Mennyit ér egy polgármester szava?

Farkas Bazsi 2024-06-28 16:13:39
Bebes István körmendi polgármester két hónapja nyilatkozta le, hogy rendőrségi feljelentést tesz az Ökocentrum kiszivárogtatott pályázatainak ügyében. Aztán semmi sem történt.

"Körmend város képviselő-testülete április 25-én csütörtökön tartotta rendes havi közgyűlését, melyen zárt napirendi pontként tárgyalták a tavaly ősszel átadott Ökocentrum üzemeltetésére érkezett két pályázatot. Ehhez képest az ugytudjuk.hu az ezekben szereplő, üzleti titoknak minősülő adatokat egy nappal korábban nyilvánosságra hozta. Bebes István úgy fogalmazott, hogy az ügy kivizsgálása érdekében rendőrségi feljelentést tesz, valamint felkéri a város jegyzőjét, hogy tisztázza az ezzel kapcsolatos jogi kérdéseket, és amennyiben lehetséges, úgy a következményekkel kapcsolatban is tegyen lépéseket" - írta április 25-én a vaol.hu Pályázatból politikai ügy: Bebes István feljelentést tesz című cikkében.

Áprilisban azért volt téma a körmendi Ökocentrum, mivel az épületet közel félmilliárd forintos uniós támogatásból építette újjá az önkormányzat, ám az átadást követően 7 hónap után is még üresen állt. Elsőként meghívásos pályázattal próbálkozott Bebes (Fidesz-KDNP) polgármester, majd miután a testület ezt nem fogadta el, nyílt pályázatot hirdettek. 

A pályázat ugyan nyílt volt, ám azt zártan tárgyalta meg a testület. Mivel a pályázati anyagok az Ugytudjuk.hu birtokába kerültek, így az esélyegyenlőség miatt az volt az álláspontunk, hogy a lakosságnak igenis tudnia kell, hogy melyik pályázó, mit vállalt. Nem is értettük, hogy miért lettek zártan kezelve a nemzeti vagyon további sorsát befolyásoló dokumentumok.

Egyébként furcsa, hogy maga az önkormányzat hogyan állt hozzá az Ökocentrum ügyéhez. Szabó Barna (Fidesz-KDNP) a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság elnöke, a város frissen megválasztott polgármestere az Ugytudjuknak nyilatkozva azt mondta:

(...) a vissza nem térítendő támogatás - amiből újjá lett építve az Ökocentrum - fejébe nagyon szigorú szabályokat írt ki az üzemeltetésre az állam, bármelyik pályázó is nyeri el végül az üzemeltetést felkötheti a gatyáját, és a városnak igen nagy szívességet tesz ha üzemeltetni fogja, ezekért az összegekért.

Ezt a szívességet végül az Alterába Kft. tette meg, vagyis ők nyerték el a pályázatot. 

Ennek kihirdetésekor pedig a körmendi önkormányzat weboldala maga tette közzé a beérkezett pályázatai anyagokat. Vagyis az önkormányzat éppen azt tette, amit annak vezetője, vagyis Bebes polgármester korábban jogsértőnek titulált.

Ezzel együtt pedig a feljelentés elmaradt.

Jogi lépések

Nem Bebes volt az egyetlen politikus, aki önkormányzati kampányban jogi lépésekkel, feljelentéssel válaszolt egy-egy cikkünkre.

Lenkai Nóra (Fidesz-KDNP) szombathelyi polgármesterjelöltnek rábahídvégi állandó lakcíme mellett tartott szombathelyi albérletével kapcsolatban írtunk cikket. Lenkai akkor azt írta, hogy 

“Aki hazugságot állít rólam, az ellen jogi lépéseket teszek. Természetesen ebben az ügyben meg is fogom tenni.”

A cikkben egyébként Lenkai nekünk küldött válaszát is megjelentettük.

Pehi Orsolya szintén fideszes szombathelyi önkormányzati képviselő pedig annak kapcsán helyezett kilátásba jogi lépéseket, hogy megírtuk, a kormányhivatal engedélye nélkül hordta el Jókai parkban lévő házánál a fél domboldalt.

Egyik esetben sem indult bírósági eljárás.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.