A romokban heverő szombathelyi Fidesznek egyetlen szalmaszála, hogy szerintük “Szombathely nem fejlődik”

Farkas Bazsi 2024-02-16 07:21:18
Pedig a vizsgált időszakban éppen, hogy ők voltak többségében hatalmon.

"Szombathely a Nyugat-magyarországi régió meghatározó térségi központja lehetne. Azonban az elmúlt években - és ezt legutóbb az Egyensúly Intézet által készített városfejlődési rangsor is visszaigazolja -, hogy az elmúlt években nem tudott élni ezzel a lehetőséggel a város. Úgy tűnik, hogy Győr és Zalaegerszeg között egy kicsit, mintha elveszett volna ez a térség. A térség fejlesztési terve megfogalmazásában, mind pedig azoknak a végrehajtásában Szombathely nem volt túl sikeres az elmúlt időszakban. Éppen ezért a területfejlesztés lehetséges kitörési pontjaira is kerestük a választ. Ahhoz, hogy Szombathely ismét a térség vezető erejévé váljon, ahhoz egy új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség" - ezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter január végi szombathelyi látogatása alatt mondta

Jól látszik, hogy a helyi Fidesz-KDNP-nek nem sok mondanivalója van a szombathelyi választóknak. Az elmúlt 9 évnyi önkormányzati munkájukat felesleges látványberuházások jellemezték, ahelyett, hogy a városlakók mindennapjainak komfortját helyezték volna előtérbe.

Ékes példája ennek a Berzsenyi tér átépítése, amire 1 milliárd 100 millió forintot költöttek el, és aminek az eredménye egy sivár, senki által nem használt térkő sivatag lett, miközben ebből a pénzből a belváros szinte összes aszfalfelületét fel lehetett volna újítani. Arról nem is beszélve, hogy a Hollán Ernő - Kiskar utcák kereszteződésének átépítése és önkényes egyirányúsítása a mai napig pokollá teszi a belváros közlekedését. Emlékezzünk csak a Széchenyi utca végén található jobbra kanyarodni kötelező táblára, amit a népharag gyorsan távolított el az oszlopról.

Ha pedig párhuzamot vonunk a korábbi Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) és a mostani Nemény András (Éljen Szombathely!) vezette önkormányzat között, akkor csak az elmúlt évben 500 milliót, idén pedig 800 millió forintot fordít az önkormányzati utak felújítására a baloldali városvezetés.

De túl haladva az utakon. Az látszik, hogy a helyi jobboldalnak semmiféle alternatívája nincsen a város vezetésére, az elmúlt 4 és fél évben mindössze kettő darab írásba foglalt, előterjesztésük volt a közgyűlésben. Az egyik Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester eu-s kifizetéseket sürgető levelének támogatási kérelme, a másik pedig egy magánember lejáratására irányuló előterjesztés volt.

Ezen is mutatja, hogy semmiféle víziója nincsen a Fidesz-KDNP-nek arra, hogy mit kezdene a várossal, ha a választáson ők nyernének, azonban valamiféle üzenetet mégis meg kell fogalmazniuk a választók felé.

Pont kapóra jött az Egyensúly Intézet januárban közzétett kutatása, amiben 2014 és 2021 között vizsgálta a magyar városok fejlődését.

Érdemes megjegyezni, hogy az Egyensúly Intézet nem egy jól csengő név mögé bújtatott fideszes álcivil tömörülés, hanem egy valóban független agytröszt, amely kutatásaival tiszta képet szeretne adni az ország állapotáról.

Szombathely 2014-ben 43 indexponton állt. 2021 végéig 9,5 indexpontos bővülést ért el (52,5), ezzel pedig az átlagosnál sajnos rosszabbul teljesített, a településindex-változásokat tekintve a megyeszékhelyek sorában 12. helyezett - írta a Vas Népe nem sokkal Navracsics Tibor látogatása előtt.

Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy 2014 és 2019 októbere között Puskás Tivadar és a Fidesz többség vezette a várost. Vagyis a vizsgált időszakban alig 2 év jutott Neményéknek, ráadásul ebben a 2 évben a koronavírus-járvány elleni védekezés kötötte le leginkább az ország és a városok energiáit. Már 2020 februárjában külön alapot hoztak létre a védekezésre. Ez 50 millió forinttal nyitott, majd 145 millió 606 ezer forintnál zárt 2022 év végén. 2021-ben pedig 2 millió 235 ezer forintot emésztett fel a vírus elleni védekezés. A két összeg egyébként nagyságrendileg akkora, mint amennyibe két nagyobb utca felújítása kerül.

A jobboldali narratíva két kézzel kapott a kínálkozó lehetőség után: a város azért nem fejlődik, mert azt Neményék vezetik.

Érdemes a tanulmány eredményeit még tovább bogozni. A fideszes vezetésű Sopron a városok között a 30. helyen áll. Ez jóval lejjebb van, mint Szombathely (12.). Kerestük azt a Media Works-ös cikket, és Navracsics nyilatkozatot, amiben azt fejtegetik, hogy Sopronnak a fejlődési index stagnálása miatt új vezetőkre lenne szüksége, ám egyelőre nem találtuk.

Ahogy azt fentebb is írtuk, 2014 és 2022 között túlnyomórészt Puskásék vezették a várost, a kisebb időszakban pedig Neményék. Ami állandó volt a 8 évben az a Fidesz-KDNP kormány, és Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője. Ez azért sem elhanyagolható tényező, mert a kutatás indikátorainak nagy része állami feladatokat és hatáskört vizsgált, nem pedig önkormányzatit.

Hogy Hende miként értékelte az Egyensúly Intézet felmérését és érez-e személyes felelősségét a város gazdasági fejlődésének lassú ütemében azt tőle kérdeztük meg. Kérdéseinket emailben küldtük meg neki:

Érez-e abban felelősséget, hogy Szombathely 2021-es településindexe még mindig nem érte el Székesfehérvár 2014-es mutatóját (54,6)?

Az említett időszak alatt milyen lobbit tudott folytatni annak érdekében, hogy Szombathely fejlődni tudjon? Ez idő alatt mennyi kormányzati pénz érkezett a városba az egyes évek alatt és azt mire költötte el az aktuális városvezetés?

Nem érzi kellemetlenül magát amiatt, hogy míg székesfehérvári, és zalaegerszegi parlamenti képviselőtársai számos kormányzati fejlesztésről tudnak beszámolni térségüket illetően, addig Ön hasonlóval nemigen tud eldicsekedni?

Navracsics Tibor miniszter úr Szombathelyre látogatva azt mondta, hogy a város fejlődési index-mutatója alapján változásra van szükség. Mivel a miniszter úr ezt jobban nem fejtette ki, hogy előfordulhat, hogy Önre gondolt?

A fideszes vezetésű Sopron a városok között a 30. helyen áll. Ez jóval lejjebb van, mint Szombathely (12.). Véleménye szerint kell-e változás a soproni vezetés élén? Legyen az akár városi, akár országgyűlési szint.

Levelünket másfél hete küldtük meg Hendének, azóta válasz nem érkezett.

Elég nagy bajban van a Fidesz Szombathelyen, ez tisztán látszik. Miközben a város saját erejéből utakat újít fel, járdákat épít, olyan régóta felújításra váró épületekre költ, mint az Aréna Savaria, a Fedett Uszoda, bölcsődéket épít, és ingyenessé teszi a tömegközelekdést a 16 évnél fiatalabb városlakók számára, addig kormánypárt azzal áll elő, hogy Szombathely nem fejlődik.

Ez is valószínű annak a kampányfőnöknek jutott eszébe, aki a fővárosból próbálja diktálni a szombathelyi jobboldal stratégiáját. Amennyiben ugyanis a szombathelyiek között járna, érezte volna, hogy ez itt nem lehet befutó. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.