A koronavírus járvány miatt a digitális oktatás bevezetését kéri a Liga Szakszervezetek elnöksége

Farkas Bazsi 2020-10-30 17:01:00
Azt javasolják, hogy az új típusú tanrendet már az őszi szünet utáni első tanítási naptól vezessék be a téli szünetig.

A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.

A testület pénteken az MTI-hez eljuttatott, Doszpolyné Mészáros Melinda elnök által jegyzett közleményében azt írta: erről szóló levelüket csütörtökön küldték el Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak.

Azt javasolják, hogy az új típusú tanrendet már az őszi szünet utáni első tanítási naptól vezessék be a téli szünetig. Egyúttal arra kérték a kormányt, hogy indokolt esetben a járványhelyzet megszűnéséig folytassa a különleges oktatási rendszer gyakorlatát.

A digitális oktatási rendszert a Liga Szakszervezetek elnöksége alapvetően a középiskolákban javasolja. Az általános iskolák esetében azon osztályoknál ajánlják ezt az eszközt, ahol fertőzést állapítottak meg.

Kiemelték, hogy az általános iskolák alsó tagozatán elengedhetetlen a személyes jelenlét, ezért az elsőtől a negyedik évfolyamig továbbra is biztosítani kell a napi szintű tantermi oktatást.

A felső tagozat azon tanulók számára, akiknél nem megoldható a digitális tanrend szerinti hatékony otthoni tanulás, az iskolákban kell megszervezni a különleges oktatási rendszer szerinti képzést - írták.

Azt javasolják: azon szülők számára, akik másképp nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét és ezt igénylik, legyen lehetőség - a különleges oktatási rend működésének ideje alatt - táppénz igénybevételére a gyermek 14 éves koráig.

Fontosnak tartják azt is, hogy készüljön egyértelmű szempontrendszer annak eldöntésére, mely osztályokban indokolt a különleges oktatási rendszer bevezetése. Ez alapján pedig a rendszer - adott intézményben történő - életbe léptetése az intézményvezetők felelőssége legyen.

A Liga Szakszervezetek elnöksége e különleges oktatási rendszer bevezetését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány terjedésének kiemelt területe az iskola. A gyerekek jelentős része tünetmentes vírushordozó, és így ők egyfajta "szuperterjesztőként" részesei a járvány rendkívül agresszív előretörésének, így fertőzve meg pedagógusaikat, szüleiket és nagyszüleiket, valamint mindazokat, akikkel közlekedésük során találkozhatnak.

"Ezzel a módszerrel jó eséllyel elérhető, hogy a vírusterjedés gyorsasága jelentősen csökkenjen. Kevesebb lehet a fertőzött, csökkenhet a halálozások száma. Elkerülhető a közoktatás teljes egészében történő bezárása, valamint a gyermekeikkel kényszerből otthon maradó munkavállalók tömegeinek munkából való kiesése, a gazdaság összeomlása" - áll a közleményben.

Címlapfotónk illusztráció. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.