Németh Ákos: Szombathelynek továbbra sincs szüksége akkumulátorgyártásra!

Farkas Bazsi 2024-01-19 15:47:26
A klímapolitikáért is felelős tanácsnok szerint a rövidtávú előnyért nem érdemes feláldozni a város hosszútávú élhetőségét.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu beszámolt, nemrég a Fidesz közeli Frisss.hu interjút készített Illés Károllyal, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjével, mely beszélgetés során többek között az akkumulátorgyártás témaköre is felvetődött.

A témában a frakcióvezető azt nyilatkozta, hogy: “Úgy vélem, nem, a mai világban nem lehet megtenni, hogy elhatárolódunk olyasvalamitől, aminek a feltételeit nem ismerjük. Mindig minden konkrét esetet meg kell vizsgálni, környezetvédelmi szempontból is. Az akkumulátorgyártáshoz többféle beruházás kapcsolódhat, és minderre az elektromosautó-gyártás miatt van világszerte szükség. Szombathelyi gyárakban most is folyik termelés az elektromosautó-ipar számára, és újabb van a küszöbön.”

Szombathely országos szinten elsőként mondta ki, hogy a település területére nem enged be ilyen típusú céget. Németh Ákos (Éljen Szombathely!) klímapolitikáért is felelős tanácsnokot kérdeztük, mi a véleménye a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozatáról.

"Azt a határozatot, amelyben Szombathely megtiltja iparterület értékesítését olyan cég számára, amely akkumulátorgyártással foglalkozna, én terjesztettem a közgyűlés elé. Ezt tavaly februárban a Fidesz-KNDP frakció nem szavazta meg.

Nekem egyébként már azzal problémám van, hogy hatalmas pénzeket ad az állam az adófizetők pénzéből azért, hogy távol-keleti multinacionális cégeket támogasson, holott gyakorlatilag  a rendszerváltás óta azt hallgatjuk, hogy a kis- és középvállalkozókat kellene támogatni, de valamiért ez nem történik meg. 

Ráadásul Szombathelyen egyik feltétele sem valósul meg egy ilyen gyár létesítésének: sem munkaerő, sem elegendő víz és energia nem áll rendelkezésre. De nézzük részletesebben. A szombathelyi gyárak jelenleg is alkalmaznak külföldi munkaerőt, mert a hazai már most sem tudja kiszolgálni őket. Alapvetően vízvesztő ország vagyunk, amelynek a rossz vízelvezetési stratégiánk is alapjául szolgál, hogy valamiért eszünk ágában sincs megtartani a vizet, holott hasznosítani lehetne, sőt kellene, az energiakitettségünkről már nem is beszélve. 

A lépték sem mindegy.

El tudom képzelni hogy van erre igény. De nagyon nem mindegy, hogy mekkora volumenben gondolkodunk. Hogy csak a saját igényeinket akarjuk kiszolgálni vagy az egész világot akarjuk ellátni akkumulátorral. Szemléletes hasonlat talán, hogyha a szomszéd udvarában van két kutya az teljesen rendben van, de ha több száz, az már egészen más problémákat vet fel. Szerintem Szombathelynek továbbra sincs szüksége akkumulátorgyártásra.

Rövidtávon minden városvezetés örül annak, hogyha egy nagy ipari területet sikerül értékesíteni, hiszen akkor van egy nagyobb összeg, amivel lehet egy ideig gazdálkodni. De ezért a rövidtávú előnyért nem érdemes feláldozni a város hosszútávú élhetőségét és fenntarthatóságát. Az pedig alapból nem egy jó stratégia, hogy egy lábra akarja állítani a kormány a jövő közlekedését. Főleg, hogy például Szombathelynek van hidrogénstratégiája, amely legalább egy annyira a fenntartható jövő felé tett lépés, mint a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével magyarázott elektromos autó gyártás" - nyilatkozta lapunknak a tanácsnok.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.