Ledőlt a szomszéd ház tűzfala, napok óta életveszélyben élnek a szombathelyi Paragvári utca egyik házának lakói

Farkas Bazsi 2023-12-06 07:43:43
Az épület bontása 4 és fél millió forintba kerülne, de kérdés, hogy ki fogja ezt kifizetni.

Ötlakásos sorház udvar felőli tűzfala dőlt le pénteken délelőtt a szombathelyi Paragvári úton. A város hivatásos és a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltói megvizsgálták az épületet és statikust kértek a helyszínre. Az épület utolsó két lakása lakhatatlanná vált, a lakók rokonoknál oldották meg lakhatásukat. - adták hírül a katasztrófavédők.

Kedden délelőtt jártunk a Paragvári utcában, a 29-es számú ház udvarára dőlt le a 27-es számú épület tűzfala. Rémisztő látványt nyújt a félig megbontott tető, amelynek szerkezete gerenda nélkül lóg a levegőben. A tűzfal, jó része hiányzik, a fal többi része ujjnyi repedésekkel van tele. Az udvar lakói attól félnek, hogy a szomszéd ház még álló épületrésze is ledől.

Közben kiderült, hogy a 29-es ház lakó már előre jelezték, ha valami nem történik hamarosan, akkor akár tragédia is bekövetkezhet. 2022 júliusában tartottak közgyűlést, azt határozták, hogy felkérik a közös képviselőt szólítsák fel a szomszédos házat arra, hogy veszélytelenítsék az épületet. Amennyiben ez 2022 szeptember 30-ig nem történik meg, úgy a hatóságok bevonását helyezték kilátásba. Azzal tisztában vannak a szomszédok, hogy ugyan kötelezni nem tudnak egy másik társasházat, azonban a ház ugyanannál a kezelőnél van, mint ők, így abban bíztak, hogy “házon belül” megoldás születik.

Nem így lett.

- Még szerencse, hogy a fal leomlása nem követelt emberéleteket. Nálunk ugyanis aktív élet folyik az udvaron, több gyerek is van a lakóközösségben, ők szinte mindig az udvaron játszanak. Pénteken kora reggel dőlt le a tűzfal, ennek volt tudható, hogy a gyerekek nem tartózkodtak kint - mesélték a szomszédok.

A 27-es ház régóta rossz állapotban volt. Olyannyira, hogy a tömbre egyetlen biztosító sem kötött már biztosítást, így az a megoldás született, hogy az SZMSZ-ben azt rögzítették minden lakástulajdonos a saját ingatlana feletti tető részér felel. Most a 3-as, és a 4-es lakás felett tátong lyuk. A 4-es lakás három magánszemély tulajdonában van. A 3-as lakás a szombathelyi önkormányzaté volt, ám erre nemrég liciteljárásáttal értékesítést írtak ki. A licitet az egyik szomszédos lakás tulajdonosa nyerte el, ám információink szerint adásvételi szerződést nem írtak még alá. A maradék, veszélyes épületrész bontása 4 millió 500 ezer forintot emésztene fel, ám egyelőre nem tudni, hogy a költségeket ki vállalja magára. Addig pedig a szomszédok továbbra is életveszélyben kénytelenek élni.  

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.