Nem is csak 8 és fél, hanem 13 és fél milliárd forint érkezik a következő önkormányzati ciklusban Szombathelyre

Farkas Bazsi 2024-07-15 17:37:29
Utakra, bölcsődékre, a helyi közösséget és a turizmust támogató beruházásokra költheti el a városvezetés.

8 és fél milliárd foritnyi európai uniós támogatás érkezik Szombathelyre, ebből a pénzből pedig a város úthálózatot újítják fel - ezt még áprilisban jelentette be Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester. 

(...)most már egészen biztos, hogy az európai uniós TOP Plusz forrásból 8,5 milliárd forintot fogunk a következő években utakra, járdákra, hidakra, kerékpárutakra, parkokra és parkolókra fordítani, merthogy hosszas szakmai előkészítő munka után az Államkincstár jóváhagyta a vonatkozó szakmai dokumentumokat. - mondta el akkor a város első embere. 

Hogy a 8 milliárd 500 millió forintos csomagba melyik utcák felújítása fér majd bele, azt egy későbbi sajtótájékoztatón kérdeztük meg Tóth Kálmántól (Éljen Szombathely!), a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság elnökétől.

2020-ban elkezdtük ezt a munkát. Olyan táblázatokat készítettünk, ahol próbáltuk lekövetni az inflációt, arról nem is beszélve, hogy mivel nem érkezett meg a pénz, az ebben a csomagban lévő utak egy részét közben meg is csináltuk. Nekünk most újra kell gombolnunk a kabátot. A legszükségesebbeket megcsináltuk saját pénzből. Újra kell terveznünk az egészet. Az alapkoncepciók megvannak, megvannak azok a csomóponti kérdések, hogy: parkolók, utak, nyilván gyűjtőutak. Aztán vannak olyan utak, amik katasztrofális állapotban vannak, mindannyian tudnánk ilyent mondani. Alapvetően ez a hármas koncepció van, és persze negyedikként a csapadékvíz elvezetők. Ez a négy legfontosabb eleme van, hogy pontosan melyik helyszínek lesznek, azt újra kell tervezni - összegzett a frakcióvezető.

Most azonban úgy néz ki, nemcsak útfelújításra érkezik uniós támogatás Szombathelyre, hanem bölcsőde felújításra, valamint a helyi közösséget és a turizmust támogató beruházásokra is költhet majd a városvezetés.

Összesen 13 milliárd 447 millió forintra számíthat a szombathelyi önkormányzat

- ez abból a parlamenti írásbeli válaszból derül ki, amit Balassa Péter (Jobbik) parlamenti képviselő kérdésére Latorcai Csaba, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára válaszolt.

Szombathely részére a kérdésében említett 8,5 milliárd forintnál jóval több forrás áll rendelkezésre a teljes 2021-2027 programozási időszakban, összesen 13 447 millió forint. Ebből a támogatásból a város többek között útfejlesztéseket valósíthat meg, bölcsődéket újíthat fel és a helyi közösséget és a turizmust támogató beruházásokat hajthat végre - áll a válaszban.

Hogy pontosan mikor érkezhet meg ez a pénz, és mire költik el azt a városvezetéstől kérdeztük meg. Amint választ kapunk, ismét jelentkezünk a témával. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.