27 éve üzemel a fideszes képviselő feleségének étterme a körmendi kastélyban, de csupán az utóbbi 3 évben fizet bérleti díjat

Farkas Bazsi 2024-04-22 19:28:43
Mindössze 50 ezer forint +ÁFA a havi tarifája.

1997 június 11-én kapott működési engedélyt a Várkert Ételbár - tudtuk meg a körmendi jegyzőségtől. Az étterem a Batthyány-kastély területén üzemel. A kastély több lépcsőben került az állami vagyonkezelőtől a körmendi önkormányzat vagyonkezelésébe.

A Kastély épületei több helyrajzi számon találhatóak, 2014-ben és 2019-ben kerültek azok önkormányzati vagyonkezelésbe - ezt szintén a jegyzőség írta meg kérdésünkre. Az étteremnek helyet adó épületrész a 2014-ben kezelőt cserélő ingatlanok sorában volt.

Mindennek a körmendi képviselő testület 2021. szeptember 30. ülésére tett előterjesztés tekintetében lesz jelentősége.

“A Várkerti Ételbár elnevezésű vendéglő a kastély területén működik. Az Önkormányzattal, amikor megszerezte a Kastély vagyonkezelői jogát, az étterem nem kötött bérleti szerződést, és a Magyar Állam igazolta előttünk azt, hogy velük se kötött az étterem szerződést. Ezért a bérlet kérdését rendezni kell.”

Vagyis az előterjesztés szerint az éttermet üzemeltető vállalkozó bérleti díj megfizetése nélkül használhatta a helyiséget. Mindez akkor derült ki, amikor a vagyonkezelői jogot átvette az önkormányzat.

Az előterjesztés érdemi része így folytatódik:

“A bérlőnek meg kell fizetnie egyrészt az elmúlt 5 évre az elmaradt bérleti (használati) díjat, másrészt a jövőre nézően is fizetnie kell a bérleti díjat. A bérleti (használati) díj összegére 50.000 Ft+ ÁFA/hó összegben teszünk javaslatot, mert az üzlet csak 10 órától 15h-ig van nyitva, tehát csak ebédeltetés folyik az étteremben, vasárnap pedig zárva van. Esetenként rendezvényekre is főz az étterem. Az elmúlt 5 évre eső összesen 3 m Ft + ÁFA használati díj megfizetésére részletfizetési könnyítést kért az éttermet üzemeltető vállalkozó.”

A javaslatot 12 igen szavazattal, vagyis teljes konszenzussal fogadta el a tesület.

Az étterem üzemeltetője Nagyné Tomasics Annamária egyéni vállalkozó. Férje Nagy Gábor jelenleg Fidesz-KDNP színekben a Vas megyei közgyűlés tagja, a körmendi Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje.

A FIDESZ-MPSZ tagjaként 1998. őszétől bekerültem Körmend város önkormányzatába, illetve a Vas Megyei Közgyűlésbe - írja Nagy Gábor nyilvánosan elérhető önéletrajzában a vasmegye.hu oldalon.

Az Ugytudjuk.hu közérdekű adatkérelemmel fordult a körmendi önkormányzathoz, hogy megkapjuk a bérlő és a bérbeadó között kötött bérleti szerződést. Az önkormányzat első körben a dokumentumot nem, csak az adatokat volt hajlandó kiadni, majd miután bíróságon perben kértük ismét magát a szerződést, az önkormányzat végül peren kívüli egyezség során - az ügyvédi munkadíj megtérítésével - adta azt ki.

Ebben az szerepel (A bérleti szerződés ide kattintva letölthető.), hogy 2021 október 1-vel kezdődően havi 50 ezer forint + ÁFA bérleti díjat fizet az éttermet üzemeltető vállalkozó az önkormányzatnak.

A testület arról is határozott, hogy 5 évre visszamenőleg, vagyis 2016 szeptemberéig szintén ekkora mértékű bérleti díjat kérnek, ám az erre vonatkozó megállapodást a bérleti szerződés már nem tartalmazza.

Egyébként azért is furcsa az 5 éves visszamenőleges hatály, mert az étteremnek is helyet adó épületrész már 2014-ben a körmendi önkormányzat vagyonkezelésébe került, bérleti díj beszedését erre az időszakra mégsem javasolta Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester.

Kerestük az Állami Vagyonkezelőt, hogy még több részletet tudjunk meg a vagyonkezelői jog átadásáról, ám cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.