A romokban heverő szombathelyi Fidesznek egyetlen szalmaszála, hogy szerintük “Szombathely nem fejlődik”

Farkas Bazsi 2024-02-16 07:21:18
Pedig a vizsgált időszakban éppen, hogy ők voltak többségében hatalmon.

"Szombathely a Nyugat-magyarországi régió meghatározó térségi központja lehetne. Azonban az elmúlt években - és ezt legutóbb az Egyensúly Intézet által készített városfejlődési rangsor is visszaigazolja -, hogy az elmúlt években nem tudott élni ezzel a lehetőséggel a város. Úgy tűnik, hogy Győr és Zalaegerszeg között egy kicsit, mintha elveszett volna ez a térség. A térség fejlesztési terve megfogalmazásában, mind pedig azoknak a végrehajtásában Szombathely nem volt túl sikeres az elmúlt időszakban. Éppen ezért a területfejlesztés lehetséges kitörési pontjaira is kerestük a választ. Ahhoz, hogy Szombathely ismét a térség vezető erejévé váljon, ahhoz egy új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség" - ezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter január végi szombathelyi látogatása alatt mondta

Jól látszik, hogy a helyi Fidesz-KDNP-nek nem sok mondanivalója van a szombathelyi választóknak. Az elmúlt 9 évnyi önkormányzati munkájukat felesleges látványberuházások jellemezték, ahelyett, hogy a városlakók mindennapjainak komfortját helyezték volna előtérbe.

Ékes példája ennek a Berzsenyi tér átépítése, amire 1 milliárd 100 millió forintot költöttek el, és aminek az eredménye egy sivár, senki által nem használt térkő sivatag lett, miközben ebből a pénzből a belváros szinte összes aszfalfelületét fel lehetett volna újítani. Arról nem is beszélve, hogy a Hollán Ernő - Kiskar utcák kereszteződésének átépítése és önkényes egyirányúsítása a mai napig pokollá teszi a belváros közlekedését. Emlékezzünk csak a Széchenyi utca végén található jobbra kanyarodni kötelező táblára, amit a népharag gyorsan távolított el az oszlopról.

Ha pedig párhuzamot vonunk a korábbi Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) és a mostani Nemény András (Éljen Szombathely!) vezette önkormányzat között, akkor csak az elmúlt évben 500 milliót, idén pedig 800 millió forintot fordít az önkormányzati utak felújítására a baloldali városvezetés.

De túl haladva az utakon. Az látszik, hogy a helyi jobboldalnak semmiféle alternatívája nincsen a város vezetésére, az elmúlt 4 és fél évben mindössze kettő darab írásba foglalt, előterjesztésük volt a közgyűlésben. Az egyik Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester eu-s kifizetéseket sürgető levelének támogatási kérelme, a másik pedig egy magánember lejáratására irányuló előterjesztés volt.

Ezen is mutatja, hogy semmiféle víziója nincsen a Fidesz-KDNP-nek arra, hogy mit kezdene a várossal, ha a választáson ők nyernének, azonban valamiféle üzenetet mégis meg kell fogalmazniuk a választók felé.

Pont kapóra jött az Egyensúly Intézet januárban közzétett kutatása, amiben 2014 és 2021 között vizsgálta a magyar városok fejlődését.

Érdemes megjegyezni, hogy az Egyensúly Intézet nem egy jól csengő név mögé bújtatott fideszes álcivil tömörülés, hanem egy valóban független agytröszt, amely kutatásaival tiszta képet szeretne adni az ország állapotáról.

Szombathely 2014-ben 43 indexponton állt. 2021 végéig 9,5 indexpontos bővülést ért el (52,5), ezzel pedig az átlagosnál sajnos rosszabbul teljesített, a településindex-változásokat tekintve a megyeszékhelyek sorában 12. helyezett - írta a Vas Népe nem sokkal Navracsics Tibor látogatása előtt.

Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy 2014 és 2019 októbere között Puskás Tivadar és a Fidesz többség vezette a várost. Vagyis a vizsgált időszakban alig 2 év jutott Neményéknek, ráadásul ebben a 2 évben a koronavírus-járvány elleni védekezés kötötte le leginkább az ország és a városok energiáit. Már 2020 februárjában külön alapot hoztak létre a védekezésre. Ez 50 millió forinttal nyitott, majd 145 millió 606 ezer forintnál zárt 2022 év végén. 2021-ben pedig 2 millió 235 ezer forintot emésztett fel a vírus elleni védekezés. A két összeg egyébként nagyságrendileg akkora, mint amennyibe két nagyobb utca felújítása kerül.

A jobboldali narratíva két kézzel kapott a kínálkozó lehetőség után: a város azért nem fejlődik, mert azt Neményék vezetik.

Érdemes a tanulmány eredményeit még tovább bogozni. A fideszes vezetésű Sopron a városok között a 30. helyen áll. Ez jóval lejjebb van, mint Szombathely (12.). Kerestük azt a Media Works-ös cikket, és Navracsics nyilatkozatot, amiben azt fejtegetik, hogy Sopronnak a fejlődési index stagnálása miatt új vezetőkre lenne szüksége, ám egyelőre nem találtuk.

Ahogy azt fentebb is írtuk, 2014 és 2022 között túlnyomórészt Puskásék vezették a várost, a kisebb időszakban pedig Neményék. Ami állandó volt a 8 évben az a Fidesz-KDNP kormány, és Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője. Ez azért sem elhanyagolható tényező, mert a kutatás indikátorainak nagy része állami feladatokat és hatáskört vizsgált, nem pedig önkormányzatit.

Hogy Hende miként értékelte az Egyensúly Intézet felmérését és érez-e személyes felelősségét a város gazdasági fejlődésének lassú ütemében azt tőle kérdeztük meg. Kérdéseinket emailben küldtük meg neki:

Érez-e abban felelősséget, hogy Szombathely 2021-es településindexe még mindig nem érte el Székesfehérvár 2014-es mutatóját (54,6)?

Az említett időszak alatt milyen lobbit tudott folytatni annak érdekében, hogy Szombathely fejlődni tudjon? Ez idő alatt mennyi kormányzati pénz érkezett a városba az egyes évek alatt és azt mire költötte el az aktuális városvezetés?

Nem érzi kellemetlenül magát amiatt, hogy míg székesfehérvári, és zalaegerszegi parlamenti képviselőtársai számos kormányzati fejlesztésről tudnak beszámolni térségüket illetően, addig Ön hasonlóval nemigen tud eldicsekedni?

Navracsics Tibor miniszter úr Szombathelyre látogatva azt mondta, hogy a város fejlődési index-mutatója alapján változásra van szükség. Mivel a miniszter úr ezt jobban nem fejtette ki, hogy előfordulhat, hogy Önre gondolt?

A fideszes vezetésű Sopron a városok között a 30. helyen áll. Ez jóval lejjebb van, mint Szombathely (12.). Véleménye szerint kell-e változás a soproni vezetés élén? Legyen az akár városi, akár országgyűlési szint.

Levelünket másfél hete küldtük meg Hendének, azóta válasz nem érkezett.

Elég nagy bajban van a Fidesz Szombathelyen, ez tisztán látszik. Miközben a város saját erejéből utakat újít fel, járdákat épít, olyan régóta felújításra váró épületekre költ, mint az Aréna Savaria, a Fedett Uszoda, bölcsődéket épít, és ingyenessé teszi a tömegközelekdést a 16 évnél fiatalabb városlakók számára, addig kormánypárt azzal áll elő, hogy Szombathely nem fejlődik.

Ez is valószínű annak a kampányfőnöknek jutott eszébe, aki a fővárosból próbálja diktálni a szombathelyi jobboldal stratégiáját. Amennyiben ugyanis a szombathelyiek között járna, érezte volna, hogy ez itt nem lehet befutó. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek.