Jogszerűtlenül használja a város nevét a Hende Csaba-féle Szombathelyi Polgári Esték

Farkas Bazsi 2024-02-01 11:28:18
Soha nem is kértek engedélyt arra, hogy Szombathely nevét használhassák.

Évek óta fut viszonylagos rendszerességgel a Szombathelyi Polgári Esték. A Hende Csaba, fideszes országgyűlési képviselő nevéhez köthető rendezvényen volt már többek között vendég Gulyás Gergely, Jankovics Marcell, Fábry Sándor, Wittner Mária, Kövér László, Rudolf Péter, Pődör Zoltán vagy éppen Homlok Zsolt. Szóval egyfajta a jobboldali értelmiség, művészvilág, és politikus gyűjtőhelye ez, ahol a közönség egy talk show szerű beszélgetésen múlathatja az időt, közben pedig számos ideológiai megerősítést is kapnak. 

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

A legutóbbi szombathelyi közgyűlésen a Fidesz-KDNP frakció tagjai az ügyben szólaltak fel, hogy szerintük a választók megtévesztése az, hogy László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester szóróanyagán látható a város címere. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester végül azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az Éljen Szombathely! Egyesület - a szabályoknak megfelelően - kért és kapott is címerhasználati engedélyt, egyébként pedig egy alpolgármester tisztségénél fogva is használhatja a város címerét.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő végül azzal zárt, hogy a szeretné megkapni azt az iktatószámmal ellátott levelet, ami a címe engedélyezés ügyében keletkezett.

Az Ugytudjuk.hu a közgyűlés másnapján a szokásos sajtótájékoztatók alkalmával azt kérdezte Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető-helyettestől, hogy ha már a városcímert felhozták, akkor mi a véleménye arról, hogy 2002-ben politikai célokra használták fel nemzeti jelképünket, a kokárdát.

Én azt jó ötletnek tartottam - kezdte akkor így Lendvai. A kokárdát annak idején bárki felvehette, én például legalább egy évig hordtam. Véleményem szerint nem egy párt, hanem egy eszme volt mögötte. Én ebből kifolyólag vállalom azt, hogy Fidesz tag vagyok, nem úgy, mint a városvezető koalíció, akik nem vállalják fel a párttagásuat. Mindegyik egy pártban ül:  MSZP-ben, Momentumban, LMP-ben, DK-ban. Nem merik felvállalni a párttagságukat, elbújnak az Éljen Szombathely! mögé. Én büszke vagyok rá, hogy fideszes vagyok - fejtette ki.

Arra is rákérdeztünk, hogy mi a véleménye arról, hogy Hende Csaba, a 2021-ben indított Szombathely 300 programjához nem kérte a Szombathely név használatát.

Lendvai a konkrét válasz alól kibújt azzal, hogy nem hiszi el nekünk, amit állítunk, így pedig nem tud erről véleményt mondani.

A Szombathelyi Polgári Estékkel kapcsolatban is feltettük a kérdést a jegyzőnek, hogy a lassan 10 éve futó rendezvénysorozathoz kértek-e névhasználati engedélyt. 

Azért, hogy Lendvai Ferenc ismét ne tudjon kételkedni állításunkban, mutatjuk a jegyzőtől érkezett választ egy az egyben, a szombathelyi címerrel a bal felső sarokban. Íme:

A szombathelyi önkormányzat rendelete szerint a városnevet eredeti, ragozott vagy toldalékos formában bármely természetes vagy jogi személy illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésében (cégnév, fantázianév), illetve valamely általa szervezett rendezvény megnevezésében, valamint bármely általa előállított vagy forgalmazott termék megnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja. 

A jegyzői levél szerint pedig a Szombathelyi Polgári Esték esetében még csak az engedélykérés sem futott be.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.