Nem árulta el Szijjártó Péter, hogy ki volt az a 14 nagyberuházó, akit Szombathelyre akartak hozni

Farkas Bazsi 2023-11-08 07:56:10
Azt sem derült ki, hogy mire alapozta a miniszter azt a kijelentését, miszerint az akkumulátorgyáraknak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen.

Október közepén jelent meg egy interjú Szijjártó Péter, Külgazdasági-, és Külügyminiszterrel a Vaol.hu-n.

- Az ipari parknál elsősorban az önkormányzat felelőssége az, hogy milyen körülményeket teremt a beruházóknak. Mi az idei esztendőben 14 nagyberuházáshoz ajánlottuk ki a szombathelyi ipari parkot, azonban az nem segített a beruházók bizalmának felépítésében, hogy egy politikai hecckampányt indított a szombathelyi önkormányzat ellenzéki tábora az elektromos autóipari beruházásokkal szemben. Ez egy olyan hecckampány, ami mindenfajta alapot nélkülöz. És joggal tartanak tőle más iparágak szereplői is, hogy holnap esetleg az ő iparágukkal szemben ül fel egy hecckampánynak a szombathelyi önkormányzat, mert az üzletemberek, a vállalatvezetők pontosan tudják, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen. Ezért aztán a szombathelyi önkormányzatnak ez a határozata arra enged következtetni, hogy ők bármilyen politikai hullámra bármilyen politikai hangulatkeltés esetén felülnek, és adott esetben bármelyik iparág vállalatainak nekimennek. Sajnos valóban van egy bizalomvesztés a beruházói közösség részéről - nyilatkozta Szijjártó a lapnak.

A miniszter ezután arról is beszélt, hogy szerinte az önkormányzat életet és környezetet védő intézkedése könnyen kiterjedhet akár egy bútorgyárra is.

(…)a beruházók attól tartanak, hogy holnap meg majd azt mondják, hogy bútorgyárat nem szeretnének, holnapután meg más gyárat nem akarnak, és annak is pont annyi lenne a szakmai megalapozottsága, mint ennek a döntésnek - zárta a témát a miniszter.

Nem maradt el a válasz sem, hiszen röviddel az interjú megjelenése után Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester közleményt adott ki

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 17-én a Vas Népe online felültén az akkumulátorgyárak Szombathelyre telepítése mellett tette le voksát, ezzel egyértelművé vált, hogy amennyiben a júniusi önkormányzati választást a Fidesz-KDNP nyeri, úgy nagy valószínűséggel Szombathelyen akkumulátorgyárat fognak építeni.

Az Éljen Szombathely! frakció és a városvezetés továbbra is kitart amellett, hogy nincs szükség Szombathelyen akkumulátorgyárra (...) - írta többek között a közleményben Nemény.

De, hogy ki volt az a 14 beruházó, akit Szombathelyre akart csábítani a kormány és mire alapozta a miniszter azt a kijelentését, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen, azt Ungár Péter (LMP) parlamenti képviselő kérdezte meg:

Tisztelettel kérdezném miniszter urat, hogy milyen tanulmányra, tudományos vizsgálatra, hosszútávú megfigyelésre alapozta azt a kijelentését, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen?

Továbbá kérdezném azt is miniszter úrtól, hogy melyek voltak azok, az Ön által említett 14 beruházás, amiket végül nem Szombathelyre vittek, és mely magyarországi településeken találtak végső helyet a projekteknek? - állt az írásbeli kérdésben.

Szijjártó megbízásából Menczer Tamás, a minisztérium államtitkára válaszolt.

Minden Magyarországon működő gyárnak, ipari üzemnek meg kell felelnie működése során azoknak a környezetvédelmi előírásoknak, amelyek biztosítják, hogy a környezet nem károsodhat. A magyar hatóságok biztosítják ezen előírások és szabályok betartását minden gyár, így minden akkumulátorgyár esetében is, így ezek működése nem károsíthatja a környezetet.

A beruházási bizalomvesztés oka pedig az a bizonytalanság, hogy vajon a szombathelyi önkormányzat a jövőben mely iparágakat kívánja nemkívánatosnak minősíteni a városban - áll a válaszban. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.