A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Farkas Bazsi 2024-05-16 08:18:29
Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

"A Nemzeti Választási Bizottság a Vas Vármegyei Területi Választási Bizottság 30/2024. számú határozatát részben megváltoztatja, és a kifogást Beadványozó által kiadott Savaria Fórum című hetilap 2024. április 26. napján, illetve 2024. május 3. napján megjelent lapszámai vonatkozásában a Ve. 2. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt alapelvi rendelkezés sérelmére kiterjedően is elutasítja" - ezt a száraz határozatot hozta tegnapi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság abban a vizsgálatban, amit Jagodits Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő panasza alapján, a Savaria Fórummal szemben indítottak.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, a panasz alapján a Területi Választási Bizottság részben helyt adott Jagodits kifogásának. 

Jagodits azt panaszolta, hogy a városi hetilap úgy közöl cikkeket Horváth Soma (Éljen Szombathely) képviselővel kapcsolatban, hogy hasonló terjedelemben neki nem ad a szerkesztőség lehetőséget a megjelenésre.

A bizottság két lapszámot és 4 online megjelent cikket vizsgált. Az online tartalmakkal kapcsolatban hármat nem tudtak vizsgálni, mivel a panasz kicsúszott a 3 napot határidőből. Az egyetlen vizsgált cikk pedig önmagában olyan elenyésző tartalom volt a többi megjelenéshez képest, hogy azzal kapcsolatban érdemi megállapításra nem jutott a bizottság.

A két nyomtatott lapszámmal kapcsolatban a grémium megállapította, hogy a Savaria Fórum szerkesztősége részben megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. Arra kötelezték a lapot, hogy jelen határozatot tegye közzé.

Indoklásként Galántai Gergely, a bizottság elnöke elmondta, hogy míg az egyik jelölt kapott megszólalási lehetőséget, addig a többi jelölt nem. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Jagodits Zsuzsanna Facebook-oldala csakis a regisztrált felhasználóknak elérhető, zárt tartalom, így ne várhatja el, hogy beszámoljon bármelyik szerkesztőség is egy olyan tartalomról, amit ő maga is korlátoz.

Elhangzott, hogy a bizottság véleménye szerint a Savaria Fórum aránytalanul sok alkalommal adott helye Horváth Somának és az Éljen Szombathelynek!, mely esetben másodlagosnak tekintették, hogy a Derkovits városrész képviselője egyben a város alpolgármestere is - írtuk korábban.

A Területi Választási Bizottság határozatát vizsgálta felül a Nemzeti Választási Bizottság, ahol a fent már ismertetett határozattal megváltoztatták a korábbi döntést, és 15-0-ás arányban úgy döntöttek, hogy a Savaria Fórum nem követett el jogsértést.

Az indoklás között azt lehet olvasni, hogy Horváth Soma nem mint jelölt, hanem mint alpolgármester jelent meg az újságban, jövőbeli terveiről nem is beszélt, így egyértelműen alpolgármesteri minőségében volt a tudósítások alanya.

A május 3. lapszámban ugyan Németh Ákos (Éljen Szombathely!) önkormányzati képviselő tett utalást arra, hogy amennyiben a választás után ismét képviselő lenne milyen tervei lennének, azonban egyetlen lapszám nem alkalmas a NVB szerint arra, hogy a kampány alatt aránytalanságot állítson be.

A döntés ellen május 18-ig van lehetőség fellebbezni a Kúriához.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.