Eszperantó nyelvvizsgával szerezte meg háztartásökonómia diplomáját a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje

Farkas Bazsi 2024-02-23 17:37:00
Lenkai Nóra ráadásul attól az intézménytől kapta a diplomáját, amelyben alkalmazásban állt.

Kétségkívül a hét közéleti híre volt a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármester-jelöltjének, Lenkai Nórának a végzettsége. Az ügy a múlt héten szombaton kezdődött, amikor Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő egy az Ugytudjuk.hu által feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Lenkainak egy háztartásökonómia főiskolai diplomája van csupán. Ez pedig aligha komolyan vehető akkor, ha valaki egy Szombathely méretű várost akar irányítani polgármesterként.

Válaszul Lenkai kiposztolta, hogy kettő felsőfokú végzettsége van, az egyik a már említett háztartásökonómia-életvitel szakos tanári diploma. A másik pedig egy a Pannon Egyetemen elvégzett kutatási és innovációs menedzser képzés.

Közben aztán az is kiderült, hogy a Pannon Egyetemen képzése, egy főiskolai vagy egyetemi alapdiplomára épülő képzés, ami nem ad felsőfokú végzettséget, csupán egy oklevelet állít ki, hogy a képzést a hallgató elvégezte. 

Ezt érdeklődésünkre a Pannon Egyetemen is megerősítette: 

"(..)a végzettségi szint módosulása nélkül speciális feladatok ellátására ad felkészítést, illetve lehetővé teszi a korábban szerzett ismeretek meghatározott irányú elmélyítését. - írta levelében szerkesztőségünknek az egyetem."

Lenkai Nórával egy hete egyeztettünk interjút, a mai nap délelőtt 9 órára beszéltük meg a találkozót, amit ő csütörtökön délután 4 órakor, SMS-ben mondott le. Hiába érdeklődtünk arról, hogy mikor tudjuk pótolni a beszélgetést, válasz nem érkezett.

Többek között a végzettségével kapcsolatban is tiszta vizet szerettünk volna önteni a pohárba, hiszen több forrásból úgy értesültünk, hogy a főiskolai diplomájához szükséges középfokú nyelvivizsgát eszperenatóból tette le.

Lenkai kedden a Szombathelyi Polgári Esték vendége volt. Ez az a Fideszhez közeli közéleti program, amelyen Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő a házigazda és amelyről nemrégen kiderült, hogy engedély nélkül használja Szombathely nevét

Az eseményen részt vett Nyugat.hu tudósításában ezt írta: Az egyetemen 24 éve van alkalmazásban, 2008-tól különböző vezető pozíciókban.

Vagyis Lenkai 2000 óta dolgozik az egyetemen és annak jogelődjeinél, háztartásökonómia diplomáját 2006-ban szerezte annál az intézményénél, amelynek alkalmazásában állt. Ez olvasatunkban ha nem is jogsértő, de felvet etikai kérdéseket.

Mivel Lenkai interjúnkat lemondta, így írásban küldtünk neki kérdéseket:

"Ön saját Facebook-oldalán azt írta, hogy a Berzsenyi Dániel Főiskolán 2006-ban háztartásökonómia-életvitel szakos tanári diplomát szerzett. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a diploma megszerzéséhez milyen nyelvből tett középfokú nyelvvizsgát? Információink szerint ez a nyelv az eszperantó volt. Ez valóban így van?

A héten tartott Szombathelyi Polgári Estéken a Nyugat.hu tudósítása szerint az hangzott el, hogy az egyetemen 24 éve van alkalmazásban, 2008-tól különböző vezető pozíciókban. A diplomáját 2006-ban a Berzsenyi Dániel Főiskolán szerezte. A kijelentés szerint tehát alkalmazottja volt annak az intézménynek, ahol a diplomát szerezte. Ez véleménye szerint nem vet fel etikai kérdéseket?

Meg tudná nevezni, hogy 2008-tól kezdve milyen vezető pozíciókat töltött be az intézményben?

Czeglédy Csaba képviselő kijelentésére reagálva azt írta: két felsőfokú végzettséget szereztem.

Az egyik nyilvánvalóan a tanári diploma, de meg tudná válaszában jelölni, hogy melyik a másik?"

Lenkai Nóra polgármester-jelöltséget vállalt egy megyei jogú városban, így azt gondoljuk - azzal együtt, hogy nem egy végzettség határoz meg egy emberi minőséget -, hogy a választóknak joga van tudni ezekre a kérdésekre a válaszokat, így amint választ kapunk, újabb cikkel jelentkezünk. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.