Fotó: Kőszeg város Facebook

55 millió forint hitelt vesz fel Kőszeg

Farkas Bazsi
2019. május 6. hétfő, 08:54
A pénzből ingatlanfejlesztésbe kezd a város.

A múlt heti képviselő-testületi ülésen úgy döntött Kőszeg fideszes többsége, hogy 55 millió forintos fejlesztési hitelt vesz fel Kőszeg Önkormányzata. Mielőtt bárki pezsgőt bontana, a kölcsönt nem a katasztrofális állapotban lévő utak felújítására költené az önkormányzat, hanem belevág egy cseppet sem kockázatmentes ingatlanfejlesztésbe - írja blogján Rába Kálmán a város jobbikos önkormányzati képviselője.

 

A hitelből az Egészségháztól délre fekvő építési telkek közművesítését tervezik, melynek köszönhetően a jövőben –szerintük- az ingatlanok könnyebben és drágábban lesznek értékesíthetők. Huber László (Fidesz-KDNP) polgármester és Básthy Béla (Fidesz-KDNP) alpolgármester  komoly hasznot remél ettől a kisvárosi (ingatlan)monopolytól, bár a napirendi pont tárgyalásakor a remélt „profitra” személyes garanciát nem vállaltak.

 

Az előterjesztést Plech Tibor és Tóth Gábor független önkormányzati képviselők és maga Rába sem támogatta. Véleményük szerint a kiszámíthatatlan ingatlanpiaci folyamatok, valamint a kereslet várható beszűkülése nem szavatolják az eredeti célkitűzések megvalósulását. A hasonló beruházásoknál többször tapasztalták már, hogy zavaró körülményként megjelentek az előre nem tervezett költségek, arról már ne is beszéljünk, hogy Kőszegen furcsamód, a hatalmas építőipari bumm ellenére is szinte minden vagyonhasznosítás nyomott áron valósult meg.

 

Nyilván, a közpénzzel történő hazardírozás pozitívan is elsülhet, de a város jelenlegi gazdasági helyzetében ez a hitelfelvétel leginkább egy felelőtlen politikai döntésre hajaz - véleményezi a folyamatot Rába. A hitelfelvételhez kormányzati engedélykérelem szükséges, ennek benyújtásáról április 25-én hozott határozatot a kőszegi képviselő-testület.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás