A győri fideszes képviselők úgy fogadták el az önkormányzat új SZMSZ-ét, hogy átolvasni sem volt idejük

Farkas Bazsi 2024-09-24 15:07:00
Komoly közjátékokkal búcsúzott a ciklustól Dézsi Csaba András polgármester.

Már a mai győri közgyűlés 10 órás kezdési időpontja előtt negyed órával kitették a megtelt táblát a városháza dísztermének ajtajára. A biztonsági szolgálat (aminek jelenlétére nem nagyon értettük, hogy mi szükség van) a karzatra irányította az embereket. Majd az ottani muszklis kolléga azt közölte, hogy a több méter széles karzat megtelt, ugyanis a kihelyezett közel 20 széket elfoglalták, állni pedig nem lehet.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, amely szervezet Győr következő ciklusában a polgármester adja, hirdetett meg demonstrációt. A felhívásra érkezett több száz polgár, akik többször is nemtetszésüket fejezték ki az ellen, hogy Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) a város leköszönő polgármestere az utolsó általa vezetett közgyűlésre komoly SZMSZ, vagyis szervezet működési szabályzat módosítást terjesztett be. 

A biztonsági emberek végül az ülőhellyel nem rendelkezőket sem terelték ki a karzatról. A közgyűlésre ACDC zenére bevonuló Dézsi pedig előbb a győri kötődésű olimpikonokat köszöntötte, majd következett az SZMSZ módosítás napirendi pontja.

Bakonyi Bernadett aljegyző a napirendi ponthoz elmondta, hogy mivel az SZMSZ-hez még ma reggel 8 órakor is érkeztek be módosítások, így azt a hivatal nem tudta teljes körűen áttekinteni, ám ahogy elsőre látták formailag minden rendben van vele. 

Elsőként Pollreisz Balázs (DK-MOMENTUM-MSZP-JOBBIK-LMP) kért szót. Az önkormányzati képviselő szerint gyalázatos, hogy ilyen körülmények között akarnak új SZMSZ-t elfogadni. Az anyagot ugyanis szerinte senki nem tudta alaposan átnézni, így pedig nem lehet felelős döntést hozni.

Glázer Tímea (DK-MOMENTUM-MSZP-JOBBIK-LMP), és Bárány István (DK-MOMENTUM-MSZP-JOBBIK-LMP), majd Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület) szintén erre erősített rá. 

A hallgatóság pedig közben igen csak rácáfolt a nevére, hiszen bekiabálással, sőt közös “Vond vissza! Vond vissza! Vond vissza!” skandálással próbáltak meg nyomást gyakorolni a képviselőkre.

Dézsi velük kapcsolatban azt mondta, hogy ezeket az embereket félrevezették és becsapták. 

Egy Facebookon szervezett demonstráció, aminek néhányan bedőltek - mondta.

Aggályát fejezte ki az új SZMSZ-szel kapcsolatban Hajtó Péter (független) is. 

Fotók: Farkas Bazsi

 

Az előterjesztéshez a javaslatokat beküldő Borsi Róbert (FIDESZ-KDNP) önkormányzati képviselő azzal nyugtatott, hogy ugyan módosítások után jó néhány jogkör - ahogy ő fogalmazott - visszakerül a polgármestertől a közgyűléshez, ugyanakkor az új polgármestert, Pintér Bencét (TSZV-LMP-Momentum) ez semmiben nem fogja megakadályozni, hogy az általa meghirdetett átláthatóságot megteremtse. Akár a hivatalról, akár az önkormányzati cégekről beszélünk.

A testület végül megszavazta a módosítást, Dézsi, mint beterjesztő azonban végig tartózkodott.

Helyben osztották ki az új, azonnal életbe lépő SZMSZ-re épülő, önkormányzati rendeltek módosító csomagját, amit kompletten ma reggel 8 órakor küldtek be a hivatalba.

A helyben kiosztott napirendi ponthoz csatolt előterjesztést egyszerűen férc munkának minősítették az ellenzéki képviselők. Olyannyira siettek vele, hogy a képviselőknek kiosztott fénymásolt dokumentumokról az aláírás is hiányzott. 

Szinte nem is ismerték a képviselők, de így is megszavazta a fideszes többség az előterjesztést.

Pintér Bence (TSZV-LMP-Momentum) polgármester doorstep sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szerinte az történt, hogy a Dézsi Csaba András vezette győri fideszes képviselők akadályozni próbálják a munkájukat. Mint elmondta, ma olyan SZMSZ módosításokat fogadtak el, amivel sem a képviselőknek, sem a hivatalnak nem volt ideje behatóan foglalkozni. Ezzel együtt azt ígérte, hogy meg fogják valósítani a programukat. 

Fotók: Farkas Bazsi

 

Ez, ami itt történt ma a városházán, nem tudjuk egy békés hozzáállásnak értelmezni a Fidesz-frakció részéről
- mondta.

Ahogy Pintér kiemelte, ma reggel kapta meg mindenki az új módosító anyagot, így képtelenség volt, hogy részletesen átnézzék.

A győriek ma hallatták a hangjukat a városházán - jelentette ki az októberben hivatalba lépő polgármester.

Bárány képviselő ehhez annyit tett hozzá, hogy tudomása szerint a Fidesz is mozgósította a saját embereit, hogy legyen tömeg mögöttük is, de nem jött végül senki. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hogyan tudhatod meg, hogy ki hívott fel telefonon?

Az ismeretlen számokról érkező hívások mindannyiunk számára kellemetlenek lehetnek.

Fellélegezhet a 11-es Huszár úti Waldorf iskola

Egy szülő fizette ki a bérleti díj-tartozást.

Pintér Bence: Botrányos döntésekre készül a leköszönő közgyűlés fideszes többsége

Tiltakozásra hívja kedd délelőttre a győrieket az október elsején hivatalba lépő polgármester.

Október 9-én jön az idei első Vasi El Clasico

18 órakor dobják fel a labdát az Aréna Savariában.

LMP: Lázár János ne akadályozza meg a kiemelt beruházásokról szóló népszavazást!

A zöld párt szerint pedig a magyar emberek alapvető joga és érdeke, hogy saját maguk dönthessenek az életüket befolyásoló legfontosabb döntésekről. 

Egyre több nézőt vonz be a szombathelyi színház

Közel 31 ezren vettek jegyet az idei első félévben.

Júliusban a bruttó átlagkereset 636 ezer 700 forint volt

A bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Másodfokon is elítélték gyermekprostitúció miatt a szombathelyi férfit

A 60-as éveiben járó férfi a szexuális cselekményekről öt alkalommal készített mobiltelefonjával felvételeket a kiskorú sértett tudta és beleegyezése nélkül.

Hatékony védekezési mód a gyümölcsmoly ellen

A gyümölcsmoly jelentősen megnehezíti azok életét, akik nagyobb mennyiségű lisztet tartanak otthon. Aki maga süti a kenyeret és a tésztaféléket, annak márpedig muszáj ez ellen a kártevő ellen hatékonyan védekeznie.

Mi mindenre használhatjuk a sittes zsákot?

Valószínűleg mindenki ismeri ezt a terméket, amely leginkább strapabírásával és befogadóképességével tűnik ki a többi zsák közül. A név azonban ne tévesszen meg senkit, gyakrabban láthatjuk hasznát, mint gondolnánk.

A szombathelyi nemzetközi küzdősport gálán búcsúzik Veréb István

Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó szombaton a Vendetta Fight Night nemzetközi küzdősport gálán zárja le sportpályafutását a szombathelyi Savaria Arénában.

El volt tiltva, mégis vezetett

A bíróság 2022 májusában 2 év 6 hónapra, majd 2022 júliusában 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Pénteken tetőzik a Duna Nagybajcsnál

A Lajta rekordvízállással tetőzik pénteken Mosonmagyaróvárnál.

Három havi jutalommal kell beérni Bebes polgármesternek

A testület nem szavazta meg a három havi pluszban adható juttatást.

Születésnapi ajándékötletek – ha valami kreatívra vágysz

Nehéz kreatív ajándékot találni egy születésnapra – főleg ha már a harmadik X-en is túl van az illető. Valószínűleg sok mindene megvan már: van szépen berendezett otthona, bármit meg tud magának venni.

Betört egy férfi egy kőszegi lakóházba, aminek megtalálta az elrejtett kulcsát

Közel 600 ezer forint értékben lopott el különféle szerszámokat, pálinkát és élelmiszereket.

Napos idő várható csütörtökön

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.