Sikerült olyan embert ültetni a győri városi médiacég élére, aki azt sem tudja, mi a különbség az interjú és a riport között

Farkas Bazsi 2024-09-09 08:15:00
Az úgynevezett szakmai hozzáértés.

Különösebb bejelentés nélkül nevezték ki, csupán itt-ott elejtett információk alapján derült ki, hogy Panda Ákos lett a Győr+ Média Zrt. vezérigazgatója. Ez egyelőre az e-cégjegyzékben sem jelent meg, ám a csatorna híradói után látható impresszumban már a múlt hét elejétől Panda szerepel, mint vezérigazgató.

A Győr+ Média a Győr-Szol Zrt. egyedüli részvényesi tulajdonában áll. Vagyis ugyan önkormányzati cég, de mivel a tulajdonosi jogok nem az önkormányzat, hanem a Győr-Szol gyakorolja, így még csak közgyűlési többség sem kell ahhoz, hogy a médiacég vezérigazgatójának személyéről döntsenek.

Vagyis a Győr-Szol vezérigazgatójának személyét a közgyűlés hagyja jóvá, ám a Győr+ vezérigazgatóját a Győr-Szol vezérigazgatója nevezi ki.

Fotó: Győr+

Ahogy arról korábban írtuk már, Panda Ákos jó káder volt az idei önkormányzati kampányban, ahol az általa elnökölt Győri Civilek Körének Egyesülete a helyi ellenzéki politikusokat lejárató plakátokat adta ki

Az egyesület tagjai 2024 január 30-án tartották alakuló ülésüket, feburár 28-án jegyezte be őket a bíróság, Panda elnök pedig április 3-án, már az egyesületet képviselve adott interjút a Győr+nak.

Ebből a beszélgetésből kiderült, hogy Panda Kanadában élt jó ideig, a rendszerváltáskor jött haza, akkor multiknál dolgozott, majd megint visszament Kanadába, ahol saját, ingyenes újságot szerkesztett A Hazám címmel. Elmondása szerint mivel a közép, és időskorú Kanadában élő magyarok nem nagyon használnak internetet, így ez a kiadvány volt nekik az egyetlen kapocs az óhazával, amit kézbe véve könnybe lábadt a szemük. 

Most, hogy nyugdíjas lett nem azért tért haza, mert a kanadai nyugdíjból Magyarországon vígan tud megélni, hanem azért mert Kanadában kemény a tél, sok havat kell takarítani, ami ugye idehaza nincsen meg. Valamint Kanadában komolyan nyomul előre a gender propaganda, és krízis van a migránsok miatt is, ami Magyarországon a kormány óvó karjai miatt nem tudott betörni - mondta.

Alapvető szakmai fogalmakkal nincsen tisztában

De kérdés, hogy a frissen kinevezett média cégvezető, Panda Ákos mennyire ért a médiához. Azt elmondásából tudjuk, hogy Kanadában megható, ingyenes kiadványokat juttatott el a kint élő magyaroknak. Idehaza pedig könyveket adott ki. 

2009-ben szerkesztett egy könyvet a Győri Audi ETO kézilabda csapatról. Ennek kapcsán kereste meg Borkai Zsoltot (Fidesz-KDNP), aki akkor még polgármester volt.

"Bementünk Borkai úrhoz a városházára riportot készíteni. Ezer örömmel adott riportot" - mondta Panda az áprilisi interjú során.

Csakhogy Panda keveri a szezont a fazonnal. Az szinte számtalanszor fordul elő, hogy az újságírásban szakmai gyakorlattal nem rendelkezők keverik az interjú és a riport fogalmát. Bár igaz, mindkettőt riporter készíti, de mégis távol állnak egymástól. Amire Panda gondolt az ugyanis interjú. Amikor két ember beszélget, vagyis amolyan kérdezz-felelek van, az az interjú műfaja.

A riport pedig egy olyan, eseményről való tudósítás, amelybe a tények ismertetésén túl, a szerző a saját véleményét, személyes benyomásait is megfogalmazza.

Bár igaz ilyen szabály nincs, de mégis csak furcsa, hogy olyan embert neveznek ki egy médiacég élére, aki alapvető műfaji fogalmakkal nincsen tisztában. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) leköszönő győri polgármester nem egyszer hangsúlyozta, hogy hiteles tájékoztatást vár el Pandától.

A Győr+ frissen kinevezett vezérigazgatója áprilisban egyébként azért emlegette fel Borkait, hogy elmesélhesse 2009-ben készülő könyvéhez ment pénzt kérni a polgármesterhez, Borkai azonban végülis nem adott pénzt. 

Frissítés

Cikkünk publikálása után az e-cégjegyzékben megjelent a változás, ezek szerint Panda 2024 szeptember 1-től, 2026 december 31-ig szóló megbízást kapott a Győr+ Média Zrt. vezetésére.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.