600 millió forint plusszal zárta 2018-at Szombathely

ugytudjuk.hu 2019-01-16 09:46:00
Csökkenni fog az építményadó.

A pozitív mérleget egy ma délelőtti sajtótájékoztatón - a vároházi sajtós diktafonos rögzítése mellett - jelentette be Molnár Miklós (Pro Savaria)  alpolgármester, aki elmondta, hogy bár hatásköreinek visszavonása után csupán képviselőként tud javaslatot tenni a szombathelyi költségvetésre, ezen megpróbál maximálisan részt venni.

Molnár egy gyors egyenleget vont: 2012-ben 50 százalékkal kellett megemelni Szombathelynek az építményadót, azért, hogy a városi költségvetés rendben legyen és az önkormányzat elkerülje a csődöt. 2018-ban 9 milliárd forint iparűzési adó folyt be a város kasszájába, plusz 1 milliárd 270 millió forint volt az építményadó.

Az alpolgármester ezután tette hozzá, hogy Szombathely 600 millió forint plusszal zárja a tavalyi évet.

7 évvel ezelőtt szóban azt ígérte, amint lehetőség lesz rá, csökkentik az építményadót. Most úgy néz ki, 2020 január elsejétől 20 százalékkal csökken majd ez az adóteher, ez 250 millió forint megtakarítást jelent meg a vállalkozóknak. 

A 600 millió forintot utak, járdák és hidak felújítására és építésére javasolja majd az alpolgármester. 


Molnár azt mondta közös stratégia kell a város vállalkozóival, és sajnálja, hogy a korábban kialakított közös platform most jó ideje megszűnt, ezt újra kell alkotni. Majd kitért arra is, hogy a polgármester nemrég visszavonta hatásköreit. 


A politikus azt mondta, hogy közgyűlési határozat van arról, hogy ő a SZOVA, a SZOMHULL és a Távhő felügyelő bizottságának tagja, ebben az esetben ő képviseli a tulajdonost, vagyis Szombathelyt, így tehát továbbra is teljes joga van ezeknél a cégeknél beleszólni a működésbe és a stratégiába, ha vissza akarják vonni ezeket a jogait is, akkor a FEB-ből kell őt visszahívni, de azt már csak a közgyűlés teheti meg. 

Puskása Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármesterrel kapcsoltban azt mondta, hogy ő bízik benne, hogy Puskás a szíve mélyén jó ember és bocsánatot fog kérni tőle.

Kitért a Polgári Egyesület Szombathelyre is. Velük kapcsolatban azt mondta, hogy az egyesület elnöke Horváth Csaba korábban képviselő társa volt és tudtak együtt dolgozni. Amíg 2014-ben a Pro Savaria arccal, nevekkel jelent meg a választáson, addig a Polgári Egyesület Szombathelyért nem. A nyílt levél, amiben felszólították lemondásra pedig név nélkül jelent meg. Arra kéri az egyesületet, hogy mondják meg ki írta, akár úgy, hogy meghívják őt egy taggyűlésre. Molnár emlékeztetett, hogy ő maga is megszavazta azt az előterjesztést, amiben a Polgári Egyesület Szombathelyért felterjesztették Szent Márton díjra. 

Molnár feltette a kérdést, hogy 2014-ben a drogbotrány idején, az egyesület miért nem írt nyílt levelet, akkor hol voltak a keresztény-konzervatív értékek. 

A jelenlegi helyzetről annyit mondott, hogy a Fidesz és az ő viszonya érezhetően a tavalyi időközi választásokon romlott meg, pedig a Pro Savaria ezen el sem indult. Azt gondolja, hogy a Fidesz a kudarcát nem értékelte ki, és most rá akarják hárítani a kudarc felelősségét.


Perl visszajön a Falcoba?

Mivel Molnár Miklós sokat dolgozik a Falco kosárlabda csapatának sikeréért is, így éltünk a lehetőséggel és megkérdeztük tőle, hogy hogyan áll a játékos ügye. Arról az Ugytudjuk.hu számolt be elsőként, hogy Perl és a szombathelyi csapat között közelednek az álláspontok. 

- Jelenleg is dolgozunk azon, hogy Perl Zoltán újra a Falcoban játszon. Korábban Govens szombathelyi visszatérésében is Gráczer György ügyvezetővel és a menedzsmenttel együtt oroszlánrészünk volt, most hasonló elszántásggal tárgyalunk azért, hogy Perl is visszatérjen a csapatba - mondta Molnár. 


 

Szólj hozzá!

Néhány hét múlva még a Holdnál is közelebb merészkedik hozzánk egy aszteroida

Űrmértékkel nézve csupán egy karnyújtásnyira lesz tőlünk a 49 méteres monstrum.

A kormány propagandája szerint egy postafiókban is lehet lakni

Szombathelyen próbálkoztak be ezzel az állítással Hadházy Ákos kitelepülésénél. A független sajtó munkatársainak lejáratása lehet a HírTV célja.

Villanyoszlopnak hajtott egy autó Csornán

A jármű ezt követően árokba csapódott.

Folytatódnak a honvédelmi fejlesztések

Lassan megérkeznek a vadonatúj tankjaink is.

A harmadik emeletről dobta le a gyermekét egy anya, miután kigyulladt a lakása

A gyereket elkapta egy férfi, így túlélte a hatalmas zuhanást.

7 ezer millió forintért hordta a védőeszközöket a Wizz Air

A Magyar Honvédségnek is van szállítógépe, mégis inkább egy magáncégnek fizettük ki egy fél stadion árát.

Hongkongot már elérte a koronavírus-járvány harmadik hulláma

Újból emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

Veszélyeztetett fajjá vált az európai hörcsög

30 éven belül eltűnhetnek a kontinensről.

Sorsoltak a BL-ben, Gulácsiék az Atlético Madriddal találkoznak a negyeddöntőben

A koronavírus-járvány miatt egy rendhagyó "tornán" derül ki, ki lesz a végső győztes.

LMP: azonnal emelni kell a nyugdíjakat!

Schmuck Erzsébet azt szorgalmazza, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj jövőre esedékes egyheti részére szánt 77 milliárd forintot most azonnal kapják meg a nyugdíjasok.

Megszűnt a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada egy tragikus baleset miatt

Koncz Ferenc péntek reggel hunyt el egy motorbalesetben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében időközi választást kell majd tartani.

Orosz hadsereg: a tesztelt vakcina immunitást alakított ki

Az országban meghaladta a 11 ezret a halálos áldozatok száma.

Az utat elfoglaló vendéglátósok helyett a bicajosokat tiltják ki a győri Jedlik utcából

A magát kerékpárosbarát városnak valló Győrben most már tényleg szinte lehetetlen észak-déli irányban zavartalanul keresztülbiciklizni a belvároson.

Veszélyesebb a kókuszolaj, mint gondoltuk

Több állatfajt fenyeget a termelése, mint a pálmaolaj.

Szerb válogatott átlövő az SZKKA utolsó nyári igazolása

Marija Agbabával vált teljessé az NB I-es csapat kerete.

Valószínűleg megfulladt a Glee sztárja

A 33 éves színésznő a kisfiával ment úszni, de nem tért vissza.

Integetés közben zuhant ki az ablakon egy kislány Kőszegen

A három év körüli gyermeket mentőhelikopter vitte kórházba.

van még itt cikk a témában: