Dézsi szerint a covid volt az oka a győri SZMSZ módosításának

Farkas Bazsi 2024-09-25 17:13:00
Továbbra sem fért be Pintér polgármester a "kiegyensúlyozottan működő" győri közmédiába.

Még kedden reggel is érkeztek módosító javaslatok ahhoz a vadonatúj Szervezet Működési Szabályzathoz, amit a ciklus utolsó közgyűlésén tárgyalt, majd el is fogadott a fideszes többségű győri képviselő-testület.

A szavazás után tartott sajtótájékoztatóján Pintér Bence (TSZV-LMP-Momentum) megválasztott polgármester azt mondta, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt bárki képes lett volna elolvasni a több száz oldalnyi anyagot.

Az ülés közben az aljegyző is elmondta, hogy maga a hivatal sem tudta teljes egészében megvizsgálni az új működési szabályzatot. 

Mint az ma kiderült, a tegnap elfogadottak szerint a fideszes többségű testület alapvető jogokat vont el a polgármestertől, a jogokat pedig egy jövőben megalakuló grémium a Frakcióvezetők Értekezlete fogja gyakorolni. 

Vagyis a legnagyobb számban képviselőket tömörítő Fidesz frakció vezetője fogja eldönteni, hogy:

    • milyen napirendi pontokról dönthet a Közgyűlés, és arról is, hogy milyen képviselői előterjesztések kerülhetnek egyáltalán a Közgyűlés elé: tehát lényegében miről tárgyalhat a Közgyűlés;
    • tehet-e a polgármester szóbeli előterjesztést, tehát szabadon javasolhat-e bármit az általa vezetett város döntéshozó szervében;
    • mikor ülésezhet a Közgyűlés. 

"Az a szervezet működési szabályzat, amiben mi dolgoztunk, ez azért a covid alatt többször módosult. Olyan jogokat adott a polgármesternek, amik azért jelentős döntések meghozatalára is lehetőséget adtak. Illetőleg hát az a fajta együttműködés és párbeszéd ami a jelenleg polgármester, vagyis én és az önkormányzati legnagyobb frakció között egy komoly munkakapcsolat volt. Ez a munkakapcsolat veszélybe került azzal, hogy egy olyan új polgármestere kerül a székbe, aki még az identitását is megtagadja. Hiszen mindig civilnek állítja be magát, és hát ő MSZP, LMP és Momentum színekben jutott be az önkormányzatba" - ezt már ma reggel mondta a Győr+ Rádióban Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) leköszönő polgármester, aki egyébként tegnap nem szavazta meg az általa beterjesztett monstre SZMSZ módosítást.

Méltatlan lett volna tőlem, ha én az utódomnak a jogköreit korlátoznám - magyarázta ezzel Dézsi a szavazását. Csakhogy ha Dézsi, mint polgármester nem terjeszti be a napirendi pontot, akkor a testület nem tudja megszavazni azt. Tehát, ha áttélesen is, de igenis korlátozta utódja jogköreit. 

Továbbra sem ad a kiegyensúlyozottság látszatára a Győr+

Szeptember 1-én nevezték ki a Győr+ Média Zrt. élére Panda Istvánt, a Győri Civilek Körének Egyesületi elnökét. Az egyesület az önkormányzati kampány ideje alatt lejárató plakátokat jelentetett meg, ami az ellenzéki jelölteket próbálta meg gúnyosan ábrázolni.

Panda kinevezésével kapcsolatban Dézsi korábban azt mondta, hogy hiteles tájékoztatást vár majd el.

A keddi közgyűlésről közel 3 percben tudósított a Győr+ tegnap esti híradója. Pintér Bence a testületi ülés alatt tartott sajtótájékoztatót, az SZMSZ módosítással kapcsolatban, ám a helyi önkormányzati tévébe ez nem fért be.

Mint ahogy a leendő polgármester nyilatkozata az ülésről a gyorplusz.hu-n megjelent online tudósításba sem fért be. 

De eddig a rádióban sem mondhatta el véleményét, ahogy arra Dézsi Csaba András rendszeresen lehetőséget kap a szerkesztőktől.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Harmincegy ország versenyzői érkeznek a szombathelyi Torna-világkupára

A házigazda magyarokat öt férfi és négy női tornász képviseli majd.

Saját platformján közvetíti a bajnoki mérkőzéseket a kosárszövetség

A pénteken rajtoló 2024/2025-ös szezontól a saját platformján közvetíti a bajnoki mérkőzéseket a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ).

Kerítésépítéshez válassz gondozásmentes alumíniumot!

A kerítés meghatározó eleme az ingatlanoknak, ezért kialakítására, fenntartására gondot kell fordítani, azonban a hagyományos alapanyagok rendszeres karbantartást igényelnek, ami kevésbé felel meg a mai igényeknek, helyettük az alumínium ajánlott.

20 év, 1000 visszatelepített állat és az 5000. kígyó

Megszületett az újabb generáció a Rákosivipera-védelmi programban.

Több millió forintot csalt el az ügyfelektől egy postavezető

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 35 éves nővel szemben, aki postavezetőként több mint 7 millió forintot csalt el az ügyfelektől.

Megtiltják a parkolást a Márton Áron utca egy szakaszán

Kilenc utcában változik meg a forgalmi rend Szombathelyen.

Hogyan tudhatod meg, hogy ki hívott fel telefonon?

Az ismeretlen számokról érkező hívások mindannyiunk számára kellemetlenek lehetnek.

Fellélegezhet a 11-es Huszár úti Waldorf iskola

Egy szülő fizette ki a bérleti díj-tartozást.

Pintér Bence: Botrányos döntésekre készül a leköszönő közgyűlés fideszes többsége

Tiltakozásra hívja kedd délelőttre a győrieket az október elsején hivatalba lépő polgármester.

Október 9-én jön az idei első Vasi El Clasico

18 órakor dobják fel a labdát az Aréna Savariában.

LMP: Lázár János ne akadályozza meg a kiemelt beruházásokról szóló népszavazást!

A zöld párt szerint pedig a magyar emberek alapvető joga és érdeke, hogy saját maguk dönthessenek az életüket befolyásoló legfontosabb döntésekről. 

Egyre több nézőt vonz be a szombathelyi színház

Közel 31 ezren vettek jegyet az idei első félévben.

Júliusban a bruttó átlagkereset 636 ezer 700 forint volt

A bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Másodfokon is elítélték gyermekprostitúció miatt a szombathelyi férfit

A 60-as éveiben járó férfi a szexuális cselekményekről öt alkalommal készített mobiltelefonjával felvételeket a kiskorú sértett tudta és beleegyezése nélkül.

Hatékony védekezési mód a gyümölcsmoly ellen

A gyümölcsmoly jelentősen megnehezíti azok életét, akik nagyobb mennyiségű lisztet tartanak otthon. Aki maga süti a kenyeret és a tésztaféléket, annak márpedig muszáj ez ellen a kártevő ellen hatékonyan védekeznie.

Mi mindenre használhatjuk a sittes zsákot?

Valószínűleg mindenki ismeri ezt a terméket, amely leginkább strapabírásával és befogadóképességével tűnik ki a többi zsák közül. A név azonban ne tévesszen meg senkit, gyakrabban láthatjuk hasznát, mint gondolnánk.