Eszperantó nyelvvizsgával szerezte meg háztartásökonómia diplomáját a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje

Farkas Bazsi 2024-02-23 17:37:00
Lenkai Nóra ráadásul attól az intézménytől kapta a diplomáját, amelyben alkalmazásban állt.

Kétségkívül a hét közéleti híre volt a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármester-jelöltjének, Lenkai Nórának a végzettsége. Az ügy a múlt héten szombaton kezdődött, amikor Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő egy az Ugytudjuk.hu által feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Lenkainak egy háztartásökonómia főiskolai diplomája van csupán. Ez pedig aligha komolyan vehető akkor, ha valaki egy Szombathely méretű várost akar irányítani polgármesterként.

Válaszul Lenkai kiposztolta, hogy kettő felsőfokú végzettsége van, az egyik a már említett háztartásökonómia-életvitel szakos tanári diploma. A másik pedig egy a Pannon Egyetemen elvégzett kutatási és innovációs menedzser képzés.

Közben aztán az is kiderült, hogy a Pannon Egyetemen képzése, egy főiskolai vagy egyetemi alapdiplomára épülő képzés, ami nem ad felsőfokú végzettséget, csupán egy oklevelet állít ki, hogy a képzést a hallgató elvégezte. 

Ezt érdeklődésünkre a Pannon Egyetemen is megerősítette: 

"(..)a végzettségi szint módosulása nélkül speciális feladatok ellátására ad felkészítést, illetve lehetővé teszi a korábban szerzett ismeretek meghatározott irányú elmélyítését. - írta levelében szerkesztőségünknek az egyetem."

Lenkai Nórával egy hete egyeztettünk interjút, a mai nap délelőtt 9 órára beszéltük meg a találkozót, amit ő csütörtökön délután 4 órakor, SMS-ben mondott le. Hiába érdeklődtünk arról, hogy mikor tudjuk pótolni a beszélgetést, válasz nem érkezett.

Többek között a végzettségével kapcsolatban is tiszta vizet szerettünk volna önteni a pohárba, hiszen több forrásból úgy értesültünk, hogy a főiskolai diplomájához szükséges középfokú nyelvivizsgát eszperenatóból tette le.

Lenkai kedden a Szombathelyi Polgári Esték vendége volt. Ez az a Fideszhez közeli közéleti program, amelyen Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő a házigazda és amelyről nemrégen kiderült, hogy engedély nélkül használja Szombathely nevét

Az eseményen részt vett Nyugat.hu tudósításában ezt írta: Az egyetemen 24 éve van alkalmazásban, 2008-tól különböző vezető pozíciókban.

Vagyis Lenkai 2000 óta dolgozik az egyetemen és annak jogelődjeinél, háztartásökonómia diplomáját 2006-ban szerezte annál az intézményénél, amelynek alkalmazásában állt. Ez olvasatunkban ha nem is jogsértő, de felvet etikai kérdéseket.

Mivel Lenkai interjúnkat lemondta, így írásban küldtünk neki kérdéseket:

"Ön saját Facebook-oldalán azt írta, hogy a Berzsenyi Dániel Főiskolán 2006-ban háztartásökonómia-életvitel szakos tanári diplomát szerzett. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a diploma megszerzéséhez milyen nyelvből tett középfokú nyelvvizsgát? Információink szerint ez a nyelv az eszperantó volt. Ez valóban így van?

A héten tartott Szombathelyi Polgári Estéken a Nyugat.hu tudósítása szerint az hangzott el, hogy az egyetemen 24 éve van alkalmazásban, 2008-tól különböző vezető pozíciókban. A diplomáját 2006-ban a Berzsenyi Dániel Főiskolán szerezte. A kijelentés szerint tehát alkalmazottja volt annak az intézménynek, ahol a diplomát szerezte. Ez véleménye szerint nem vet fel etikai kérdéseket?

Meg tudná nevezni, hogy 2008-tól kezdve milyen vezető pozíciókat töltött be az intézményben?

Czeglédy Csaba képviselő kijelentésére reagálva azt írta: két felsőfokú végzettséget szereztem.

Az egyik nyilvánvalóan a tanári diploma, de meg tudná válaszában jelölni, hogy melyik a másik?"

Lenkai Nóra polgármester-jelöltséget vállalt egy megyei jogú városban, így azt gondoljuk - azzal együtt, hogy nem egy végzettség határoz meg egy emberi minőséget -, hogy a választóknak joga van tudni ezekre a kérdésekre a válaszokat, így amint választ kapunk, újabb cikkel jelentkezünk. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak.