A Parkerdei Lakópark és a zanati városrész 4 utcájának üzemeltetését is átveszi a szombathelyi önkormányzat

Farkas Bazsi 2024-03-25 17:22:35
Végre célba ér az Áfonya, Fenyő, Eper és Korpás utcák felújítása és átvétele.

Elsőként a mai Gazdasági és Jogi Bizottság tárgyalta Szombathely több magánút önkormányzati átvételét. Az előterjesztés szerint a Parkerdő Lakópark és Zanat néhány utcája kerülne át városi fenntartásba, ezzel pedig komoly terhet vennének le az ott élők válláról.

Mindkét esetben arról van szó, hogy annak idején magánberuházó építette meg az utakat, ám mivel azoknak a szabályozás szerint egy bizonyos minőségben kell elkészülniük ahhoz, hogy az üzemeltetést az önkormányzat átvehesse, így ezidáig saját kezelésben maradtak.

Végre révbe érnek a zanati utcák

Az Áfonya, Fenyő, Eper és Korpás utcák kálváriájáról nem egyszer írtunk már. Az utcákban élő családokat megtévesztette a beruházó, így magukra voltak utalva, hosszú éveken keresztül maguk kátyúzták a felületeket. Aztán 20 év küszködés után 2022-ben végre neki láthattak az utcák felújításának. Igaz, ebbe Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője ebbe majdnem bekavart.

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, az utak rendbetételéhez az eredeti terv szerint megalakult egy polgárjogi egyesület, egy úttársaság. A város ugyanis nemcsak, hogy nem veheti át a hiányos műszaki tartalmú utakat, magánszemélyeket sem támogathat a felújításukhoz. A megállapodás az volt, hogy a felújítás felét a város állja a polgárjogi egyesületnek küldött támogatással, a másik felét pedig a lakóknak kell összeadni. Ehhez beszerezték az árajánlatokat, és az önkormányzattal is egyeztettek. Ekkor abban egyeztek meg, hogy 30 millió forintot a város fizet (a létrejött egyesületnek az útfelújításhoz), a másik felét pedig a lakók tervezték összeadni. A lakók 62 százaléka akkor benne is volt a projektben.

Akkor akadt meg a folyamat, amikor Hende Csaba bekavart az ígéretével, miszerint majd ő megszerzi azt a pénzt, amit a lakóknak kellett volna beleadni.

A pénz nem jött meg, az árak pedig kezdtek elszállni, és mivel az ígéret elhangzott, sok lakó, a korábbi hozzállásával ellentétben nem akart pénzt tenni a projektbe, így az önkormányzat nyúlt a zsebébe. Így 60 millió forintot költöttek el rá.

Javításra azért kell majd költeni

A Parkerdei Lakóparkban a Parkerdő 2005. Építőipari és Beruházó Kft. volt az utak kivitelezője. Itt a Szent II. János Pál pápa körút, Káptalan utca, Vikárius utca, Falunagy utca, Nótárius utca átvételéről van szó.

Az előterjesztés szerint a Lakóparkban az utak és járdák állapota megfelelő, de több helyen azonnali vagy rövid időn belüli javítás szükséges, a Szova áraival számolva ezek költsége megközelítőleg bruttó 8 millió 840 ezer forint.

A zanati területen kicsivel több pénzre lesz szükség. Itt közel 11 millió forintot kell fizetni egy telekért, ahová az utcák csapadékvíze összegyűlik. A csapadékvíz szikkasztó medence átalakítása az érvényes, meglévő vízjogi létesítési engedély alapján, majd az üzemeltetési engedély beszerzésének összege pedig 19 millió forintot tesz ki. 

Amennyiben a jelenlegi üzemeltetők minden feltételnek eleget tesznek, és az önkormányzat átveszi az utakat, úgy évente 10 millió forint többlettel számolnak a költségvetésben, ami a karbantartások költségét fedezi. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.