A finn pilóta, aki 5 perc alatt 6 gépet lőtt le

ugytudjuk.hu 2019-12-29 09:05:00
80 éve történt a Talvisota, a leghősiesebb háború.

Éppen 80 esztendeje, hogy Sztálin csapataival, hozzá méltóan hadüzenet nélkül, megtámadta Finnországot. A vörös medve egy hétre tervezte a hadjáratot óriási anyagi és emberi fölénye révén. A finneket senki sem segítette.

Ebben a reménytelen helyzetben a finn társadalom összefogott, a pártok mind beálltak a kormány mögé és aki csak tehette, fegyvert fogott. Az eredmény megdöbbentette Európát: a szovjet Vörös Hadsereg óriási veszteségekkel az összes fontos csatát elveszítette. Igaz, a háborút megnyerte.

1939 decembere, dörögnek a fegyverek Karéliában. A vörös haderő több százezer katonája támadja a finneket. Utóbbiak vezére, Carl Mannerheim marsall kézbe kapja a svéd kódfejtők üzenetét. Ebből megtudja, hogy a Vörös Hadsereg hol és mikor tervez támadást. Hogy miért fontos ez? Két okból: mindig ott lesznek, ahol hadászatilag éppen lenni kell. Másrészt váratlan, sítalpas feltűnésük pánikot kelt az oroszok körében. Akiket az alkalmatlan tisztek a finn géppuskák elé vezényelnek. Van olyan nap, hogy egy rohamban tíz finn és ötezer szovjet katona esik el. Még csak nem is kirívó ez ebben a rendhagyó háborúban.

A marsallnak 170 ezer katonája van, többségük tankot még életében nem látott. Tejfölösszájú, szőke legények, az első szerelmen sem túl. Fegyverzetük ósdi, lőszerkészletük véges, kiképzésük gyors, így hiányos. Viszont van egy nagy erényük: a hazaszeretet. Szemben velük a vörös hadak. 1 millió katona, 4 ezer repülőgép, több ezer tank, kimeríthetetlen ember/anyag utánpótlás. Sztálin tervét a finnek nagyon is jól ismerik: előbb a kezet, majd a fejet. A kommunista tömeggyilkos hű önmagához, neki az egész ország kell. E pillanatban szövetségese Hitler, aki lengyel pecsenyéjét sütögeti az orosz asztalnál a Molotov-Ribbentrop paktum révén. De nagyon is figyeli a finn eseményeket, hiszen ez egyfajta főpróba a villámháború előtt. Az északiak sikereit látva Hitlert nyugalom tölti el: az oroszok simán verhetők.   

Finnország, hómezők, csaták. Az északiak hősiesen harcolnak. Egy nyolc tagú család, apa, anya, felnőtt és serdülő lányaik, fiaik rejtett lőállásokat építenek az ezer tó egyik partján. A reguláris sereg ide már nem ér el, de repülőről ledobnak nekik fegyvert és lőszert. Aztán megjelennek a szovjetek. Tűz alá veszik a környéket, minden elképzelés nélkül. A család eddig a vermekben lapult, a hurrázásra elfoglalják állásaikat a géppuskáknál. Ők lepődnek meg leginkább, amikor tisztek a szinte fegyvertelen katonákat belehajtják zárótüzükbe. Tíz perc alatt a támadók ezer embert veszítenek, a család sértetlen. Még több rohamot visszavernek, aztán nehézbombázókat küldnek rájuk... Ez az epizód jól érzékelteti a Dávid-Góliát helyzetet, az utóbbi agyaglábúságát.

Európa ámul és bámul. A lapokban megjelenik annak a finn pilótának a képe, aki a rosszul vezérelt szovjet bombázó kötelék 9 gépéből 5 perc alatt 6-ot leszed. A vörösök rettegnek a Fehér Haláltól, azaz Simo Hayha mesterlövésztől. A katona hétszáz tisztet lő ki, ezzel szinte az egész szovjet haderőnek érzékelhető veszteséget okoz. De a finn sikerek igazi kovácsa maga Sztálin. Néhány évvel a finn háború előtt lefejezi a Vörös Hadsereg tábornoki karát, agyonlöveti a körzeti parancsnokokat és még több ezer tisztet. Helyükre párthű, de képzetlen, katonailag alkalmatlan tiszteket ültet. Az eredmény nem is marad el.

A vörös cár két hónappal a támadás megindítása után őrjöng. Még több katonát küld a frontra. Európa hallgat, lapítva drukkol a finneknek. Csak a magyarok állítanak ki egy zászlóaljat önkéntesekből, Kémeri Nagy Imre százados vezetésével. A segíteni indulókat a németek nem engedik át, mire a frontra érnek, a háborúnak már vége. A finnek így is igen nagyra tartják a gesztust, Kémerit elő is léptetik. Magyar vonatkozás még, hogy a finn katonák többsége magyar védősisakot visel. A Horthy-kormány jelentős lőszer szállítmányokkal ás katonai felszereléssel támogatja a finn haderőt.  Végül a Sztálin számára rendkívül kínossá vált téli háborút 1940 március 18-án, Moszkvában zárják le, aláírva a fegyverszünetet.

A háború mérlege enyhén szólva is elképesztő. A Vörös Hadsereg pár hónap alatt 700 ezer embert veszít, a halottak száma 300 ezer. A finnek 1000 repülőgépet lőnek le és 2000 tankot lőnek ki. A finnek 27 ezer embert veszítenek, sebesültjeik száma 47 ezer. Szinte hihetetlen, de csak 62 repülőjüket és 20 tankjukat sikerül a szovjeteknek megsemmisíteniük. Sztálin meglepő módon tanul a téli háborúból. Megerősíti a tábornoki kart, korszerűbb képzést indít be és visszafogja a politikai tiszteket. Hitler nem tartja a változtatásokat lényeginek és előmelegíti hadigépezetét.

A téli háború 80. évfordulójára egész Finnországban emlékeztek. Hazánkban is voltak hasonló civil megmozdulások, közte Körmenden. Itt régóta működik a finn-magyar baráti kör. A látványosabb, államközi ceremóniák azonban elmaradtak, vagy protokolláris szintre szorítkoztak. Ennek oka, hogy a jelenlegi finn kormány élesen bírálja az Orbán-kormány jogállami gyakorlatát és uniós politikáját. A finn-magyar barátság azonban továbbra is töretlen.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.