Két férfi felfegyverkezve tört be egy séi lakoshoz

Farkas Bazsi 2024-01-10 12:44:19
Közel 38 millió forintot zsákmányoltak. Majd újra meglátogatták.

A Szombathelyi Járásbíróság tájékoztatása szerint a bíróság nyomozási bírája az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte annak a két jelentős értékre, felfegyverkezve, társtettesként elkövetett rablás bűntettével gyanúsított férfinek a letartóztatását, akik a megalapozott gyanú szerint több alkalommal is betörtek egy séi lakos otthonába, őt bántalmazták, megkötözték, tőle jelentős értékben készpénzt, valamint aranyékszereket, mobiltelefont, bankkártyát és iratokat tulajdonítottak el. 

A gyanúsítottak 2023. augusztus 17. napján 23 óra körüli időben – a nyitott terasz ajtón keresztül – bementek a – sértett tulajdonában lévő ház fölszinti hálószobájában, ahol a megébredő sértettől a házban található pénz átadását követelték. A sértettet több alkalommal megütötték, egy elektromos sokkolóval többször nagyfeszültségű áramot vezetettek a testébe, végül az ellenállni már nem képes sértett bokáit össze is kötözték. A sértett – a vele szemben alkalmazott erőszak hatására – a szobában található szekrényben elhelyezett 37 millió 800 ezer forint készpénzt átadta a gyanúsítottaknak, akik ezt követően a sértettet az ágyba fektették, és – elvéve a sértett mobiltelefonját is – elhagyták a házat. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló, könnyű testi sérüléseket szenvedett el.  A bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg. 

Ezt követően a gyanúsítottak 2023. december 5. napján 23 óra 30 perc körüli időben – a bejárati ajtó üvegét betörve, majd az ajtót kinyitva – ismét bementek a sértett tulajdonában lévő házba.

Ekkor a sértett észlelve a házba történő erőszakos behatolást, a hátsó ajtón keresztül az udvarra menekült, azonban a gyanúsítottak a sértett után mentek, a segítségért kiabáló sértettet a kezénél és a lábánál megragadták, majd a házba visszahúzták, majd a sértettet egy baseball ütővel és ököllel több alkalommal megütötték, folyamatosan további bántalmazással fenyegették, majd a sértett kezeit egy ragasztószalaggal hátra kötötték, és a száját is leragasztották.  A gyanúsítottak a sértett pénztárcáját – a benne lévő 30 ezer forint készpénzzel, bankkártyával, a sértett személyi igazolványával, lakcímkártyájával, TB- és adókártyájával és vezetői engedélyével együtt – a táskájából kivették, valamint a sértett – tartva a további bántalmazástól - mintegy 4 millió forint értékű aranyékszert is átadott a gyanúsítottaknak. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló, könnyű testi sérüléseket szenvedett el. 

Az egyik gyanúsított – miután visszatértek Szombathelyre – a Borostyánkő Áruház épületénél található bankautomatából a sértettől korábban eltulajdonított bankkártya jogosulatlan felhasználásával a sértett bankszámlájáról 250 ezer forint készpénzt vett. A bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg. 

A gyanúsítottak cselekményei alkalmasak a Btk. 365. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés e) pontja szerint minősülő jelentős értékre – társtettesként – elkövetett rablás bűntette, a Btk. 365. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés b) pontja szerint minősülő felfegyverkezve – társtettesként – elkövetett rablás bűntette és a Btk. 393. § (1) bekezdésének a) pontja szerint minősülő készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége bűncselekmények megállapítására.

A Szombathelyi Járási Ügyészség indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását, mivel a megalapozott gyanú tárgyát kiemelkedő tárgyi súlyú cselekmény – öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés – képezi, így megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének. Továbbá az is megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadon bocsátása esetén a bizonyítást összebeszéléssel és az ügy további tanúinak jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével megnehezítenék vagy meghiúsítanák.

A Szombathelyi Járásbíróság döntése végleges.

Címlapképünk illusztráció.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.