A kampányt be, a szombathelyi városvezetésbe belerúgott Navracsics Tibor

Farkas Bazsi 2024-01-31 08:57:00
A miniszter szombathelyi látogatásakor elmondta, hogy a városnak új vezetésre van szüksége, majd hangsúlyozta, hogy Lenkai Nóra, a Fidesz potenciális polgármester-jelöltje, micsoda kompetens vezető.

Kedden Szombathelyen járt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A látogatás célja az volt, hogy a helyi vezetőkkel találkozzon, meghallgassa őket, hogy milyen hiányosságok vannak a település további fejlődésének gátjaként. Majd egy a témához viszonylag lazán kapcsolódó helyszínen az ELTE épületében adott sajtótájékoztatót.

Vámos Zoltán főispán és Navracsics Tibor miniszter

Szombathely a Nyugat-magyarországi régió meghatározó térségi központja lehetne. Azonban az elmúlt években - és ezt legutóbb az Egyensúly Intézet által készített városfejlődési rangsor is visszaigazolja -, hogy az elmúlt években nem tudott élni ezzel a lehetőséggel a város. Úgy tűnik, hogy Győr és Zalaegerszeg között egy kicsit, mintha elveszett volna ez a térség. A térség fejlesztési terve megfogalmazásában, mind pedig azoknak a végrehajtásában Szombathely nem volt túl sikeres az elmúlt időszakban. Éppen ezért a területfejlesztés lehetséges kitörési pontjaira is kerestük a választ. Ahhoz, hogy Szombathely ismét a térség vezető erejévé váljon, ahhoz egy új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség. Az önkormányzat, a kormányhivatal a járási hivatal mellett a felsőoktatási intézmények azok, amelyek a még nagy szerepet játszanak. Ezért találkoztam Lenkai Nórával, a Savaria campus vezetőjével, és örömmel hallottam, hogy az egyetem már most is részt vesz kutatás-fejlesztésben, a térségi együttműködés szervezésében, a helyi gazdasági szereplők együttműködésének szorosabbra fonásában is. A jövőben van remény arra, hogy Szombathely kitörjön abból a viszonylagos elszigeteltségéből, ami az elmúlt időszakban talán bénította a növekedési potenciáját és megbénította azt, hogy a térség egy jelentős szereplőjévé váljon - röviden ezt mondta el Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 

Akinél hiába kérdeztünk rá, hogy mégis milyen konkrétumok hangoztak el a szombathelyi polgármesterrel vagy más egyéb helyi vezetőkkel folytatott beszélgetésen, ami hozzásegíthetne a térség fejlődéséhez, a miniszter konkrétumok helyett önmagát ismételte meg.

Mindenkivel a jelen helyzetről beszéltem, azt kértem mindenkitől, hogy mondja el, hogy hogyan látják a mostani állapotukat. Szombathely pozíciójának a jellemzésére a legjobb, ha figyelembe vesszük a környező megyeszékhelyeket. Győr, Győr-Moson-Sopron megye motorja, Észak-Dunántúl ipari fejlődésének motorja. Veszprém 2023-ban Európa Kulturális fővárosa tudott lenni, azt célozza, hogy térség ipari központja legyen. Zalaegerszeg az elmúlt pár évben látványos beruházásokat tudott megszerezni magának. Ehhez képest nem tudott Szombathely élni azzal a lehetőséggel, ami földrajzi fekvéséből és hagyományaiból adódik. Elkészült a 86-os gyorsforgalmi út, jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy bekapcsolódjon a Közép-európai gazdasági vérkeringésbe. Dinamikusabban ls tudatosabban kell élni ezzel a pozícióval - felelte

Vagyis Navracsics, ha nem is túl direkben, de arról beszélt, hogy a szombathelyi városvezetés nem tudta a fejlődés felé kormányozni a várost, bezzeg azok a környékbeli települések, ahol fideszes polgármester és fideszes többségű képviselő-testület van, ott dübörög a város. 

Érdemes arra is figyelni, hogy a miniszter tájékoztatójában egyetlen nevet emelt ki, az pedig Lenkai Nóráé. Várhatóan ő lesz a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármester-jelöltje, így nem csoda, hogy Navracsics különösen kitért arra, hogy mennyire alkalmas vezető, hiszen véleménye szerint annyira jól működik az általa vezetett szombathelyi felsőoktatás, hogy abba semmiféle külső segítség nem kell már.

A miniszter egyébként találkozott Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármesterrel, az ő nevét azonban még csak meg sem említette. 

Navracsics miniszter úrral egyeztettünk többek között a Szombathely által felhasználható pályázati forrásokról. A jövőben még szorosabb együttmüködést tervezünk a városunk és a térség érdekében. Folytatás pénteken Budapesten - posztolta Nemény a Facebook-oldalára.

Navracsics egyébként beszélt arról is, hogy a szolidaritási hozzájárulás finomhangolása várható. Erről itt írtunk.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.