A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Farkas Bazsi 2024-05-16 08:18:29
Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

"A Nemzeti Választási Bizottság a Vas Vármegyei Területi Választási Bizottság 30/2024. számú határozatát részben megváltoztatja, és a kifogást Beadványozó által kiadott Savaria Fórum című hetilap 2024. április 26. napján, illetve 2024. május 3. napján megjelent lapszámai vonatkozásában a Ve. 2. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt alapelvi rendelkezés sérelmére kiterjedően is elutasítja" - ezt a száraz határozatot hozta tegnapi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság abban a vizsgálatban, amit Jagodits Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő panasza alapján, a Savaria Fórummal szemben indítottak.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, a panasz alapján a Területi Választási Bizottság részben helyt adott Jagodits kifogásának. 

Jagodits azt panaszolta, hogy a városi hetilap úgy közöl cikkeket Horváth Soma (Éljen Szombathely) képviselővel kapcsolatban, hogy hasonló terjedelemben neki nem ad a szerkesztőség lehetőséget a megjelenésre.

A bizottság két lapszámot és 4 online megjelent cikket vizsgált. Az online tartalmakkal kapcsolatban hármat nem tudtak vizsgálni, mivel a panasz kicsúszott a 3 napot határidőből. Az egyetlen vizsgált cikk pedig önmagában olyan elenyésző tartalom volt a többi megjelenéshez képest, hogy azzal kapcsolatban érdemi megállapításra nem jutott a bizottság.

A két nyomtatott lapszámmal kapcsolatban a grémium megállapította, hogy a Savaria Fórum szerkesztősége részben megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. Arra kötelezték a lapot, hogy jelen határozatot tegye közzé.

Indoklásként Galántai Gergely, a bizottság elnöke elmondta, hogy míg az egyik jelölt kapott megszólalási lehetőséget, addig a többi jelölt nem. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Jagodits Zsuzsanna Facebook-oldala csakis a regisztrált felhasználóknak elérhető, zárt tartalom, így ne várhatja el, hogy beszámoljon bármelyik szerkesztőség is egy olyan tartalomról, amit ő maga is korlátoz.

Elhangzott, hogy a bizottság véleménye szerint a Savaria Fórum aránytalanul sok alkalommal adott helye Horváth Somának és az Éljen Szombathelynek!, mely esetben másodlagosnak tekintették, hogy a Derkovits városrész képviselője egyben a város alpolgármestere is - írtuk korábban.

A Területi Választási Bizottság határozatát vizsgálta felül a Nemzeti Választási Bizottság, ahol a fent már ismertetett határozattal megváltoztatták a korábbi döntést, és 15-0-ás arányban úgy döntöttek, hogy a Savaria Fórum nem követett el jogsértést.

Az indoklás között azt lehet olvasni, hogy Horváth Soma nem mint jelölt, hanem mint alpolgármester jelent meg az újságban, jövőbeli terveiről nem is beszélt, így egyértelműen alpolgármesteri minőségében volt a tudósítások alanya.

A május 3. lapszámban ugyan Németh Ákos (Éljen Szombathely!) önkormányzati képviselő tett utalást arra, hogy amennyiben a választás után ismét képviselő lenne milyen tervei lennének, azonban egyetlen lapszám nem alkalmas a NVB szerint arra, hogy a kampány alatt aránytalanságot állítson be.

A döntés ellen május 18-ig van lehetőség fellebbezni a Kúriához.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.