Kúria: nem titkolhatja tovább a győri önkormányzat a bútorbeszerzések költségeit

ugytudjuk.hu 2024-05-10 08:30:00
Harmadfokon is pert vesztett Pintér Bence ellen a bútorbeszerzések részleteit titkoló győri önkormányzat.

Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje harmadfokon is pert nyert a győri Polgármesteri Hivatal ellen,

a kúriai ítélet értelmében a hivatalnak harminc napon belül részletesen ki kell adnia, hogy 2020-ban milyen bútorokat vásárolt, illetve milyen átalakítási munkákért fizetett nagyjából 37 millió forint értékben.

Az ítélet jogerős. A Kúria egyetértett a másodfokú bíróság döntésével, miszerint szerint az alperes (a Polgármesteri Hivatal) fellebbezése nem volt alapos, arra hivatkoztak ugyanis, hogy az első fokú tárgyalás során Pintér Bence megváltoztatta az adatigénylést, azonban valójában csak annak pontosítására került sor. A Kúria ítéletében az áll:

 „A Kúria szerint a felülvizsgálati eljárásban az már nem volt vitatott, hogy a kiadni kért adatok közérdekű adatnak minősülnek [Infotv. 3. § 5. pont], hiszen az alperes a maga által közzétett táblázatban szereplő szerződéseket közpénz felhasználásával kötötte meg, és az sem volt vitatott, hogy az egyes szerződések tekintetében az alperes adatkezelőnek minősül, hiszen a szerződéseknek a birtokában van. Megjegyzi továbbá a Kúria, hogy a kért adatok kiadása nem minősül új minőségű adat képzésének, azokat létező szerződésekből az alperesnek csupán kigyűjtenie kell.”

De miről is van szó?

Az ügyben egyszer már évekkel ezelőtt próbáltunk érdeklődni a Polgármesteri Hivatalnál, akkor sikertelenül.

A Házüzemeltetési Osztály üvegzseb-adatai szerint építkezésre, bútorra és asztalos munkákra összesen nagyjából 37 millió forint értékben kötöttek szerződést Dézsi Csaba András hivatalba lépése után:

  • a Duna Belsőépítészet Kft. bútorkészítésre;
  • a Pápai Asztalos Kft. bútorkészítésre, asztalos munkákra, kiegészítő asztalos munkákre;
  • a Linea Bútor Kft. egyedi méretű bútorok gyártására, bútorjavításra, átalakításra, felújításra;
  • a Salakta Épber Építőipari Kft. „építési átalakításra”

kapott megbízást. Az összeg azért nem pontos, mert az egyik bútoros szerződés egy nettó 15 millió forintos keretszerződés, nem világos, hogy ennek mekkora részét hívta le az önkormányzat.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy ezen megbízások keretében megújult a polgármesteri, alpolgármesteri irodák külleme, bútorzata (volt olyan, amelyik rövid idő alatt kétszer), de például ebből épült átjáró a polgármester irodája, illetve a Bisinger-terem között.

Pintér Bencének az volt a kérdése, hogy pontosan mire költött a hivatal, tehát hogy konkrétan milyen építkezési munkákat, bútorbeszerzést hajtottak végre:

„kérem adják ki a levelemhez mellékelt táblázat 2-4. oldalán szereplő valamennyi szerződés konkrét tárgyát, a szerződés tárgyi hatálya alá tartozó munkanemek, szolgáltatások és anyag-, termékbeszerzések megnevezésével”.

A Polgármesteri Hivatal akkor azt írta: ennél többet, mint ami oda van írva, nem kell elárulniuk, és ennek megfelelően nem is akarnak – ezt reagálták legalábbis az adatigénylésre. A bíróság elsőfokú ítélete szerint viszont jogtalanul tagadták meg az adatigénylést, és ezt most másodfokon is helyben hagyták. Most tehát ki kell adniuk, hogy az adott cégekkel kötött szerződésben pontosan mi szerepelt, pontosan milyen bútorok beszerzésére, munkák elvégzésére szerződött a hivatal.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.