Nem árulta el Szijjártó Péter, hogy ki volt az a 14 nagyberuházó, akit Szombathelyre akartak hozni

Farkas Bazsi 2023-11-08 07:56:10
Azt sem derült ki, hogy mire alapozta a miniszter azt a kijelentését, miszerint az akkumulátorgyáraknak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen.

Október közepén jelent meg egy interjú Szijjártó Péter, Külgazdasági-, és Külügyminiszterrel a Vaol.hu-n.

- Az ipari parknál elsősorban az önkormányzat felelőssége az, hogy milyen körülményeket teremt a beruházóknak. Mi az idei esztendőben 14 nagyberuházáshoz ajánlottuk ki a szombathelyi ipari parkot, azonban az nem segített a beruházók bizalmának felépítésében, hogy egy politikai hecckampányt indított a szombathelyi önkormányzat ellenzéki tábora az elektromos autóipari beruházásokkal szemben. Ez egy olyan hecckampány, ami mindenfajta alapot nélkülöz. És joggal tartanak tőle más iparágak szereplői is, hogy holnap esetleg az ő iparágukkal szemben ül fel egy hecckampánynak a szombathelyi önkormányzat, mert az üzletemberek, a vállalatvezetők pontosan tudják, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen. Ezért aztán a szombathelyi önkormányzatnak ez a határozata arra enged következtetni, hogy ők bármilyen politikai hullámra bármilyen politikai hangulatkeltés esetén felülnek, és adott esetben bármelyik iparág vállalatainak nekimennek. Sajnos valóban van egy bizalomvesztés a beruházói közösség részéről - nyilatkozta Szijjártó a lapnak.

A miniszter ezután arról is beszélt, hogy szerinte az önkormányzat életet és környezetet védő intézkedése könnyen kiterjedhet akár egy bútorgyárra is.

(…)a beruházók attól tartanak, hogy holnap meg majd azt mondják, hogy bútorgyárat nem szeretnének, holnapután meg más gyárat nem akarnak, és annak is pont annyi lenne a szakmai megalapozottsága, mint ennek a döntésnek - zárta a témát a miniszter.

Nem maradt el a válasz sem, hiszen röviddel az interjú megjelenése után Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester közleményt adott ki

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 17-én a Vas Népe online felültén az akkumulátorgyárak Szombathelyre telepítése mellett tette le voksát, ezzel egyértelművé vált, hogy amennyiben a júniusi önkormányzati választást a Fidesz-KDNP nyeri, úgy nagy valószínűséggel Szombathelyen akkumulátorgyárat fognak építeni.

Az Éljen Szombathely! frakció és a városvezetés továbbra is kitart amellett, hogy nincs szükség Szombathelyen akkumulátorgyárra (...) - írta többek között a közleményben Nemény.

De, hogy ki volt az a 14 beruházó, akit Szombathelyre akart csábítani a kormány és mire alapozta a miniszter azt a kijelentését, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen, azt Ungár Péter (LMP) parlamenti képviselő kérdezte meg:

Tisztelettel kérdezném miniszter urat, hogy milyen tanulmányra, tudományos vizsgálatra, hosszútávú megfigyelésre alapozta azt a kijelentését, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen?

Továbbá kérdezném azt is miniszter úrtól, hogy melyek voltak azok, az Ön által említett 14 beruházás, amiket végül nem Szombathelyre vittek, és mely magyarországi településeken találtak végső helyet a projekteknek? - állt az írásbeli kérdésben.

Szijjártó megbízásából Menczer Tamás, a minisztérium államtitkára válaszolt.

Minden Magyarországon működő gyárnak, ipari üzemnek meg kell felelnie működése során azoknak a környezetvédelmi előírásoknak, amelyek biztosítják, hogy a környezet nem károsodhat. A magyar hatóságok biztosítják ezen előírások és szabályok betartását minden gyár, így minden akkumulátorgyár esetében is, így ezek működése nem károsíthatja a környezetet.

A beruházási bizalomvesztés oka pedig az a bizonytalanság, hogy vajon a szombathelyi önkormányzat a jövőben mely iparágakat kívánja nemkívánatosnak minősíteni a városban - áll a válaszban. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.