Lenkai Nóra, a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltje is útfelújítási programot hirdetett, csakúgy mint Nemény András előtte néhány nappal

Farkas Bazsi 2024-05-02 17:56:31
Nemény kérdésünkre azt mondta, hogy az általuk bejelentett 8 és fél milliárd forint már itt van, ellentétben azzal az ígérettel, amit Lenkai tett.

8 és fél milliárd foritnyi európai uniós támogatás érkezik Szombathelyre - jelentette be április 17-én Facebook-videójában Nemény András (Éljen Szombathely) szombathelyi polgármester. 

Április 29-én pedig Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje szintén arról beszélt - program ismertetőjében -, hogy kormányzati forrásból 10 milliárd forintot fordítanak útfelújításokra. 

Nemény Andrást arról kérdeztük, nem érzi-e úgy, hogy Lenkai az általuk már korábban meghirdetett intézkedést szajkózza?

A 8 és fél milliárd forint az egy megalapozott mondás, az már eldöntött kérdés. Nagyon sok munkával, összeállított konstrukcióval, az Unió megfelelő szervein végigment, a kormányzati szerveken is. Ez már itt van, el kell költenünk, ez egy felelős mondás, ez a 8 és fél milliárd forint, ezért mi dolgoztunk meg - kezdete így Nemény. 

A kormányzati 10 milliárd forintot, azt csak más hasonló ígéretekkel tudom összehasonlítani. Az előző országgyűlési választásoknál Hende Csabának egy ilyen ígérete volt az a 35 millió forint, a zanati négy utcára, amit egyből a választás utánre ígért, hogy egyből kifizetésre kerül. Na azóta se történt meg. Az 35 millió forint volt, amit nem sikerült behozni. Meg hallottunk 300 milliárd forintról, még csak a nyomát sem látjuk annak. Azt gondoljuk, hogy papíron született szám, ami arra jó, hogy több legyen mint a miénk, ezt lehessen elmondani, de valójában éppen az ellenkezője történik ma az országban: a kormány minden fejlesztést leállított és semmi olyan ígéretet nem tett, hogy bárhova is tudna forrást tenni. Ha most tenne ígéretet az amúgy is csak kampányígéret lenne, annak meg látjuk mi a sorsa. Még ezt a 35 millió forintot sem sikerült a városnak juttatni. 

Én a mi dolgunkkal foglalkozok, van elég, ez a 8 és fél milliárd nagyon sok, és egyébként nyilvánvaló, hogy ez az uniós forrás, de mi magunk vérosként is hozzá fogunk tenni. Ahogy most is hozzá tettünk 800 millió forintot csak ebben az évben. Hogyha számokkal dobálóznak, akkor mondhatjuk, hogy több mint 10 milliárd forint lesz a következő ciklusban útfelújításra csak abból 8 és fél már egészen biztos az uniós forrásból. 

Az igazi mondás az lenne a kormánypárti polgármesterjelölt részéről, hogyha azt mondaná, hogy visszakapjuk a gépjárműadót mi, megyei jogú városok és akkor az évi 300 millió forintot jelentene, de ezt eddig senki nem mondta. Merthogy ez a mi költségvetésünkben volt bent, és ebben a ciklusban másfél milliárd forint esett ki a mi kasszánkból.

Ha ezt egy miniszter beterjesztené és elfogadnák, ezt a pénz visszaadnák a városoknak, akkor az egy komoly mondás lenne. Így a következő ciklusban ha nem is 10, de másfél milliárd forintot kapnánk, de ilyent nem vállalnak, mert az nem a papíron létezne, hanem a valóságba - zárt a polgármester.

Hogy a 8 milliárd 500 millió forintos csomagba melyik utcák felújítása fér majd bele, azt is megkérdeztük. Erre már Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető válaszolt.

2020-ban elkezdtük ezt a munkát. Olyan táblázatokat készítettünk, ahol próbáltuk lekövetni az inflációt, arról nem is beszélve, hogy mivel nem érkezett meg a pénz, az ebben a csomagban lévő utak egy részét közben meg is csináltuk. Nekünk most újra kell gombolnunk a kabátot. A legszükségesebbeket megcsináltuk saját pénzből. Újra kell terveznünk az egészet. Az alapkoncepciók megvannak, megvannak azok a csomóponti kérdések, hogy: parkolók, utak, nyilván gyűjtőutak. Aztán vannak olyan utak, amik katasztrofális állapotban vannak, mindannyian tudnánk ilyent mondani. Alapvetően ez a hármas koncepció van, és persze negyedikként a csapadékvíz elvezetők. Ez a négy legfontosabb eleme van, hogy pontosan melyik helyszínek lesznek, azt újra kell tervezni - összegzett a frakcióvezető. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.