2023 végére 20 perccel gyorsabban lehet majd közlekedni Győr és Pápa között

Vágvölgyi Bálint 2020-10-16 05:51:27
Már épül az új nyomvonalon négysávosra bővülő főút a két város között. 2023-ra lesz kész.

Elkezdték kiépíteni a 83. sz. főút Pápa – Győr, M1 autópálya közötti szakaszát, ami elkerüli majd a településeket. Az út kialakítása 2×2 sávos lesz, középen fizikai elválasztással, 20,50 méter koronaszélességgel, leállósáv nélkül. A 36 kilométeres szakaszra hat külön szintű csomóponton keresztül lehet majd felhajtani, és 23 műtárgy is épül – írja a nif.hu.

Mint arról korábban írtunk, a 83-as főút szóban forgó szakasza jelenleg a Dunántúl egyik legveszélyesebb útaszakasza is, az Infostart tavalyi cikke jól illusztrálja ezt: 2018 szentestéjén két fiatal hunyt el a Nagyszentpálnál található kanyarban, majd a két ünnep között a baleset harmadik áldozata is életét vesztette. De múlt év januárjában egy újabb baleset történt, amikor egy kamion és egy személyautó ütközött, aminek következtében az autóban tartózkodó idős hölgy súlyos lábtöréseket szenvedett. Egy oktató szerint a főút Győr és Győrszemere között nagyon keskeny, és az úttest is egyenetlen, számtalan bukkanó tarkítja. 

A kivitelezés két ütemre bomlik: a Pápa-Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két külön szintű csomópont (Pápa Észak, Gyarmat), valamint egy vasúti felüljáró épül a pápai Repülőteret bekötő úton. A Tét-dél csomópont és a Győr közötti 17,6 kilométeres szakaszon nyolc műtárgy, négy külön szintű csomópont épül (Tét dél, Tét észak, Győrszemere, Koroncó). A győri bevezető 2018-ban elkészült, első 1 kilométeres szakaszához hasonlóan a további 3 kilométer is 2×2 sávra bővül, zajvédőfal és két további turbókörforgalom létesül. A beruházás részeként megépül a 83. sz. főút pápai repülőtéri bekötőútja is, mely lehetővé teszi a repülőtér és a város közvetlen megközelítését a vasúti átkelő külön szintben történő keresztezésével.

Fotó: nif.hu

A projekt előkészítése befejeződött. A területszerzés, fakivágás, régészeti feltárások megtörténtek. 2020-ban a kivitelezéshez szükséges szállító és organizációs utak fognak kiépülni, megkezdődik a humuszolás, elindulnak a hidak próbacölöpözési munkálatai. Az új útszakaszon a 110 km/h megengedett sebességek köszönhetően a mostani 55 perces utazási idő kb. 20 perccel csökken Pápa és Győr között, várhatóan megszűnik a torlódás Győrben, a Malom úti csomópont térségében.

Erről korábban kérdeztük a győri Útkezelő szóvivőjét, aki elmondta: nem segít, hogy a 83-as út 2x2 sávos lesz, hiszen a városon belül továbbra is megmaradnak a problémák, bár a város közelében sok csomópont különszintű lesz, illetve turbókörforgalmakat létesítenek majd.

Szólj hozzá!

Nagyon kikapott az ETO a Vasastól

Az Illovszky Rudolf Stadionban fogadta a pesti csapat a győrieket

Megverte a Győr a Debrecent

A Veszprém Arénában találkozott a debreceni és győri kézilabdacsapat.

Ezek szerint mégiscsak van helye a kamerának a kórházban

Az orosházi kórház dolgozóit és betegeit a jelek szerint nem zavarta, hogy felvétel készült ott. De akkor a kormányfüggetlen sajtó miért van kitiltva az egészségügyi intézményekből? Illetve a dolgozóknak miért van megtiltva, hogy nekünk nyilatkozzanak?

Németh Zsolt: a nagy kérdés, lesz-e Sárváron új munkásszálló?

A Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője szerint a városba érkező külföldi munkavállalók hatással lesznek a sárvári munkavállalók keresetére.

Hármas karambol az M1-esen Ikrénynél

Lezárták az érintett útszakaszt Hegyeshalom felé.

Újabb 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra

Ezzel már 4,5 millióra nőtt a leszállított kínai vakcinák száma - mondta Szijjártó Péter.

Ez komoly? Az EMMI két munkanapot adott a kórházak számának meghatározására

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ráadásul csak a médiahírekből értesült erről.

Rusvai Miklós: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége - mondta a virológus a közmédiának.

Ausztriában feloldották az éjszakai kijárási korlátozást

Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe, azaz újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.

Két autó karambolozott Celldömölkön

Forgalmi akadály van a baleset miatt.

Fának csapódott egy autó Mezőörsnél

A jármű ezt követően felborult, forgalmi akadályt okoz.

718 új fertőzött, 61 halott

A beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.

Lenullázta ellenfelét a Crushers

Nézők, eső, sok szombathelyi pont.

Dézsi: az oltásnál kapott papír nem igazolja a védettséget!

A győri polgármester ezt Facebook-posztjában írta.

Holnaptól könnyebben jutunk el vonattal a Balatonhoz

Május 17-én, hétfőtől a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.

Az ég is megdörrenhet

Felhős-napos idő mellett újabb záporokra, zivatarokra készülhetünk.

Király Gábor volt Norbi, a fővárosi állatkert elaltatott tigrisének nevelőszülője

Gyászolja az elhunyt állatot, amit a 2016-os EB emlékére fogadott örökbe egy évre.

van még itt cikk a témában:

Dézsi: az oltásnál kapott papír nem igazolja a védettséget!

A győri polgármester ezt Facebook-posztjában írta.

Dézsi sem rajong érte, hogy a kormány kiárusítja az önkormányzati lakásvagyont

A győri fideszes polgármester szerint a kormány javaslatának „több pontja is megfontolást igényel”.

Felújítják a Kunszigeti utat Győrben

Öt hónapig tart a munka, kerékpárutat is építenek. Mivel ez az egyetlen út Pinnyédre, az alpolgármester türelmet kér a lakosságtól.