A franciák fogták magukat, és kenterbe vágtak mindenkit horrorból

Fehér Buda 2019-09-30 15:11:00
Az utóbbi idők legjobb horrorsorozatát tette le az asztalra a Netflix.

Szeptember végén debütált a Netflixen a Marianne című, francia horrorsorozat. A Netflix egy ideje már nyitott a nem angol nyelvű produkciók finanszírozására, ez a sorozat is így készülhetett el. Arra viszont szerintem senki sem számított, hogy az év legjobb horror élményét pont a franciák fogják szolgáltatni.

A sztori középpontjában Emma Larsimon áll, aki 10 éven keresztül írt horror regényeket. A könyvsorozata azonban a végére ért, megölte a főhősnőjét, meg a főgonoszt is, ezek után valami új történeten akar dolgozni. A befejező kötet egyik dedikálásán azonban megjelenik az egyik régi barátja, aki hisztérikusan követeli tőle, hogy menjen haza, mert megőrült az anyja. Majd kiböki, hogy az anyját szerinte Emma főgonosza, Marianne szállta meg.

A néző ebből azt gondolhatná, hogy ezután egy klisés, szellemsztori következne egy kis boszorkánysággal megspékelve, ami az első néhány részre még igaz is lenne. De a sorozat hatalmasat újít, méghozzá úgy, hogy nem azzal hozza a frászt a nézőre, hogy 10 percenként egy visító démon ugrik a főhős nyakába. A Marianne teljesen száműzi ezt, a mára már egészen unalmassá vált kelléket, helyette inkább az atmoszférát építi, és szépen lassan adagolja az ideglelést.

A sorozat viszont olyan lélekkel meséli Emma történetét, hogy sokszor észre sem vettem, hogy eltelt 40-50 perc, és már vége is egy epizódnak. Közben meg olyan jól adagolják a borzalmakat, hogy sokszor levegőt sem mertem venni. De még ekkor sem úgy rezzentik meg a népet, hogy az embernek kiugorjon a szíve a helyéről, hanem helyette olyan borzalmakat mutatnak meg néhány másodperc erejéig, hogy átérezzük a szereplők legnagyobb traumáit.

Mindeközben a készítők a bolondját is járatják az emberekkel, rengetegszer a mára már csontig rágott trükkökre építenek, és azt várnánk, hogy képernyő közepén ugrik elő egy démonfajzat. Helyette aztán a perifériából meglátunk valamit, ami sokkal rémisztőbb bárminél, mint amire számítottunk.


De az alkotók nem idegelik ki teljesen a nézőket, nagyszerűen rejtették el a humort és a szívmelengető pillanatokat a sorozatban. Ezek pont elegek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a borzalmakat, amiket a nézők látnak, és úgy megszeretteti velünk a szereplőket, hogy nem nehéz izgulni értük.

Marianne | Main Trailer | Netflix

When a novelist realizes her terrifying stories are coming true, she returns to her hometown to face the demons from her past that inspire her writing.

A Marianne tehát egy eszméletlenül jól sikerült sorozat lett, ajánlom mindenkinek, aki a Halloween környékén valami olyan horrort keres, aminek esze is van, és nem trancsírozással izzasztja meg a nézőket. 
 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.