Lendvai Ferenc szerint a szombathelyi városcímert politikai célra használni nem helyes, de a kokárda kisajátítása annak idején rendben volt

Farkas Bazsi 2024-01-26 13:58:00
A Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese megkérdőjelezte állításunkat.

“Komoly problémát” vetett fel a Fidesz-KDNP frakció a csütörtöki közgyűlésen: László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester olyan szórólapokat hordott ki a Rumi Rajki István utca környékére, amelyekre felkerült Szombathely városi címere. A jobboldali képviselők szerint ezek az anyagok kampány célokat szolgálnak és szerintük megtévesztő, hogy a címer rákerült a papírokra.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester erre azt válaszolta, hogy egyrészt László Győző jelenleg alpolgármestere a városnak, így nyugodtan használhatja a címert, másrészt pedig az Éljen Szombathely jelölő szervezet engedélyt kért a címer használatára, amit a polgármester meg is adott.

Erre válaszul a Fidesz-KDNP frakció azzal a kéréssel élt, hogy mutassák meg nekik az iktatószámmal ellátott levelet, ami ezt bizonyítja.

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

A mai szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Lendvai Ferenc, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese hozta fel a témát, amivel kapcsolatban azt a kérdést tettük fel, hogy mi a véleménye a 2002-es kokárda használatról? 

2002-ben Orbán Viktor felhívására a jobb oldali pártok szavazói a márciusban feltűzött kokárdát egészen az áprilisi választásig hordják. Ekkor maga Orbán kérte híveit, hogy vegyék le a nemzeti színű szalagot, nem ideológiai döntés volt ez, hanem azért kérte, hogy így a szavazni vonuló jobb oldali polgárokat ne lehessen azonosítani. Többen egyébként a 2002-es Fidesz vereség után még jó ideig, egyfajta összetartozást jelképezve hordták a kokárdát.

Én azt jó ötletnek tartottam - kezdte így Lendvai. A kokárdát annak idején bárki felvehette, én például legalább egy évig hordtam. Véleményem szerint nem egy párt, hanem egy eszme volt mögötte. Én ebből kifolyólag vállalom azt, hogy Fidesz tag vagyok, nem úgy, mint a városvezető koalíció, akik nem vállalják fel a párttagásuat. Mindegyik egy pártban ül:  MSZP-ben, Momentumban, LMP-ben, DK-ban. Nem merik felvállalni a párttagságukat, elbújnak az Éljen Szombathely! mögé. Én büszke vagyok rá, hogy fideszes vagyok - fejtette ki.

Arra is rákérdeztünk, hogy mi a véleménye arról, hogy Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője, a 2021-ben indított Szombathely 300 programjához nem kérte a Szombathely név használatát.

Nem tudok róla - hárított így Lendvai. Nem tudok róla, hogy megtörtént vagy nem történt meg. 

Majd, amikor azt mondtuk, hogy a hivataltól van válaszunk arra, hogy nem történt névhasználati engedély kérelem, Lendvai azt mondta, hogy ő maga erről nem értesült, az pedig már az ő dolga, hogy elhiszi-e az állításunkat vagy nem hiszi el.

2021 december 22-én a következő választ kapta az Ugytudjuk.hu a szombathelyi városházától:

Rendeletünk szerint a városnevet eredeti, ragozott vagy toldalékos formában bármely természetes vagy jogi személy illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésében (cégnév, fantázianév), illetve valamely általa szervezett rendezvény megnevezésében, valamint bármely általa előállított vagy forgalmazott termék megnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja.

 A nyilvántartásunkban vannak webcím elnevezésre engedélyek, de a szombathely300.hu weboldal ilyen engedéllyel nem rendelkezik.

Amennyiben tehát elfogadjuk, hogy a konzultáció valamely szervezet által szervezett rendezvény, úgy kellett volna önkormányzatunktól névhasználati engedélyt kérni, amire nem került sor.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.