Németh Ákos: Szombathelynek továbbra sincs szüksége akkumulátorgyártásra!

Farkas Bazsi 2024-01-19 15:47:26
A klímapolitikáért is felelős tanácsnok szerint a rövidtávú előnyért nem érdemes feláldozni a város hosszútávú élhetőségét.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu beszámolt, nemrég a Fidesz közeli Frisss.hu interjút készített Illés Károllyal, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjével, mely beszélgetés során többek között az akkumulátorgyártás témaköre is felvetődött.

A témában a frakcióvezető azt nyilatkozta, hogy: “Úgy vélem, nem, a mai világban nem lehet megtenni, hogy elhatárolódunk olyasvalamitől, aminek a feltételeit nem ismerjük. Mindig minden konkrét esetet meg kell vizsgálni, környezetvédelmi szempontból is. Az akkumulátorgyártáshoz többféle beruházás kapcsolódhat, és minderre az elektromosautó-gyártás miatt van világszerte szükség. Szombathelyi gyárakban most is folyik termelés az elektromosautó-ipar számára, és újabb van a küszöbön.”

Szombathely országos szinten elsőként mondta ki, hogy a település területére nem enged be ilyen típusú céget. Németh Ákos (Éljen Szombathely!) klímapolitikáért is felelős tanácsnokot kérdeztük, mi a véleménye a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozatáról.

"Azt a határozatot, amelyben Szombathely megtiltja iparterület értékesítését olyan cég számára, amely akkumulátorgyártással foglalkozna, én terjesztettem a közgyűlés elé. Ezt tavaly februárban a Fidesz-KNDP frakció nem szavazta meg.

Nekem egyébként már azzal problémám van, hogy hatalmas pénzeket ad az állam az adófizetők pénzéből azért, hogy távol-keleti multinacionális cégeket támogasson, holott gyakorlatilag  a rendszerváltás óta azt hallgatjuk, hogy a kis- és középvállalkozókat kellene támogatni, de valamiért ez nem történik meg. 

Ráadásul Szombathelyen egyik feltétele sem valósul meg egy ilyen gyár létesítésének: sem munkaerő, sem elegendő víz és energia nem áll rendelkezésre. De nézzük részletesebben. A szombathelyi gyárak jelenleg is alkalmaznak külföldi munkaerőt, mert a hazai már most sem tudja kiszolgálni őket. Alapvetően vízvesztő ország vagyunk, amelynek a rossz vízelvezetési stratégiánk is alapjául szolgál, hogy valamiért eszünk ágában sincs megtartani a vizet, holott hasznosítani lehetne, sőt kellene, az energiakitettségünkről már nem is beszélve. 

A lépték sem mindegy.

El tudom képzelni hogy van erre igény. De nagyon nem mindegy, hogy mekkora volumenben gondolkodunk. Hogy csak a saját igényeinket akarjuk kiszolgálni vagy az egész világot akarjuk ellátni akkumulátorral. Szemléletes hasonlat talán, hogyha a szomszéd udvarában van két kutya az teljesen rendben van, de ha több száz, az már egészen más problémákat vet fel. Szerintem Szombathelynek továbbra sincs szüksége akkumulátorgyártásra.

Rövidtávon minden városvezetés örül annak, hogyha egy nagy ipari területet sikerül értékesíteni, hiszen akkor van egy nagyobb összeg, amivel lehet egy ideig gazdálkodni. De ezért a rövidtávú előnyért nem érdemes feláldozni a város hosszútávú élhetőségét és fenntarthatóságát. Az pedig alapból nem egy jó stratégia, hogy egy lábra akarja állítani a kormány a jövő közlekedését. Főleg, hogy például Szombathelynek van hidrogénstratégiája, amely legalább egy annyira a fenntartható jövő felé tett lépés, mint a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével magyarázott elektromos autó gyártás" - nyilatkozta lapunknak a tanácsnok.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.