Jövő héten kerül a Haladás VSE elnöksége elé az önkormányzattal közös cég alapításának szándéknyilatkozata

Farkas Bazsi 2024-07-04 17:14:02
A Sportiskolába nem szeretnének integrálódni.

1%-os tulajdonrész átadásával a Szombathelyi Sportiskolához kerülhet a Haladás VSE versenyeztetési joga, ezzel pedig megnyílna az út az előtt, hogy egy új, önkormányzati többségű gazdasági társaság csapatot indítson a labdarúgó megyei első osztályban, ami a megfelelő támogatást élvezve NB III-ba, majd aztán NB II-be juthatna - hangzott el azon a szurkolói ankéton, amit egy hete a szombathelyi városházán tartottak.

Mint köztudott, a Haladás NB II-es csapatát működtető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. a csőd felé megy, több százmilliós tartozás halmozott fel a cég, és bár a pályán elért eredmény alapján jogosultak lennének az NB II-es indulásra, a Magyar Labdarúgó Szövetségtől végül nem kaptam licencet.

Az önkormányzat ekkor vette a vállára a szombathelyi foci megmentését, amellyel kapcsolatban a legfrissebb fejleményeket a területtel megbízott önkormányzati képviselő Czeglédy Csaba (független) osztotta meg a legfrissebb fejleményeket szerkesztőségünkkel.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester az ankét után levelet írt a Haladás VSE elnökségének, amelyben vázolta nekik az ott elhangzottakat és kérte, hogy 1%-os tulajdonrészt fogadjanak be a Sportiskolából, ezzel pedig nyíljon meg az út az előtt, hogy a HVSE átadhassa az indulási jogot. Szántó Erzsébet, klubmenedzser válaszában azt írta, hogy elhamarkodott és felesleges lépés lenne, és nem élnének vele, azonban az önkormányzati többségű tulajdonú közös futball kft alapításával egyetértenek, az erről szóló szándéknyilatkozat elfogadását jövő héten az elnökség elé viszik - mondta Czeglédy.

A HVSE elnökségi ülésén az önkormányzat arról szóló döntést is szeretne, hogy a labdarúgó szakosztálynak legyen külön bankszámlája, ahová az önkormányzat erről szóló döntés esetén a támogatást tudná folyósítani. Ezen felül szeretnénk, ha az önkormányzat által delegált egy-egy személy az elnökség, illetve a felügyelő-bizottság tagja lehetne. Ha a folyamat elindul, akkor a decemberi bajnoki szünetben át is kerülhetne a HVSE-től a közös labdarúgó kft-be a megye 1-es indulási jog.

Vagyis az önkormányzati cég átveszi a Haladás VSE által indított megye 1-es csapat versenyeztetését, ez lehetséges?

Igen. A csapat marad ugyanaz, csak a versenyeztető jogi személy fog változni. Amennyiben a Haladás VSE elnöksége a következő ülésen úgy dönt, hogy a szakosztály nyithat külön bankszámlát, delegálhatnak elnökségi tagot és felügyelő bizottsági tagot, az önkormányzat meg tudja alapítani a focicsapatot üzemeltető céget és ebbe beszáll a HVSE, valamint az Akadémia is, akkor ez járható lesz.

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk három meghatározó Haladás játékos került  a HVSE-hez. Arról lehetett hallani, hogy igen csak komoly fizetések voltak a Kft-nél. Hogyan tud ennek eleget tenni az egyesület?

Egyeztetve polgármester úrral azt tudom mondani, hogy a cél az, hogy mihamarabb legalább NB III-as csapata legyen Szombathelynek. Ennek megfelelően minden észszerű támogatást megadunk mind az Akadémiának, mind pedig a Haladás VSE-nek, nyilván az önkormányzat anyagi lehetőségeinek keretei között.

Mindez nem csak a szurkolók, hanem az utánpótlás csapatokban focizó sok száz gyermek és fiatal jövőképe miatt is fontos. Az önkormányzatnak feladata az elősegíteni, támogatni, hogy minél több gyermek, fiatal rendszeresen sportoljon. Lehet a focit szeretni vagy nem szeretni, de ettől még tény, hogy ez vonza be a legtöbb gyermeket, fiatalt a sport világába.

Szakmai dolgokról mit lehet tudni?

A HVSE szakmai vezetője, a csapat edzője, Szenci Imre volt megbeszélésen polgármester úrnál és igen jó benyomást tett rá. Én is azt gondolom, ahogyan eddig, ezután is jó kezekben lesz nála a csapat. A már bejelentett játékosok komoly erősítést jelentenek a megyei 1-ben. Beszélve az edzővel azt gondolom, hogy maximum még 1-2 játékos érkezésére lehet számítani.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elég volt! - Kilakoltattak egy lakót a szombathelyi Óperint utcai társasházból

A férfi nem tudta betartani az együttélés alapvető szabályait.

A belvárost rázza fel a jövő hét végén érkező Utcaművészeti Fesztivál

A Kőszegi utca egy nagy sétáló utcává alakul. Képzőművészek, zenészek, vendéglátók lepik el a flasztert.

Visszakapta a tetőcserepeit a Savaria Múzeum kertjében álló hattyúház

Két helyi vállalkozó és a Szombathelyi Belvárosért Egyesület rakta rendbe a régóta szomorú állapotban lévő kis épületet.

Váradi Benedek visszatért a Falcoba!

Az irányító 2+1 éves szerződést kötött.

Kirángatták az egyik vasi önkormányzati épületből a jegyzőt

Pedig csak a belső ellenőrzést akarta elvégezni.

Bezárják a győri börtönt

Egy szökési kísérlet után döntöttek így, túl korszerűtlen az épület.

Útlezárásokkal jön a hétvégén a Vasi Vasember

Itt vannak a részletek, hogy merre nem tudsz majd közlekedni!

Elhunyt a szombathelyi Vásárcsarnok sokak által ismert kofája

Magdi néni 50 évig kínálta a savanyúságot a vevőknek.

Balhé volt a vasi mennyei megyeiben

Két szurkoló szóváltásba keveredett a játékvezetővel és két asszisztensével, őket szidalmazta, verekedésre hívta fel, majd a játékvezető és az egyik asszisztens pólóját megrángatta.