A kampányt be, a szombathelyi városvezetésbe belerúgott Navracsics Tibor

Farkas Bazsi 2024-01-31 08:57:00
A miniszter szombathelyi látogatásakor elmondta, hogy a városnak új vezetésre van szüksége, majd hangsúlyozta, hogy Lenkai Nóra, a Fidesz potenciális polgármester-jelöltje, micsoda kompetens vezető.

Kedden Szombathelyen járt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A látogatás célja az volt, hogy a helyi vezetőkkel találkozzon, meghallgassa őket, hogy milyen hiányosságok vannak a település további fejlődésének gátjaként. Majd egy a témához viszonylag lazán kapcsolódó helyszínen az ELTE épületében adott sajtótájékoztatót.

Vámos Zoltán főispán és Navracsics Tibor miniszter

Szombathely a Nyugat-magyarországi régió meghatározó térségi központja lehetne. Azonban az elmúlt években - és ezt legutóbb az Egyensúly Intézet által készített városfejlődési rangsor is visszaigazolja -, hogy az elmúlt években nem tudott élni ezzel a lehetőséggel a város. Úgy tűnik, hogy Győr és Zalaegerszeg között egy kicsit, mintha elveszett volna ez a térség. A térség fejlesztési terve megfogalmazásában, mind pedig azoknak a végrehajtásában Szombathely nem volt túl sikeres az elmúlt időszakban. Éppen ezért a területfejlesztés lehetséges kitörési pontjaira is kerestük a választ. Ahhoz, hogy Szombathely ismét a térség vezető erejévé váljon, ahhoz egy új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség. Az önkormányzat, a kormányhivatal a járási hivatal mellett a felsőoktatási intézmények azok, amelyek a még nagy szerepet játszanak. Ezért találkoztam Lenkai Nórával, a Savaria campus vezetőjével, és örömmel hallottam, hogy az egyetem már most is részt vesz kutatás-fejlesztésben, a térségi együttműködés szervezésében, a helyi gazdasági szereplők együttműködésének szorosabbra fonásában is. A jövőben van remény arra, hogy Szombathely kitörjön abból a viszonylagos elszigeteltségéből, ami az elmúlt időszakban talán bénította a növekedési potenciáját és megbénította azt, hogy a térség egy jelentős szereplőjévé váljon - röviden ezt mondta el Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 

Akinél hiába kérdeztünk rá, hogy mégis milyen konkrétumok hangoztak el a szombathelyi polgármesterrel vagy más egyéb helyi vezetőkkel folytatott beszélgetésen, ami hozzásegíthetne a térség fejlődéséhez, a miniszter konkrétumok helyett önmagát ismételte meg.

Mindenkivel a jelen helyzetről beszéltem, azt kértem mindenkitől, hogy mondja el, hogy hogyan látják a mostani állapotukat. Szombathely pozíciójának a jellemzésére a legjobb, ha figyelembe vesszük a környező megyeszékhelyeket. Győr, Győr-Moson-Sopron megye motorja, Észak-Dunántúl ipari fejlődésének motorja. Veszprém 2023-ban Európa Kulturális fővárosa tudott lenni, azt célozza, hogy térség ipari központja legyen. Zalaegerszeg az elmúlt pár évben látványos beruházásokat tudott megszerezni magának. Ehhez képest nem tudott Szombathely élni azzal a lehetőséggel, ami földrajzi fekvéséből és hagyományaiból adódik. Elkészült a 86-os gyorsforgalmi út, jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy bekapcsolódjon a Közép-európai gazdasági vérkeringésbe. Dinamikusabban ls tudatosabban kell élni ezzel a pozícióval - felelte

Vagyis Navracsics, ha nem is túl direkben, de arról beszélt, hogy a szombathelyi városvezetés nem tudta a fejlődés felé kormányozni a várost, bezzeg azok a környékbeli települések, ahol fideszes polgármester és fideszes többségű képviselő-testület van, ott dübörög a város. 

Érdemes arra is figyelni, hogy a miniszter tájékoztatójában egyetlen nevet emelt ki, az pedig Lenkai Nóráé. Várhatóan ő lesz a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármester-jelöltje, így nem csoda, hogy Navracsics különösen kitért arra, hogy mennyire alkalmas vezető, hiszen véleménye szerint annyira jól működik az általa vezetett szombathelyi felsőoktatás, hogy abba semmiféle külső segítség nem kell már.

A miniszter egyébként találkozott Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármesterrel, az ő nevét azonban még csak meg sem említette. 

Navracsics miniszter úrral egyeztettünk többek között a Szombathely által felhasználható pályázati forrásokról. A jövőben még szorosabb együttmüködést tervezünk a városunk és a térség érdekében. Folytatás pénteken Budapesten - posztolta Nemény a Facebook-oldalára.

Navracsics egyébként beszélt arról is, hogy a szolidaritási hozzájárulás finomhangolása várható. Erről itt írtunk.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.