A korábbi 5 hét helyett már 3 hét alatt érnek körbe a szombathelyi fűnyírók a városon

Nagy Donát 2020-06-02 16:55:00

Forrás: Savaria Fórum

Feszített ütemterv szerint halad a munka.

Tavasztól az ősz végéig tart a fűnyírás Szombathely zöldrészein, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. dolgozói nyilvános ütemterv szerint dolgoznak a városban - kezdi cikkét a Savaria Fórum. Korábban öt, most 2,5-3 hét alatt érnek körbe a 270 hektárnyi, tagolt, gondozásra váró területen.

A városüzemeltetésért felelős alpolgármesterrel, Horváth Somával (Éljen Szombathely!) és Kiss Dáviddal, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. vezetőjével tekintette át a lap a sokakat foglalkoztató témát. A cég számos feladata közül az egyik legfontosabb a szombathelyi zöldterületek karbantartása, nyírása. Ez általában március közepétől, végétől október végéig tart, de a tapasztalatok alapján a szezon egyre hosszabb lesz. Az utóbbi esztendők enyhe őszi időjárása miatt előfordult már, hogy decemberben is be kellett indítani a gépeket. 

A városvezetés idén 90 millió forintos pluszforrást rendelt ehhez a feladathoz, az volt a cél, hogy a korábbi 5 hét helyett 2,5-3 hét alatt érjen körbe, végezzen a cég az általa gondozott részeken a fűnyírással, mondta el Horváth Soma. Ebből a Szompark nagyteljesítményű munkagépeket, adaptereket vásárolt, a területen tevékenykedők állandó létszámát 22-ről 28-ra emelte, illetve kisegítő munkásból is többet tud alkalmazni. Így három, folyamatosan dolgozó csapat a megfelelő ütemterv szerint halad – hogy éppen hol várható a megjelenésük, az elérhető a cég honlapján. A tavaszi időszakban különösen fontos, hogy minél többször nyírják a füvet, hiszen április végétől nyár elejéig, különösen esős időszakokban, gyorsan nő a növényzet. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a rossz idő viszont hátráltatja a munkát.

Fotó: savariaforum.hu

Azt kértük, hogy intenzíven dolgozzon a cég, mivel a visszajelzések alapján úgy éreztük, az öthetes „kör” túl hosszú idő. Azért döntöttünk a fejlesztés mellett, hogy a cég képes legyen megfelelni az elvárásoknak.

- nyilatkozta a lapnak Horváth Soma.

A 270 hektárnyi zöldterület mellett vannak olyan zöldrészek a városban, amelyeket nem a Szompark gondoz.

A cég nem végezhet munkát magánterületen (akkor sem, ha az itt készült képek alapján nagyra nőtt a fű), a vízfolyások, patakok mentén (partoldalak a Vízügyi Igazgatóság felügyelete alá tartoznak), illetve akadnak olyan zöldfelületek is, amelyek intézmények kezelésében állnak (Haladás Sportkomplexum, Weöres Sándor Színház stb.), amelyek aztán nem a város tulajdonában álló céggel szerződtek a feladatra, azaz meglehetősen összetett kérdéskörről van szó. 

Hogy mennyire, azt jól példázza a Sportliget esete, amelyről született már olyan médiadolgozat is, amely azt taglalta, hogy méteres a gaztenger a nemrégiben átadott komplexum egy részén. A felújított szabadidőközpontban azonban az uniós pályázat része volt egy különleges, virágos rét kialakítása és fenntartása, amely speciális kezelést igényel: egyebek mellett drága fűmagot és évi háromszori nyírást. Az utóbbi feladatra egyébként más céggel szerződött a Szombathelyi Sportközpont. 

Hiszed vagy sem, de szándékosan ér égig a fű a szombathelyi Sportliget egyes területein

A napokban kezdték meg az első fűnyírásokat a városban, így a nemrégiben 1 milliárd 200 millió forintból felújított Sportligetben is. Az azonban lassan mindenkinek szemet szúrt, hogy a ligetben nem egységes a fű hossza, vagyis vannak olyan területek, ahol lassan égig ér a zöld. De mi ennek az oka?

Szompark feladatairól Kiss Dávid ügyvezető elmondta, hogy nyolcvannál is több tevékenységgel foglalkoznak. Ők tartják karban a szökőkutakat (az utóbbiak a járványhelyzet miatt az idén később kezdenek üzemelni), gondozzák a virágágyásokat, fákat metszenek, sövényeket vágnak. Szintén hozzájuk tartoznak a játszóterek is, három ember folyamatosan felügyeli ezeket, ha a játékok meghibásodnak, akkor a lehető leghamarabb megjavítják. Ezekben a napokban is tartanak a virágosítási munkálatok a városban. A Szompark munkatársai Szombathely több tucat pontján, szobroknál, körforgalmakban, terelőszigetek mentén, 38 ezer tő különböző színű és formájú  növényt ültetnek ki.

Szólj hozzá!

Felhős napra számíthatunk

Maximum 28 fok lesz.

Edzőjük szerint kiváló fizikai állapotban vannak a Győr női kézilabdázói

Danyi Gábor "óriási csalódásnak" nevezte, hogy a BL négyes döntő idén elmarad.

Szerdán drágul a benzin

Hol van már a 300 forintos határ?

Eldőlt, ki lesz az FC Barcelona edzője a következő szezonban

Az elmúlt időben a sajtóhírek Setién menesztéséről szóltak.

Maradhat a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás?

Még ne tervezzünk a nyár végére.

Maruzsa Zoltán: ismét fel kell készülni a digitális oktatásra

A köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, hogy ősszel normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet.

Beton terelőtömbnek ütközött egy motoros Körmend és Egyházasrádóc között

A férfi egy balra ívelő kanyarban vesztette el járműve felett az uralmát.

Már szinte biztos, hogy Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást

Kevesebb mint három százalékkal előzte meg Rafal Trzaskowskit.

Már 13 millióhoz közelít a koronavírus-fertőzöttek száma

7 millióan gyógyultak fel eddig a betegségből.

van még itt cikk a témában: