jogellenesen akart Ausztriába szállítani egy magát szírnek valló férfit.

Lady Gaga az új albumával visszatér a dance-pop gyökereihez, míg a dalszövegeivel nehéz témákat zúdít a hallgatókra

Megjelent a Chromatica, az énekesnő alig várja már, hogy együtt bulizzunk az új számokra.

Ittas sofőrt kaptak el a sárvári rendőrök

A budapesti férfit előállították.

Egy éve történt a Hableány tragédiája

Egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Május utolsó napjaiban is változékony lesz az időjárás

Nem lesz kirándulóidőnk a hosszú hétvégén.

KSH: Több, mint 400 ezer forint a magyarok átlagos fizetése

Sőt, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 9 százalékkal nőttek a keresetek márciusban.

Egy éve menekült egy többszörösen körözött férfi, a győri rendőrök elkapták

Pedig még egy infraszenzoros webkamerát is telepített a házához, hogy azzal védje magát.

Majdnem levágta az utas fejét a szélvédőn berepülő teknős

Az élet képes rákontrázni a Végső állomás filmekre is.

Iskolaőrséget állít fel a kormány

Azokban az iskolákban lesznek jelen, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak.

Van olyan gyülekezet, ahol a papok már vízipisztollyal kereszetlenek

Ilyen az, amikor az egyház egy kis vidámságot csempész a hívek életébe.

A Tiger King sztárja azt ígéri, érkezik a második évad, ami még több embert fog rács mögé juttatni

Több száz órányi anyagot hagyhattak ki a készítők az első felvonásból, lesz miből szemezni a második évadhoz.

van még itt cikk a témában:

Mutatjuk a múzeumok karanténpályázatának győzteseit

Szakmai zsűri bírálta a tehetséges fiatalok alkotásait.

Könyvteraszon kölcsönözhetünk jövő héttől a szombathelyi városi könyvtárból

Előzőleg kitöltött űrlapon adhatjuk le igényünket a Berzsenyi Dániel Könytár előtti téren.