A Parkerdei Lakópark és a zanati városrész 4 utcájának üzemeltetését is átveszi a szombathelyi önkormányzat

Farkas Bazsi 2024-03-25 17:22:35
Végre célba ér az Áfonya, Fenyő, Eper és Korpás utcák felújítása és átvétele.

Elsőként a mai Gazdasági és Jogi Bizottság tárgyalta Szombathely több magánút önkormányzati átvételét. Az előterjesztés szerint a Parkerdő Lakópark és Zanat néhány utcája kerülne át városi fenntartásba, ezzel pedig komoly terhet vennének le az ott élők válláról.

Mindkét esetben arról van szó, hogy annak idején magánberuházó építette meg az utakat, ám mivel azoknak a szabályozás szerint egy bizonyos minőségben kell elkészülniük ahhoz, hogy az üzemeltetést az önkormányzat átvehesse, így ezidáig saját kezelésben maradtak.

Végre révbe érnek a zanati utcák

Az Áfonya, Fenyő, Eper és Korpás utcák kálváriájáról nem egyszer írtunk már. Az utcákban élő családokat megtévesztette a beruházó, így magukra voltak utalva, hosszú éveken keresztül maguk kátyúzták a felületeket. Aztán 20 év küszködés után 2022-ben végre neki láthattak az utcák felújításának. Igaz, ebbe Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője ebbe majdnem bekavart.

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, az utak rendbetételéhez az eredeti terv szerint megalakult egy polgárjogi egyesület, egy úttársaság. A város ugyanis nemcsak, hogy nem veheti át a hiányos műszaki tartalmú utakat, magánszemélyeket sem támogathat a felújításukhoz. A megállapodás az volt, hogy a felújítás felét a város állja a polgárjogi egyesületnek küldött támogatással, a másik felét pedig a lakóknak kell összeadni. Ehhez beszerezték az árajánlatokat, és az önkormányzattal is egyeztettek. Ekkor abban egyeztek meg, hogy 30 millió forintot a város fizet (a létrejött egyesületnek az útfelújításhoz), a másik felét pedig a lakók tervezték összeadni. A lakók 62 százaléka akkor benne is volt a projektben.

Akkor akadt meg a folyamat, amikor Hende Csaba bekavart az ígéretével, miszerint majd ő megszerzi azt a pénzt, amit a lakóknak kellett volna beleadni.

A pénz nem jött meg, az árak pedig kezdtek elszállni, és mivel az ígéret elhangzott, sok lakó, a korábbi hozzállásával ellentétben nem akart pénzt tenni a projektbe, így az önkormányzat nyúlt a zsebébe. Így 60 millió forintot költöttek el rá.

Javításra azért kell majd költeni

A Parkerdei Lakóparkban a Parkerdő 2005. Építőipari és Beruházó Kft. volt az utak kivitelezője. Itt a Szent II. János Pál pápa körút, Káptalan utca, Vikárius utca, Falunagy utca, Nótárius utca átvételéről van szó.

Az előterjesztés szerint a Lakóparkban az utak és járdák állapota megfelelő, de több helyen azonnali vagy rövid időn belüli javítás szükséges, a Szova áraival számolva ezek költsége megközelítőleg bruttó 8 millió 840 ezer forint.

A zanati területen kicsivel több pénzre lesz szükség. Itt közel 11 millió forintot kell fizetni egy telekért, ahová az utcák csapadékvíze összegyűlik. A csapadékvíz szikkasztó medence átalakítása az érvényes, meglévő vízjogi létesítési engedély alapján, majd az üzemeltetési engedély beszerzésének összege pedig 19 millió forintot tesz ki. 

Amennyiben a jelenlegi üzemeltetők minden feltételnek eleget tesznek, és az önkormányzat átveszi az utakat, úgy évente 10 millió forint többlettel számolnak a költségvetésben, ami a karbantartások költségét fedezi. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak.