Lenkai Nóra, a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltje is útfelújítási programot hirdetett, csakúgy mint Nemény András előtte néhány nappal

Farkas Bazsi 2024-05-02 17:56:31
Nemény kérdésünkre azt mondta, hogy az általuk bejelentett 8 és fél milliárd forint már itt van, ellentétben azzal az ígérettel, amit Lenkai tett.

8 és fél milliárd foritnyi európai uniós támogatás érkezik Szombathelyre - jelentette be április 17-én Facebook-videójában Nemény András (Éljen Szombathely) szombathelyi polgármester. 

Április 29-én pedig Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje szintén arról beszélt - program ismertetőjében -, hogy kormányzati forrásból 10 milliárd forintot fordítanak útfelújításokra. 

Nemény Andrást arról kérdeztük, nem érzi-e úgy, hogy Lenkai az általuk már korábban meghirdetett intézkedést szajkózza?

A 8 és fél milliárd forint az egy megalapozott mondás, az már eldöntött kérdés. Nagyon sok munkával, összeállított konstrukcióval, az Unió megfelelő szervein végigment, a kormányzati szerveken is. Ez már itt van, el kell költenünk, ez egy felelős mondás, ez a 8 és fél milliárd forint, ezért mi dolgoztunk meg - kezdete így Nemény. 

A kormányzati 10 milliárd forintot, azt csak más hasonló ígéretekkel tudom összehasonlítani. Az előző országgyűlési választásoknál Hende Csabának egy ilyen ígérete volt az a 35 millió forint, a zanati négy utcára, amit egyből a választás utánre ígért, hogy egyből kifizetésre kerül. Na azóta se történt meg. Az 35 millió forint volt, amit nem sikerült behozni. Meg hallottunk 300 milliárd forintról, még csak a nyomát sem látjuk annak. Azt gondoljuk, hogy papíron született szám, ami arra jó, hogy több legyen mint a miénk, ezt lehessen elmondani, de valójában éppen az ellenkezője történik ma az országban: a kormány minden fejlesztést leállított és semmi olyan ígéretet nem tett, hogy bárhova is tudna forrást tenni. Ha most tenne ígéretet az amúgy is csak kampányígéret lenne, annak meg látjuk mi a sorsa. Még ezt a 35 millió forintot sem sikerült a városnak juttatni. 

Én a mi dolgunkkal foglalkozok, van elég, ez a 8 és fél milliárd nagyon sok, és egyébként nyilvánvaló, hogy ez az uniós forrás, de mi magunk vérosként is hozzá fogunk tenni. Ahogy most is hozzá tettünk 800 millió forintot csak ebben az évben. Hogyha számokkal dobálóznak, akkor mondhatjuk, hogy több mint 10 milliárd forint lesz a következő ciklusban útfelújításra csak abból 8 és fél már egészen biztos az uniós forrásból. 

Az igazi mondás az lenne a kormánypárti polgármesterjelölt részéről, hogyha azt mondaná, hogy visszakapjuk a gépjárműadót mi, megyei jogú városok és akkor az évi 300 millió forintot jelentene, de ezt eddig senki nem mondta. Merthogy ez a mi költségvetésünkben volt bent, és ebben a ciklusban másfél milliárd forint esett ki a mi kasszánkból.

Ha ezt egy miniszter beterjesztené és elfogadnák, ezt a pénz visszaadnák a városoknak, akkor az egy komoly mondás lenne. Így a következő ciklusban ha nem is 10, de másfél milliárd forintot kapnánk, de ilyent nem vállalnak, mert az nem a papíron létezne, hanem a valóságba - zárt a polgármester.

Hogy a 8 milliárd 500 millió forintos csomagba melyik utcák felújítása fér majd bele, azt is megkérdeztük. Erre már Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető válaszolt.

2020-ban elkezdtük ezt a munkát. Olyan táblázatokat készítettünk, ahol próbáltuk lekövetni az inflációt, arról nem is beszélve, hogy mivel nem érkezett meg a pénz, az ebben a csomagban lévő utak egy részét közben meg is csináltuk. Nekünk most újra kell gombolnunk a kabátot. A legszükségesebbeket megcsináltuk saját pénzből. Újra kell terveznünk az egészet. Az alapkoncepciók megvannak, megvannak azok a csomóponti kérdések, hogy: parkolók, utak, nyilván gyűjtőutak. Aztán vannak olyan utak, amik katasztrofális állapotban vannak, mindannyian tudnánk ilyent mondani. Alapvetően ez a hármas koncepció van, és persze negyedikként a csapadékvíz elvezetők. Ez a négy legfontosabb eleme van, hogy pontosan melyik helyszínek lesznek, azt újra kell tervezni - összegzett a frakcióvezető. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.