400 milliós beruházás indul Szombathelyen, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban

Fehér Buda 2019-06-18 18:38:00
Felújítják az iskola tornatermét, és még sok minden mást is.

Csaknem 400 millió forintos felújítási projekt indulhat el Szombathelyen az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, tudtuk meg az ELTE közleményéből.

Az ELTE 148,5 millió forint támogatást nyert el az EFOP-4.1.3-17 „Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése” című pályázaton. Ezt az összeget egészíti ki a szombathelyi önkormányzat 2019. évi eredeti költségvetési rendeletében felújítási pályázati önrész címen szereplő 200 millió forintos forrás, mely biztosítása esetén az egyetem saját költségvetési forrásaiból további 50 millió forrást csoportosít át a célra. Így ezen források összesen mintegy 400 millió forintos fejlesztést tesznek lehetővé a gyakorlóiskolában.

A projekt során teljesen felújítják az iskola tornatermét, annak tetejét és szigetelését, kicserélik a padlóburkolatot és a szellőzőrendszert, illetve megújulnak a sportlétesítmények kiegészítő helyiségei, az öltözők, a mosdó és a szertár is. Felújítják a vizesblokkokat és az elektromos hálózatot, emellett az épület déli homlokzatán a kor követelményeinek megfelelő árnyékolási rendszert építenek ki, tekintettel arra, hogy a homlokzat több mint 50 százaléka üvegezett felület, ami eddig komoly hőterhelést okozott az épületnek. A projekt révén az épület szén-dioxid kibocsátása éves szinten 6,3 tonnával csökkenhet.

A Savaria Egyetemi Központ (SEK) legutóbb 2018 őszén kapott támogatást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, az akkor elnyert 320 millió forintos összegből a SEK „A” épületének nyílászáróit és hőszigetelését korszerűsítik. 
 

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1958-ban alakult meg a Szombathelyi Tanítóképző Intézet gyakorló iskolájaként és sokáig az egyetemi központ jelenlegi épületében működött. 1974-től tevékenykedik mostani székhelyén, 1992-től nyolc évfolyamos gimnáziummal. Az iskolában több mint 1000 diák tanul 86 magasan kvalifikált pedagógus irányításával. Az intézmény egyben továbbképző központként is funkcionál, az ELTE karaival együttműködésben folytatott továbbképzéseken évente 200-250 pedagógus fordul meg.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.