Az SZMSZ módosítás után a polgármester helyett a Fidesz frakcióvezetője dönthet szinte mindenről Győrben

Farkas Bazsi 2024-09-25 11:32:00
Jön a Frakcióvezetők Értekezlete.

Ahogy arról tegnap helyszíni tudósítással beszámoltunk, aznap beterjesztett módosítósokkal szavazták meg a fideszes képviselők, és ezzel a közgyűlés többsége, a győri közgyűlés új Szervezet Működési Szabályzatát. Ezzel pedig nagyban csorbították az október 1-én hivatalba lépő új polgármester, Pintér Bence (TSZV-LMP-Momentum) jogköreit.

Ezzel kapcsolatban ma friss közleményt küldött a Tiszta Szívvel A Városért Egyesület szerkesztőségünknek. Ebben azt írják:

"A győri Fidesz-frakció szeptember 24-én, a közgyűlés előtt néhány órával terjesztette elő az önkormányzat működését alapjaiban felforgató, botrányos SZMSZ-módosítását, mellyel gyakorlatilag minden hatáskört elvonnak az október 1-jével hivatalba lépő új polgármestertől. Olyan jogköröket is elvesznek, amiket pont a Fidesz-frakció adott az előző polgármesternek. A polgármester adó, Tiszta Szívvel egyesület szerint ez a húzás több mint átlátszó: egyetlen célja, hogy korlátozza az új polgármestert Győr rendbetételében, a Fidesz által elkövetett bűnök felderítésében.

Teszik mindezt úgy, hogy közben a közgyűlési felszólalásaikban Dézsi Csaba András és a több fideszes képviselő is minősíthetetlen hangnemben beszélt a jelenlévőkről és a választókról. A leváltott polgármester a tiltakozókhoz szólva elmondta, hogy a Közgyűlés ,,[...] egy munkahely, emberek. Látom, hogy valaki ezt a szót nem tudja értelmezni, hogy munka, de hát nem tudok mit kezdeni ezzel."

Az októberben hivatalba lépő új polgármester beszámolt róla, hogy a Fidesz egy új kamuintézményt talált ki, hogy lépésüket fedezzék: mostantól a polgármester jogait az úgynevezett Frakcióvezetők Értekezlete (FÉ) gyakorolja, ezzel a Fidesz frakcióvezetőjével az élen folytathatják a város teljes körű leuralását, a kassza kiürítését. 

„A győriek nem erre szavaztak! A Fidesz gyakorlatilag puccsot hajtott végre Győrben: a Közgyűlésen megszavazták, hogy döntéseket a törvényesen megválasztott polgármester kizárólag a Fidesz frakcióvezetőjének hozzájárulásával hozhat.” - nyilatkozta Pintér Bence

A Frakcióvezetők Értekezletén csak papíron hazudnak demokráciát: ugyan a frakcióvezetők és a polgármester is szavazhatnak, viszont  Pintér Bence polgármester szavazata mindössze 31,8 százalékot érne a Fidesz frakcióvezetőjének 63,6 százalékával szemben.

Ez azt jelenti, hogy a Frakcióvezetők Értekezlete nevű kamuintézmény mögé bújva gyakorlatilag a Fidesz frakcióvezetője egy személyben dönthet majd azokban a kérdésekben, amelyekben eddig a polgármester döntött. A Fidesz frakcióvezetője fogja tehát a gyakorlatban eldönteni, hogy:

    • milyen napirendi pontokról dönthet a Közgyűlés, és arról is, hogy milyen képviselői előterjesztések kerülhetnek egyáltalán a Közgyűlés elé: tehát lényegében miről tárgyalhat a Közgyűlés;
    • tehet-e a polgármester szóbeli előterjesztést, tehát szabadon javasolhat-e bármit az általa vezetett város döntéshozó szervében;
    • mikor ülésezhet a Közgyűlés. 

A működési szabályzat módosítása mindezeken felül eddig átruházott hatásköröket is elvon a leendő polgármestertől, amivel már az önkormányzati ügymenet mindennapi működését is súlyosan veszélyeztetik: az ügyintézési idő a többszörösére növekedhet. 

„Amit most láttunk az példátlan korlátozása egy megválasztott polgármesternek Magyarországon, a választói akarat semmibevétele jogászkodással. A Fidesz nem tanult sem Szentiván, sem Dézsi Csaba András történetéből: a győriek megbüntetik azokat akik átnyúlnak felettük és semmibe veszi őket. A történtek egyben üzenetet jelentenek mindenkinek, aki nem a Fideszre szavazott, és mindenkinek, aki települést vezet: a Fideszt valójában nem érdekli a népakarat, választóikra csak addig van szükségük, amíg leadják szavazatukat, utána semmibe veszik őket, a működő rendszereket pedig addig alakítják, hogy végül a lehető legnagyobb hatalmuk legyen - akár a szavazás eredményétől függetlenül.” - jelentette ki Pintér Bence."

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

20 év, 1000 visszatelepített állat és az 5000. kígyó

Megszületett az újabb generáció a Rákosivipera-védelmi programban.

Több millió forintot csalt el az ügyfelektől egy postavezető

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 35 éves nővel szemben, aki postavezetőként több mint 7 millió forintot csalt el az ügyfelektől.

Megtiltják a parkolást a Márton Áron utca egy szakaszán

Kilenc utcában változik meg a forgalmi rend Szombathelyen.

Hogyan tudhatod meg, hogy ki hívott fel telefonon?

Az ismeretlen számokról érkező hívások mindannyiunk számára kellemetlenek lehetnek.

Fellélegezhet a 11-es Huszár úti Waldorf iskola

Egy szülő fizette ki a bérleti díj-tartozást.

Pintér Bence: Botrányos döntésekre készül a leköszönő közgyűlés fideszes többsége

Tiltakozásra hívja kedd délelőttre a győrieket az október elsején hivatalba lépő polgármester.

Október 9-én jön az idei első Vasi El Clasico

18 órakor dobják fel a labdát az Aréna Savariában.

LMP: Lázár János ne akadályozza meg a kiemelt beruházásokról szóló népszavazást!

A zöld párt szerint pedig a magyar emberek alapvető joga és érdeke, hogy saját maguk dönthessenek az életüket befolyásoló legfontosabb döntésekről. 

Egyre több nézőt vonz be a szombathelyi színház

Közel 31 ezren vettek jegyet az idei első félévben.

Júliusban a bruttó átlagkereset 636 ezer 700 forint volt

A bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Másodfokon is elítélték gyermekprostitúció miatt a szombathelyi férfit

A 60-as éveiben járó férfi a szexuális cselekményekről öt alkalommal készített mobiltelefonjával felvételeket a kiskorú sértett tudta és beleegyezése nélkül.

Hatékony védekezési mód a gyümölcsmoly ellen

A gyümölcsmoly jelentősen megnehezíti azok életét, akik nagyobb mennyiségű lisztet tartanak otthon. Aki maga süti a kenyeret és a tésztaféléket, annak márpedig muszáj ez ellen a kártevő ellen hatékonyan védekeznie.

Mi mindenre használhatjuk a sittes zsákot?

Valószínűleg mindenki ismeri ezt a terméket, amely leginkább strapabírásával és befogadóképességével tűnik ki a többi zsák közül. A név azonban ne tévesszen meg senkit, gyakrabban láthatjuk hasznát, mint gondolnánk.

A szombathelyi nemzetközi küzdősport gálán búcsúzik Veréb István

Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó szombaton a Vendetta Fight Night nemzetközi küzdősport gálán zárja le sportpályafutását a szombathelyi Savaria Arénában.

El volt tiltva, mégis vezetett

A bíróság 2022 májusában 2 év 6 hónapra, majd 2022 júliusában 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Pénteken tetőzik a Duna Nagybajcsnál

A Lajta rekordvízállással tetőzik pénteken Mosonmagyaróvárnál.

Három havi jutalommal kell beérni Bebes polgármesternek

A testület nem szavazta meg a három havi pluszban adható juttatást.