Jogszerűtlenül használja a város nevét a Hende Csaba-féle Szombathelyi Polgári Esték

Farkas Bazsi 2024-02-01 11:28:18
Soha nem is kértek engedélyt arra, hogy Szombathely nevét használhassák.

Évek óta fut viszonylagos rendszerességgel a Szombathelyi Polgári Esték. A Hende Csaba, fideszes országgyűlési képviselő nevéhez köthető rendezvényen volt már többek között vendég Gulyás Gergely, Jankovics Marcell, Fábry Sándor, Wittner Mária, Kövér László, Rudolf Péter, Pődör Zoltán vagy éppen Homlok Zsolt. Szóval egyfajta a jobboldali értelmiség, művészvilág, és politikus gyűjtőhelye ez, ahol a közönség egy talk show szerű beszélgetésen múlathatja az időt, közben pedig számos ideológiai megerősítést is kapnak. 

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

A legutóbbi szombathelyi közgyűlésen a Fidesz-KDNP frakció tagjai az ügyben szólaltak fel, hogy szerintük a választók megtévesztése az, hogy László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester szóróanyagán látható a város címere. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester végül azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az Éljen Szombathely! Egyesület - a szabályoknak megfelelően - kért és kapott is címerhasználati engedélyt, egyébként pedig egy alpolgármester tisztségénél fogva is használhatja a város címerét.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő végül azzal zárt, hogy a szeretné megkapni azt az iktatószámmal ellátott levelet, ami a címe engedélyezés ügyében keletkezett.

Az Ugytudjuk.hu a közgyűlés másnapján a szokásos sajtótájékoztatók alkalmával azt kérdezte Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető-helyettestől, hogy ha már a városcímert felhozták, akkor mi a véleménye arról, hogy 2002-ben politikai célokra használták fel nemzeti jelképünket, a kokárdát.

Én azt jó ötletnek tartottam - kezdte akkor így Lendvai. A kokárdát annak idején bárki felvehette, én például legalább egy évig hordtam. Véleményem szerint nem egy párt, hanem egy eszme volt mögötte. Én ebből kifolyólag vállalom azt, hogy Fidesz tag vagyok, nem úgy, mint a városvezető koalíció, akik nem vállalják fel a párttagásuat. Mindegyik egy pártban ül:  MSZP-ben, Momentumban, LMP-ben, DK-ban. Nem merik felvállalni a párttagságukat, elbújnak az Éljen Szombathely! mögé. Én büszke vagyok rá, hogy fideszes vagyok - fejtette ki.

Arra is rákérdeztünk, hogy mi a véleménye arról, hogy Hende Csaba, a 2021-ben indított Szombathely 300 programjához nem kérte a Szombathely név használatát.

Lendvai a konkrét válasz alól kibújt azzal, hogy nem hiszi el nekünk, amit állítunk, így pedig nem tud erről véleményt mondani.

A Szombathelyi Polgári Estékkel kapcsolatban is feltettük a kérdést a jegyzőnek, hogy a lassan 10 éve futó rendezvénysorozathoz kértek-e névhasználati engedélyt. 

Azért, hogy Lendvai Ferenc ismét ne tudjon kételkedni állításunkban, mutatjuk a jegyzőtől érkezett választ egy az egyben, a szombathelyi címerrel a bal felső sarokban. Íme:

A szombathelyi önkormányzat rendelete szerint a városnevet eredeti, ragozott vagy toldalékos formában bármely természetes vagy jogi személy illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésében (cégnév, fantázianév), illetve valamely általa szervezett rendezvény megnevezésében, valamint bármely általa előállított vagy forgalmazott termék megnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja. 

A jegyzői levél szerint pedig a Szombathelyi Polgári Esték esetében még csak az engedélykérés sem futott be.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.