Lendvai Ferenc szerint a szombathelyi városcímert politikai célra használni nem helyes, de a kokárda kisajátítása annak idején rendben volt

Farkas Bazsi 2024-01-26 13:58:00
A Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese megkérdőjelezte állításunkat.

“Komoly problémát” vetett fel a Fidesz-KDNP frakció a csütörtöki közgyűlésen: László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester olyan szórólapokat hordott ki a Rumi Rajki István utca környékére, amelyekre felkerült Szombathely városi címere. A jobboldali képviselők szerint ezek az anyagok kampány célokat szolgálnak és szerintük megtévesztő, hogy a címer rákerült a papírokra.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester erre azt válaszolta, hogy egyrészt László Győző jelenleg alpolgármestere a városnak, így nyugodtan használhatja a címert, másrészt pedig az Éljen Szombathely jelölő szervezet engedélyt kért a címer használatára, amit a polgármester meg is adott.

Erre válaszul a Fidesz-KDNP frakció azzal a kéréssel élt, hogy mutassák meg nekik az iktatószámmal ellátott levelet, ami ezt bizonyítja.

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

A mai szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Lendvai Ferenc, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese hozta fel a témát, amivel kapcsolatban azt a kérdést tettük fel, hogy mi a véleménye a 2002-es kokárda használatról? 

2002-ben Orbán Viktor felhívására a jobb oldali pártok szavazói a márciusban feltűzött kokárdát egészen az áprilisi választásig hordják. Ekkor maga Orbán kérte híveit, hogy vegyék le a nemzeti színű szalagot, nem ideológiai döntés volt ez, hanem azért kérte, hogy így a szavazni vonuló jobb oldali polgárokat ne lehessen azonosítani. Többen egyébként a 2002-es Fidesz vereség után még jó ideig, egyfajta összetartozást jelképezve hordták a kokárdát.

Én azt jó ötletnek tartottam - kezdte így Lendvai. A kokárdát annak idején bárki felvehette, én például legalább egy évig hordtam. Véleményem szerint nem egy párt, hanem egy eszme volt mögötte. Én ebből kifolyólag vállalom azt, hogy Fidesz tag vagyok, nem úgy, mint a városvezető koalíció, akik nem vállalják fel a párttagásuat. Mindegyik egy pártban ül:  MSZP-ben, Momentumban, LMP-ben, DK-ban. Nem merik felvállalni a párttagságukat, elbújnak az Éljen Szombathely! mögé. Én büszke vagyok rá, hogy fideszes vagyok - fejtette ki.

Arra is rákérdeztünk, hogy mi a véleménye arról, hogy Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője, a 2021-ben indított Szombathely 300 programjához nem kérte a Szombathely név használatát.

Nem tudok róla - hárított így Lendvai. Nem tudok róla, hogy megtörtént vagy nem történt meg. 

Majd, amikor azt mondtuk, hogy a hivataltól van válaszunk arra, hogy nem történt névhasználati engedély kérelem, Lendvai azt mondta, hogy ő maga erről nem értesült, az pedig már az ő dolga, hogy elhiszi-e az állításunkat vagy nem hiszi el.

2021 december 22-én a következő választ kapta az Ugytudjuk.hu a szombathelyi városházától:

Rendeletünk szerint a városnevet eredeti, ragozott vagy toldalékos formában bármely természetes vagy jogi személy illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésében (cégnév, fantázianév), illetve valamely általa szervezett rendezvény megnevezésében, valamint bármely általa előállított vagy forgalmazott termék megnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja.

 A nyilvántartásunkban vannak webcím elnevezésre engedélyek, de a szombathely300.hu weboldal ilyen engedéllyel nem rendelkezik.

Amennyiben tehát elfogadjuk, hogy a konzultáció valamely szervezet által szervezett rendezvény, úgy kellett volna önkormányzatunktól névhasználati engedélyt kérni, amire nem került sor.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.