A Homok úti fakivágást döbbenten nézte, de Pehi Orsolya szerint a saját házánál történt természetkárosítás teljesen rendben van

Farkas Bazsi 2024-05-10 16:40:51
A Fidesz szombathelyi képviselőjelöltje szerint a fél domboldal elhordása a Jókai utcában csupán tereprendezés volt.

Engedély nélkül hordta el a fél domboldalt és épített támfalat a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje, Pehi Orsolya - írtuk korábbi cikkünkben. A publikálás után levelet kaptunk a képviselőjelölttől amelyben többek között azt írja, hogy szerinte nem volt engedélyköteles a támfal építésével járó földmunka.

Pehi hivatkozása szerint a 155/2016-os kormányrendelet 1/1/e pontja a mérvadó, miszerint nincs méretkorlát a támfalra nézve. Csakhogy ez a szabályozás pontosan azt írja, hogy csupán bejelentés szükséges akkor, ha a építési munkáihoz tereprendezés, támfalépítés szükséges.

Fotó: Farkas Bazsi

Ebben az esetben azonban nem sima tereprendezésről van szó.

Pehi saját maga írta azt, hogy egy egyszerű bejelentést tett, ám engedélykérés nem volt.

A hatóság  " 300 m2-t meg nem haladó hasznos alapterületű új lakóépület építésére vonatkozó" hiánytalan bejelentésről adott tájékoztatást. A  támfalról nem tesznek említést.

Tehát a lakóház építéséhez nem volt szükséges a tereprendezés és a támfal építésére, hiszen ez az eredeti hirdetményi helyszínrajzon sem szerepel.

A  gépkocsival történő behajtást a Víztorony utca felől biztosították. Tehát nem az épület indokolja a bemetszést. Abban az esetben lenne ez így, ha csak innen lenne megközelíthető az ingatlan. 

A parkoló csak azért kellett, hogy a park felől is be tudjanak hajtani.  

Pehi Orsolya is azt írja, hogy megvalósulási tervet nyújtottak be. Ezzel elismeri, hogy az egyszerű bejelentés nem vonatkozott a terepmunkákra és a támfalra, mert ez a tervfajta utólag, a használatbavételhez készül és az eredeti tervekhez képest megvalósult eltéréseket tartalmazza. A lakóépület építése nem tette szükségessé sem a Szent István park felőli parkoló kialakítást, sem az azt lehetővé tevő támfal építését. 

Fotó: Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer

Mivel az építési hatóságnál keletkezett ügyiratokat csak a Kormányhivatal ismeri, ezért is kértünk tőlük felvilágosítást a támfal építésére vonatkozóan. 

Azt a választ kaptuk, hogy "nem történt engedélykérés a domb kimarására és a támfal építésére".

Tehát maga a Kormányhivatal állítja, hogy nincs engedély. Azt sem mondták, hogy a támfalat megvalósulási tervvel utólag hagyták jóvá a használatbavételkor, ugyanis előzetesen  egyszerű bejelentést erre nem tettek. 

Mindez annak tükrében nagyon aggályos, hogy Pehi Orsolya 2023 márciusában a Vaol.hu-n megjelent cikkben a Homok úti favágások kapcsán aggodalmát fejezte ki. Mindez közel egy éve volt azután, hogy a Jókai parkban a fél dombot elhordatta és a környezetbe nem illő fallal egy komoly tájsebet okozott. Csupán azért, hogy kényelmesebb legyen parkolni és a házat megközelíteni, amihez az eredeti elképzelések szerint a gépkocsival történő behajtást a Víztorony utca felől biztosították. 

Fotó: Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer

- Sok barátom él a környéken, jómagam is itt lakom, sokszor szoktam erre futni és a gyerekekkel erre sétálni. Meglepődve láttuk, hogy kivágták a fákat, hiszen ide mindenki azért jön ki, mert jó a levegő, ezért sem örülünk a történteknek - mondta akkor Pehi.

Már csak azt nem értjük, hogyha egy építkezés miatt végrehajtott fakivágás ennyire zavarta, akkor miért hajtott végre ő maga természetkárosítást egy védettség alatt álló parkban.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.