Kúria: nem titkolhatja tovább a győri önkormányzat a bútorbeszerzések költségeit

ugytudjuk.hu 2024-05-10 08:30:00
Harmadfokon is pert vesztett Pintér Bence ellen a bútorbeszerzések részleteit titkoló győri önkormányzat.

Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje harmadfokon is pert nyert a győri Polgármesteri Hivatal ellen,

a kúriai ítélet értelmében a hivatalnak harminc napon belül részletesen ki kell adnia, hogy 2020-ban milyen bútorokat vásárolt, illetve milyen átalakítási munkákért fizetett nagyjából 37 millió forint értékben.

Az ítélet jogerős. A Kúria egyetértett a másodfokú bíróság döntésével, miszerint szerint az alperes (a Polgármesteri Hivatal) fellebbezése nem volt alapos, arra hivatkoztak ugyanis, hogy az első fokú tárgyalás során Pintér Bence megváltoztatta az adatigénylést, azonban valójában csak annak pontosítására került sor. A Kúria ítéletében az áll:

 „A Kúria szerint a felülvizsgálati eljárásban az már nem volt vitatott, hogy a kiadni kért adatok közérdekű adatnak minősülnek [Infotv. 3. § 5. pont], hiszen az alperes a maga által közzétett táblázatban szereplő szerződéseket közpénz felhasználásával kötötte meg, és az sem volt vitatott, hogy az egyes szerződések tekintetében az alperes adatkezelőnek minősül, hiszen a szerződéseknek a birtokában van. Megjegyzi továbbá a Kúria, hogy a kért adatok kiadása nem minősül új minőségű adat képzésének, azokat létező szerződésekből az alperesnek csupán kigyűjtenie kell.”

De miről is van szó?

Az ügyben egyszer már évekkel ezelőtt próbáltunk érdeklődni a Polgármesteri Hivatalnál, akkor sikertelenül.

A Házüzemeltetési Osztály üvegzseb-adatai szerint építkezésre, bútorra és asztalos munkákra összesen nagyjából 37 millió forint értékben kötöttek szerződést Dézsi Csaba András hivatalba lépése után:

  • a Duna Belsőépítészet Kft. bútorkészítésre;
  • a Pápai Asztalos Kft. bútorkészítésre, asztalos munkákra, kiegészítő asztalos munkákre;
  • a Linea Bútor Kft. egyedi méretű bútorok gyártására, bútorjavításra, átalakításra, felújításra;
  • a Salakta Épber Építőipari Kft. „építési átalakításra”

kapott megbízást. Az összeg azért nem pontos, mert az egyik bútoros szerződés egy nettó 15 millió forintos keretszerződés, nem világos, hogy ennek mekkora részét hívta le az önkormányzat.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy ezen megbízások keretében megújult a polgármesteri, alpolgármesteri irodák külleme, bútorzata (volt olyan, amelyik rövid idő alatt kétszer), de például ebből épült átjáró a polgármester irodája, illetve a Bisinger-terem között.

Pintér Bencének az volt a kérdése, hogy pontosan mire költött a hivatal, tehát hogy konkrétan milyen építkezési munkákat, bútorbeszerzést hajtottak végre:

„kérem adják ki a levelemhez mellékelt táblázat 2-4. oldalán szereplő valamennyi szerződés konkrét tárgyát, a szerződés tárgyi hatálya alá tartozó munkanemek, szolgáltatások és anyag-, termékbeszerzések megnevezésével”.

A Polgármesteri Hivatal akkor azt írta: ennél többet, mint ami oda van írva, nem kell elárulniuk, és ennek megfelelően nem is akarnak – ezt reagálták legalábbis az adatigénylésre. A bíróság elsőfokú ítélete szerint viszont jogtalanul tagadták meg az adatigénylést, és ezt most másodfokon is helyben hagyták. Most tehát ki kell adniuk, hogy az adott cégekkel kötött szerződésben pontosan mi szerepelt, pontosan milyen bútorok beszerzésére, munkák elvégzésére szerződött a hivatal.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.