Elítéltek négy embert, aki a börtönből követett el csalást

Pintér Bence 2024-04-08 18:40:17
Telefonon keresztül csaltak ki pénzt emberektől.

Elítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a négy cellatársat, aki a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben börtönbüntetését töltve telefonon keresztül csalt ki pénzt sértettektől – közölte a Zalaegerszegi Törvényszék hétfőn a birosag.hu oldalon. Azt írták, a bűncselekmény harmad-, negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottja cellatárs volt, és a csalást a börtönön kívülről két további ember is segítette. A cellatársak az intézmény által rendelkezésükre bocsátott, valamint engedély nélkül tartott mobiltelefonjaikat és SIM-kártyáikat használták a bűncselekményhez.

Mint írták, 2020 október elején a harmad- és a negyedrendű vádlott az ország különböző településein élő embereket azzal hívtak fel, hogy egy telefonszolgáltató sorsolásán pénzt nyertek, de annak átvételéhez banki tranzakciót kell végrehajtaniuk. A sértetteket rávették, hogy pénzt töltsenek fel egy megadott mobiltelefonszámra. A hatod- és a harmadrendű vádlott egy idős nőt becsapott azzal, hogy mosógépet és egymillió forintot nyert. A nő az utasításaik szerint többször töltött fel pénzt a megadott mobilra és utalt pénzt az elsőrendű vádlott számlájára - ismertette a törvényszék.

Az elsőrendű vádlott a csalássorozat révén összesen 1 090 000 forint utalást kapott.

Ebből többször is feltöltötte társai mobilegyenlegét 680 000 forint értékben, 50 000 forint közreműködési díjat megtartott magának, 360 000 forintot pedig átadott a másodrendű vádlottnak. A nő ezt továbbutalta a börtönben lévő harmad- és hatodrendű vádlott családtagjainak, akik átutalták a pénzt fogvatartotti számlákra.

Az ötödrendű vádlott a telefonhívások lebonyolításában nem vett részt, de a cselekmények elkövetéséhez használt mobiltelefonok és SIM-kártyák saját holmija közötti rejtegetésével segítette társait, amiért tőlük élelmiszert és egyéb használati cikkeket kapott.

A Nagykanizsai Járásbíróság az első- és a másodrendű vádlottakat bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében. Az elsőrendű vádlottat mint visszaesőt 1 év börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg társát 260 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A harmad-, negyed és hatodrendű vádlottakat társtettesi, ötödrendű társukat pedig bűnsegédi minőségben mondta ki bűnösnek folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás és 3 rendbeli csalás vétségében a bíróság.

A többszörösen visszaeső harmadrendű vádlottat 1 év 10 hónap, a negyedrendűt mint visszaesőt 1 év 6 hónap, a különös visszaesőnek számító ötödrendű társukat 1 év börtönbüntetésre ítélte. A szintén többszörös visszaeső hatodrendű vádlott 2 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős - tudatta a törvényszék.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.