Fotó: Bonyhádi Zoltán

43 millió forintba kerül az idei szombathelyi adventi vásár

BZ
2018. november 23. péntek, 06:21
Nagyobb lesz, látványosabb lesz, drágább lesz. Napokon belül az is kiderül, hogy jobb-e.

 

Múlt héten számoltunk be arról, hogy megújul a tavaly megújult szombathelyi adventi vásár. Nagyobb lesz, a bejelentett újítások szerint látványosabb is lesz, a pénteki nyitás után az is kiderül, hogy jobb is lesz-e. Mi nagyon örülnénk neki.

 

Mivel az idei vásár rendezését átvette a város, kíváncsiak lettünk, mennyibe kerül ez az adófizetőknek.

 

A válaszokat megkaptuk, így most már azt is tudjuk, hogy a terv szerint az idei vásár bruttó 43 millió forinttal terheli az önkormányzat költségvetését.

 

Bár tavaly az Advent 2015 Kulturális Egyesület rendezte, a városnak nyilván ez is pénzébe került, tavaly 38 millió forintba. Idén ehhez képest 7 milliós többletköltséget jelent.

 

A tájékoztatásból az is kiderül, hogy idén több olyan jelentős beszerzés is terheli a kiadásokat, amivel jövőre már csak kisebb mértékben kell számolni. Ilyenek például az új pavilonok és a fényelemek is. Csak az idén beszerzett új díszek több mint 15 millió forintba kerültek.

 

 

A vásár legfőbb bevételei a pavilonok bérbeadásából és a közterületek bérbeadásából származnak.

 

A pavilont bérlő kereskedők átlagosan bruttó 565 ezer 515 forintot, a vendéglátósok átlagosan 803 ezer 340 forintot fizetnek azért, hogy árulhassák portékáikat. A saját pavilonnal érkező, régi résztvevő vásárosok sem ússzák meg, ők átlagosan bruttó 518 ezer 160 forintot fizetnek. Az idei adventi vásáron így bruttó 27 millió forint bevétel keletkezik.

 

A kiadási oldal ennél jóval magasabb, az idén mintegy 70 millió forintra rúg. Aki arra gondol, hogy a helyi fellépők kerülnek ilyen sokba, tévedni fog: az iskolai csoportok és a civil szervezetek évek óta ingyen lépnek fel. Egyedül a Szombathelyi Akusztik koncertje kerül pénzbe.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás