Németh Ákos: Szombathelynek továbbra sincs szüksége akkumulátorgyártásra!

Farkas Bazsi 2024-01-19 15:47:26
A klímapolitikáért is felelős tanácsnok szerint a rövidtávú előnyért nem érdemes feláldozni a város hosszútávú élhetőségét.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu beszámolt, nemrég a Fidesz közeli Frisss.hu interjút készített Illés Károllyal, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjével, mely beszélgetés során többek között az akkumulátorgyártás témaköre is felvetődött.

A témában a frakcióvezető azt nyilatkozta, hogy: “Úgy vélem, nem, a mai világban nem lehet megtenni, hogy elhatárolódunk olyasvalamitől, aminek a feltételeit nem ismerjük. Mindig minden konkrét esetet meg kell vizsgálni, környezetvédelmi szempontból is. Az akkumulátorgyártáshoz többféle beruházás kapcsolódhat, és minderre az elektromosautó-gyártás miatt van világszerte szükség. Szombathelyi gyárakban most is folyik termelés az elektromosautó-ipar számára, és újabb van a küszöbön.”

Szombathely országos szinten elsőként mondta ki, hogy a település területére nem enged be ilyen típusú céget. Németh Ákos (Éljen Szombathely!) klímapolitikáért is felelős tanácsnokot kérdeztük, mi a véleménye a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozatáról.

"Azt a határozatot, amelyben Szombathely megtiltja iparterület értékesítését olyan cég számára, amely akkumulátorgyártással foglalkozna, én terjesztettem a közgyűlés elé. Ezt tavaly februárban a Fidesz-KNDP frakció nem szavazta meg.

Nekem egyébként már azzal problémám van, hogy hatalmas pénzeket ad az állam az adófizetők pénzéből azért, hogy távol-keleti multinacionális cégeket támogasson, holott gyakorlatilag  a rendszerváltás óta azt hallgatjuk, hogy a kis- és középvállalkozókat kellene támogatni, de valamiért ez nem történik meg. 

Ráadásul Szombathelyen egyik feltétele sem valósul meg egy ilyen gyár létesítésének: sem munkaerő, sem elegendő víz és energia nem áll rendelkezésre. De nézzük részletesebben. A szombathelyi gyárak jelenleg is alkalmaznak külföldi munkaerőt, mert a hazai már most sem tudja kiszolgálni őket. Alapvetően vízvesztő ország vagyunk, amelynek a rossz vízelvezetési stratégiánk is alapjául szolgál, hogy valamiért eszünk ágában sincs megtartani a vizet, holott hasznosítani lehetne, sőt kellene, az energiakitettségünkről már nem is beszélve. 

A lépték sem mindegy.

El tudom képzelni hogy van erre igény. De nagyon nem mindegy, hogy mekkora volumenben gondolkodunk. Hogy csak a saját igényeinket akarjuk kiszolgálni vagy az egész világot akarjuk ellátni akkumulátorral. Szemléletes hasonlat talán, hogyha a szomszéd udvarában van két kutya az teljesen rendben van, de ha több száz, az már egészen más problémákat vet fel. Szerintem Szombathelynek továbbra sincs szüksége akkumulátorgyártásra.

Rövidtávon minden városvezetés örül annak, hogyha egy nagy ipari területet sikerül értékesíteni, hiszen akkor van egy nagyobb összeg, amivel lehet egy ideig gazdálkodni. De ezért a rövidtávú előnyért nem érdemes feláldozni a város hosszútávú élhetőségét és fenntarthatóságát. Az pedig alapból nem egy jó stratégia, hogy egy lábra akarja állítani a kormány a jövő közlekedését. Főleg, hogy például Szombathelynek van hidrogénstratégiája, amely legalább egy annyira a fenntartható jövő felé tett lépés, mint a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével magyarázott elektromos autó gyártás" - nyilatkozta lapunknak a tanácsnok.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.