A tavalyi vásár. A fotó forrása: advent.szombathely.hu

A Budapest Bar és a Honeybeast is fellép a még nagyobbra nőtt szombathelyi adventi vásáron

BZ
2018. november 13. kedd, 12:16

Hétfőn délelőtt a városházán Puskás Tivadar polgármester, Illés Károly alpolgármester és Károlyi Ákos városi jegyző tartottak sajtótájékoztatót a közelgő Adventi Vásárról.

 

2018-ban is eljön a karácsony és karácsonykor Jézus születésére, a fény megérkezésére emlékezünk - kezdte mondandóját a polgármester.

 

Majd megköszönte az Advent 2015 Kulturális Egyesületnek, akik tavalyig rendezték az adventi heteket, az idei évben azonban már önkormányzat lesz a rendezvény gazdája. Idén a vásár egy héttel advent előtt, november 23-án kezdődik és december 24-ig tart. Az alapkoncepció idén az volt, hogy megnöveljék a teret, ezért a már jól megszokott Szentháromság szobor környékétől egészen a Savaria térig lesz a vásár területe a Fő téren.

 

Szombathely szellemiségéhez, alapgondolatához, a segítéshez az adventi vásár is csatlakozik: az adventi bögréknek a vásárlása jótékonysági tett is lesz, minden bögre árából 150 forint a rumi kastélyban lakó, fogyatékkal élő gyerekek megsegítésére szolgál majd. Ilyen bögréből 2000 vásárolható majd, 500 forint lesz az áruk.

 

Puskás azzal zárta gondolatait, hogy a város idén is igyekszik biztosítani, hogy a Fő tér és a Savaria tér környéke a találkozások helye legyen.

 

Ezután Illés Károly beszélt a fejlesztésekről. Mint mondta, idén is lesznek új látványelemek, ezekre a város által átvett pavilonok értékesítéséből lesz fedezet. A Berzsenyi téren oszlopdíszek, a Savaria téren pedig majd egy 4,7 méter magas fénykúp kapnak majd helyet. A Savaria téren lehet majd egyébként pónizni is. A Fő téri szökőkúton egy 4 méteres fényszökőkút lesz elhelyezve.

 

A korcsolyapálya hosszabb nyitvatartással és a két ünnep között is látogatható lesz már. December 23-24-én az emlékmű alatt szánkózás, az emlékműnél fényfestés is lesz. Idén a belsikátort is feldíszítik.     Az alpolgármester kiemelte, hogy természetesen megmaradnak a szombatonkénti gyertyagyújtások. Civil kezdeményezésre Mikulás-futást is szerveznek.

 

Ezután Károlyi Ákos elmondta, hogy programok alapkoncepciója az volt, hogy péntekenként helyi előadók kapjanak lehetőséget, szombatonként pedig nagyobb, igazi húzónevek lépjenek fel. Három ilyen jelentős fellépőt említett - a New Level Empire, a Honeybeast és a Budapest Bar is ad majd koncertet. Nem csak a szokásos nagyszínpad lesz, hanem a vendéglátó egységek között lesz egy kis színpad is.

 

A nyitó napon a Gencsapáti Gyermekotthon lakói betlehemeznek majd, aztán az Aranyhíd diákja énekel, és a roma Ki mit tud? fellépője is fellép. Új honlapja van a rendezvénynek, ahol az összes programot meg lehet találni időre és helyre lebontva.

 

A jegyző kitért még a hulladékkezelés kérdése: mint mondta ebben sokat kell előre lépni, pénteken, szombaton és vasárnap déltől éjfélig folyamatosan üríteni fogják a szemeteseket. Kettő, de akár több ember is azon fog dolgozni, hogy tiszta legyen az adventi vásár.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás