Hogyan foglald vissza az internetet a kormánypropagandától?

ugytudjuk.hu 2024-02-23 07:31:03
Adunk néhány hasznos tippet.

2018 óta tudja a Fidesz, hogy nem elég elfoglalni a köztéri reklámfelületeket és a hagyományos média orgánumokat, de a végtelen pénzzel, ami nekik rendelkezésükre is áll, a közösségi média is leuralható. Az elmúlt napokban is láttuk, milyen az, amikor bekapcsolják a gépezetet, de mi lesz még itt a választási kampányban? A plakátokat ignorálhatjuk, a tv-t vagy rádiót elkapcsolhatjuk, de mit tehetünk akkor, ha a közösségi média felületeinket szeretnénk visszakapni?

Mivel kapcsoljuk ki a politikai tartalmat?

A Facebook ad arra lehetőséget, hogy minden politikai tartalmat kikapcsoljunk, így ilyen jellegű hirdetés nem jelenhetne meg az idővonalunkon elméletben. Egyrészt ez a megoldás nem teljesen megbízható, másrészt két nagy “de” is létezik ebben az esetben.
Az első “de”, hogy ez csak a fizetett hirdetésre vonatkozik, így a virizált tartalom meg tud jelenni továbbra is a falunkon, akármennyire is tiltakozunk ellene. A másik “de” pedig azért van, mert a Facebook szabályozás szerint politikai jellegű tartalom egy kategóriába tartozik az összes olyan témával, ami a közügyekkel, hírekkel vagy akár a különböző társadalmi eseményekkel foglalkozik. Ebben az esetben nem csak a Megafont, de válogatás nélkül a kedvenc híroldalunkat és az arra érdemes civil szervezeteket is kizárjuk a horizontunkból, ami értékes információtól foszthat meg minket. Ha mégis emellett döntünk, ezt a Beállítások és Adatvédelem menüpont alatt tudjuk megtenni.

A másik lehetőség, ha egyesével mazsolázzuk ki, hogy mit szeretnénk letiltani. Ez alapvetően egy időgyilkos feladat, de választási kampányban úgyis elárasztanak minket ezekkel és egyszerre sokat le lehet kapcsolni. Szóval mikor, ha nem most?!

Ez úgy tehetjük meg, hogy mikor belefutunk az idővonalunkon egy ilyen kéretlen hirdetésbe, a poszt jobb felső sarkában lévő három pötyre kattintva kiválasztjuk a hirdetés elrejtése menüpontot, ami után egy felugró ablakban indoklást is kérnek hozzá. Kiválasztunk egyet és a következő felugró ablakon ott van az az opció, amire várunk: minden hirdetés letiltása ettől a konkrét oldaltól.

Ugyanezzel a két módszerrel az instagramon is takaríthatunk.

A Youtube és a Google kereső hirdetései közös, globális beállításokat használnak az egyes felhasználóknál. Ehhez részletes leírást is biztosít a Google itt. Persze itt is fennáll annak a veszélye, hogy emiatt nem jutunk hozzá a nekünk érdekes tartalmakhoz sem.
Ezért itt is van lehetőség itt is az egyesével való letiltásnak, amit akkor tudunk megtenni, ha épp találkozunk egy hirdetéssel. Keressük a bekarikázott “i” betűt a videó jobb alsó sarkában és azon belül válasszuk a “hirdetés tiltása” opciót.

Léteznek még olyan programok, amelyek megszabadítanak minket az internet össze reklámjától is, de ezzel azt érjük el, hogy a számunkra fontos tartalomgyártókat is megfosztjuk a bevételszerzés lehetőségétől, ami a működésükhöz viszont elengedhetetlen.

Ha másokat is kímélnél a kormánypropagandától

Azon túl, hogy magunknak propagandamentesítjük a közösségi média felületeinket, másokat is megóvhatunk ezektől, ha durva vagy hazug állításokkal találkozunk. Mindegyik hirdetés esetében van lehetőségünk jelenteni azt, de ezeket meg is kell indokolni. Egy-egy ilyen jelentés a gyakorlatban önmagában nem szokott elég lenni, csak nagyon szélsőséges tartalmaknál. Mindenesetre, ha elég sokan állítják egy tartalomról, hogy másokat sérthet, előbb-utóbb le fogja venni a Meta.

Amit viszont nem érdemes tenni ilyen esetben, hogy egy helyre igazító kommenttel vagy dühös emoji-val jelezzük a nemtetszésünket. Az algoritmus nem tesz különbséget a pozitív vagy negatív elköteleződés között, hanem csak összeadja azokat, és egy nagyon felháborító posztnál is úgy értelmezi, hogy az egy népszerű poszt, érdemes a nagyobb elérését biztosítani.

Hogyan töltsük fel a számunkra érdekes tartalommal a felületeket?

Miután kigyalultuk a nekünk nem tetsző tartalmakat, érdemes lépéseket tenni annak érdekében is, hogy a számunkra tényleg érdekes információkhoz hozzá is jussunk. Nem érdemes az algoritmusra hagyni ezt a munkát sem, mert akkor jönnek a AI generált képszörnyetegek és az infantilis challenge videók.

Megkérdeztük a téma egyik szakértőjét, hogy ő milyen lépéseket javasol annak érdekében, hogy tudatos tartalomfogyasztókká válhassunk. Válaszaiból az derült ki, hogy ha azt szeretnénk, hogy a közösségi média felületeink ne csak az ömlesztett trash tartalom legyen, akkor bizony érdemes jelezni is, hogy mi az ami tényleg érdekel is minket. Nem érdemes sokat pörgetni az agyzsibbasztó meme-ket és a rövid, tartalmatlan videókat, mert azzal azt üzenjük az oldalaknak, hogy erre van szükségünk. Érdemes az alábbi néhány lépést megtenni, hogy visszafoglalhassuk magunknak az internetet.

A régi facebook-on ha lájkoltunk egy oldalt, az elég volt ahhoz, hogy ne maradjunk le a posztjairól. Ugyanez a Youtube csatornákra is igaz volt. Ma már külön beállítás van arra, ha a bekövetéseken túl szeretnénk értesülni az új tartalomról is. A facebook-nál a kedvencek közé érdemes berakni ezeket az oldalakat, míg a Youtube-on legyen bekapcsolva a kis harang a számunkra fontos csatornákon.
Mindegyik közösségi média oldal figyeli a felhasználói szokásunkat is, így ha egy posztot lájkolunk, kattintunk és még hozzá is szólunk, akkor sokkal nagyobb eséllyel kapjuk meg legközelebb is a hasonló posztokat. A videómegosztóknál is hasonló a helyzet, de ott azt is figyelik, hogy milyen hosszan néztük az adott videót.

Éppen ezért ne adjuk olcsón az elköteleződésünket. Akkor reagáljunk egy tartalomra, ha érdekel minket és később is ilyeneket szeretnénk megkapni. Sosem a beszólás, vagy a mondandó helyreigazítása miatt reagáljunk. Minden egyes negatív kommentünkkel, mérges vagy kinevetős emojival arra bátorítjuk az algoritmust, hogy az ehhez hasonlókat dobja fel nekünk később is. Nem utolsósorban ezzel pont azoknak segítünk akik bennünk a felháborodást vagy az egyet nem értést okozták.

Ezek után nincs más hátra, mint bekövetni az Ugytudjuk.hu oldalát, szívecskét rakni a poszt alá, ahol ezt a cikket találták és kommentelni, hogy kinek ajánlják és így a jövőben sem maradunk le a hírekről.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is