Elítéltek négy embert, aki a börtönből követett el csalást

Pintér Bence 2024-04-08 18:40:17
Telefonon keresztül csaltak ki pénzt emberektől.

Elítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a négy cellatársat, aki a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben börtönbüntetését töltve telefonon keresztül csalt ki pénzt sértettektől – közölte a Zalaegerszegi Törvényszék hétfőn a birosag.hu oldalon. Azt írták, a bűncselekmény harmad-, negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottja cellatárs volt, és a csalást a börtönön kívülről két további ember is segítette. A cellatársak az intézmény által rendelkezésükre bocsátott, valamint engedély nélkül tartott mobiltelefonjaikat és SIM-kártyáikat használták a bűncselekményhez.

Mint írták, 2020 október elején a harmad- és a negyedrendű vádlott az ország különböző településein élő embereket azzal hívtak fel, hogy egy telefonszolgáltató sorsolásán pénzt nyertek, de annak átvételéhez banki tranzakciót kell végrehajtaniuk. A sértetteket rávették, hogy pénzt töltsenek fel egy megadott mobiltelefonszámra. A hatod- és a harmadrendű vádlott egy idős nőt becsapott azzal, hogy mosógépet és egymillió forintot nyert. A nő az utasításaik szerint többször töltött fel pénzt a megadott mobilra és utalt pénzt az elsőrendű vádlott számlájára - ismertette a törvényszék.

Az elsőrendű vádlott a csalássorozat révén összesen 1 090 000 forint utalást kapott.

Ebből többször is feltöltötte társai mobilegyenlegét 680 000 forint értékben, 50 000 forint közreműködési díjat megtartott magának, 360 000 forintot pedig átadott a másodrendű vádlottnak. A nő ezt továbbutalta a börtönben lévő harmad- és hatodrendű vádlott családtagjainak, akik átutalták a pénzt fogvatartotti számlákra.

Az ötödrendű vádlott a telefonhívások lebonyolításában nem vett részt, de a cselekmények elkövetéséhez használt mobiltelefonok és SIM-kártyák saját holmija közötti rejtegetésével segítette társait, amiért tőlük élelmiszert és egyéb használati cikkeket kapott.

A Nagykanizsai Járásbíróság az első- és a másodrendű vádlottakat bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében. Az elsőrendű vádlottat mint visszaesőt 1 év börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg társát 260 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A harmad-, negyed és hatodrendű vádlottakat társtettesi, ötödrendű társukat pedig bűnsegédi minőségben mondta ki bűnösnek folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás és 3 rendbeli csalás vétségében a bíróság.

A többszörösen visszaeső harmadrendű vádlottat 1 év 10 hónap, a negyedrendűt mint visszaesőt 1 év 6 hónap, a különös visszaesőnek számító ötödrendű társukat 1 év börtönbüntetésre ítélte. A szintén többszörös visszaeső hatodrendű vádlott 2 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős - tudatta a törvényszék.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.