Szombathelyen, az ország első börtönbölcsijében járt a Mikulás

ugytudjuk.hu 2023-12-08 15:15:30
Nem, nem a rossz gyerekek kerülnek oda.

Kilenc kisgyermek várta izgatottan a Mikulást december 6-án a szombathelyi börtön bölcsődéjében. A büntetés-végrehajtás újabb családbarát intézkedéssel bővítette a palettáját és tavasszal megnyitotta első munkahelyi bölcsődéjét. Becenevén, a „BöriBölcsi" a börtön területén, de a fogvatartotti részlegektől teljesen elkülönülő épületrészben kapott helyet.

Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Nina, Anna, Rebeka, Olivér, Noel, Flóri, Levi, Zéti és Dani szerdán szép ruhában gyülekeztek a BöriBölcsi egyik csoportszobájában. A nagyszakállú beléptetéséről, biztonsági ellenőrzéséről nem tisztünk beszámolni, a lényeg az, hogy a manói egészen biztosan frissítették a címlistát, így szerencsére a Mikulás is tudta, hogy a szombathelyi börtönben nyílt egy bölcsőde, ahova Söptére menet feltétlenül be kell kopogtatnia. Jól is esett neki a rövid pihenő, hiszen – mint mondta -, nagyon elfáradt útközben. A Szafari csoport szobájában énekkel és terített asztallal – tejjel, sütinyalókával és grincskeksszel – várták a gyerekek és gondozóik.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet új intézménye a börtön munkatársainak bölcsődés korú gyermekeire vigyáz addig, amíg szüleik szolgálati feladataikat teljesítve az elítéltekre felügyelnek. A munkahelyi bölcsőde – amely a börtön területén épült fel - jelentős segítséget nyújt a büntetés-végrehajtás kisgyermekes dolgozóinak.  Az épület felújítását többségében fogvatartotti munkáltatással végezte el a börtön. A közel egy évig tartó munkálatok során összesen 57 fogvatartott, több mint 23 ezer munkaórában dolgozott a szombathelyi börtön munkatársainak irányításával.

Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A közel 290 m2 alapterületű bölcsőde 4 csoportszobával, öltöző helyiséggel, mosdókkal, konyhákkal és egy 600 m2-es, modern kültéri játékokkal felszerelt udvarral rendelkezik. Az épület felújítását követően, az intézmény a kollégák példaértékű összefogásával még szebbé vált: a csoportszobákat modern, biztonságos bútorokkal és játékokkal rendezték be, de a falra festett mese-és állatfigurákat is az intézet egyik szakápolója készítette.

A „BöriBölcsi" összesen 32, három év alatti gyermek elhelyezését teszi lehetővé, akik 8-8 fős létszámban, összesen négy csoportszobában kapnak helyet. A gyermekekre 4 szakképzett gondozónő, 1 vezető gondozó és 4 dajka néni vigyáz, akik így már szintén a büntetés-végrehajtási intézet munkavállalói lettek. A bölcsőde maximálisan igazodik a dolgozók munkarendjéhez úgy, hogy a korán kezdők és a későn távozók gyermekeinek is biztosított legyen az elhelyezése. A „BöriBölcsi" hétköznapokon reggel 6 órától délután 18 óráig üzemel - írja szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.