Szombathelyen, az ország első börtönbölcsijében járt a Mikulás

ugytudjuk.hu 2023-12-08 15:15:30
Nem, nem a rossz gyerekek kerülnek oda.

Kilenc kisgyermek várta izgatottan a Mikulást december 6-án a szombathelyi börtön bölcsődéjében. A büntetés-végrehajtás újabb családbarát intézkedéssel bővítette a palettáját és tavasszal megnyitotta első munkahelyi bölcsődéjét. Becenevén, a „BöriBölcsi" a börtön területén, de a fogvatartotti részlegektől teljesen elkülönülő épületrészben kapott helyet.

Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Nina, Anna, Rebeka, Olivér, Noel, Flóri, Levi, Zéti és Dani szerdán szép ruhában gyülekeztek a BöriBölcsi egyik csoportszobájában. A nagyszakállú beléptetéséről, biztonsági ellenőrzéséről nem tisztünk beszámolni, a lényeg az, hogy a manói egészen biztosan frissítették a címlistát, így szerencsére a Mikulás is tudta, hogy a szombathelyi börtönben nyílt egy bölcsőde, ahova Söptére menet feltétlenül be kell kopogtatnia. Jól is esett neki a rövid pihenő, hiszen – mint mondta -, nagyon elfáradt útközben. A Szafari csoport szobájában énekkel és terített asztallal – tejjel, sütinyalókával és grincskeksszel – várták a gyerekek és gondozóik.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet új intézménye a börtön munkatársainak bölcsődés korú gyermekeire vigyáz addig, amíg szüleik szolgálati feladataikat teljesítve az elítéltekre felügyelnek. A munkahelyi bölcsőde – amely a börtön területén épült fel - jelentős segítséget nyújt a büntetés-végrehajtás kisgyermekes dolgozóinak.  Az épület felújítását többségében fogvatartotti munkáltatással végezte el a börtön. A közel egy évig tartó munkálatok során összesen 57 fogvatartott, több mint 23 ezer munkaórában dolgozott a szombathelyi börtön munkatársainak irányításával.

Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A közel 290 m2 alapterületű bölcsőde 4 csoportszobával, öltöző helyiséggel, mosdókkal, konyhákkal és egy 600 m2-es, modern kültéri játékokkal felszerelt udvarral rendelkezik. Az épület felújítását követően, az intézmény a kollégák példaértékű összefogásával még szebbé vált: a csoportszobákat modern, biztonságos bútorokkal és játékokkal rendezték be, de a falra festett mese-és állatfigurákat is az intézet egyik szakápolója készítette.

A „BöriBölcsi" összesen 32, három év alatti gyermek elhelyezését teszi lehetővé, akik 8-8 fős létszámban, összesen négy csoportszobában kapnak helyet. A gyermekekre 4 szakképzett gondozónő, 1 vezető gondozó és 4 dajka néni vigyáz, akik így már szintén a büntetés-végrehajtási intézet munkavállalói lettek. A bölcsőde maximálisan igazodik a dolgozók munkarendjéhez úgy, hogy a korán kezdők és a későn távozók gyermekeinek is biztosított legyen az elhelyezése. A „BöriBölcsi" hétköznapokon reggel 6 órától délután 18 óráig üzemel - írja szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.