27 éve üzemel a fideszes képviselő feleségének étterme a körmendi kastélyban, de csupán az utóbbi 3 évben fizet bérleti díjat

Farkas Bazsi 2024-04-22 19:28:43
Mindössze 50 ezer forint +ÁFA a havi tarifája.

1997 június 11-én kapott működési engedélyt a Várkert Ételbár - tudtuk meg a körmendi jegyzőségtől. Az étterem a Batthyány-kastély területén üzemel. A kastély több lépcsőben került az állami vagyonkezelőtől a körmendi önkormányzat vagyonkezelésébe.

A Kastély épületei több helyrajzi számon találhatóak, 2014-ben és 2019-ben kerültek azok önkormányzati vagyonkezelésbe - ezt szintén a jegyzőség írta meg kérdésünkre. Az étteremnek helyet adó épületrész a 2014-ben kezelőt cserélő ingatlanok sorában volt.

Mindennek a körmendi képviselő testület 2021. szeptember 30. ülésére tett előterjesztés tekintetében lesz jelentősége.

“A Várkerti Ételbár elnevezésű vendéglő a kastély területén működik. Az Önkormányzattal, amikor megszerezte a Kastély vagyonkezelői jogát, az étterem nem kötött bérleti szerződést, és a Magyar Állam igazolta előttünk azt, hogy velük se kötött az étterem szerződést. Ezért a bérlet kérdését rendezni kell.”

Vagyis az előterjesztés szerint az éttermet üzemeltető vállalkozó bérleti díj megfizetése nélkül használhatta a helyiséget. Mindez akkor derült ki, amikor a vagyonkezelői jogot átvette az önkormányzat.

Az előterjesztés érdemi része így folytatódik:

“A bérlőnek meg kell fizetnie egyrészt az elmúlt 5 évre az elmaradt bérleti (használati) díjat, másrészt a jövőre nézően is fizetnie kell a bérleti díjat. A bérleti (használati) díj összegére 50.000 Ft+ ÁFA/hó összegben teszünk javaslatot, mert az üzlet csak 10 órától 15h-ig van nyitva, tehát csak ebédeltetés folyik az étteremben, vasárnap pedig zárva van. Esetenként rendezvényekre is főz az étterem. Az elmúlt 5 évre eső összesen 3 m Ft + ÁFA használati díj megfizetésére részletfizetési könnyítést kért az éttermet üzemeltető vállalkozó.”

A javaslatot 12 igen szavazattal, vagyis teljes konszenzussal fogadta el a tesület.

Az étterem üzemeltetője Nagyné Tomasics Annamária egyéni vállalkozó. Férje Nagy Gábor jelenleg Fidesz-KDNP színekben a Vas megyei közgyűlés tagja, a körmendi Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje.

A FIDESZ-MPSZ tagjaként 1998. őszétől bekerültem Körmend város önkormányzatába, illetve a Vas Megyei Közgyűlésbe - írja Nagy Gábor nyilvánosan elérhető önéletrajzában a vasmegye.hu oldalon.

Az Ugytudjuk.hu közérdekű adatkérelemmel fordult a körmendi önkormányzathoz, hogy megkapjuk a bérlő és a bérbeadó között kötött bérleti szerződést. Az önkormányzat első körben a dokumentumot nem, csak az adatokat volt hajlandó kiadni, majd miután bíróságon perben kértük ismét magát a szerződést, az önkormányzat végül peren kívüli egyezség során - az ügyvédi munkadíj megtérítésével - adta azt ki.

Ebben az szerepel (A bérleti szerződés ide kattintva letölthető.), hogy 2021 október 1-vel kezdődően havi 50 ezer forint + ÁFA bérleti díjat fizet az éttermet üzemeltető vállalkozó az önkormányzatnak.

A testület arról is határozott, hogy 5 évre visszamenőleg, vagyis 2016 szeptemberéig szintén ekkora mértékű bérleti díjat kérnek, ám az erre vonatkozó megállapodást a bérleti szerződés már nem tartalmazza.

Egyébként azért is furcsa az 5 éves visszamenőleges hatály, mert az étteremnek is helyet adó épületrész már 2014-ben a körmendi önkormányzat vagyonkezelésébe került, bérleti díj beszedését erre az időszakra mégsem javasolta Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester.

Kerestük az Állami Vagyonkezelőt, hogy még több részletet tudjunk meg a vagyonkezelői jog átadásáról, ám cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.