Tovább korlátozza a sajtó munkáját a győri városháza

Pintér Bence 2023-11-06 16:03:00
Regisztráció, írásos meghívó, vagy fényképes sajtóigazolvány kell, ha egy sajtótájékoztatóra szeretne bemenni egy újságíró.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Regisztrációhoz, írásos meghívóhoz, vagy fényképes személyigazolványhoz köti a győri városháza, hogy egy újságíró beléphessen az önkormányzat vagy a polgármester által szervezett sajtótájékoztatóra vagy egyéb sajtóeseményre. Ezzel gyakorlatilag a független sajtót igyekszik kizárni a városháza, mivel számos győri újságíró, így az Ugytudjuk munkatársai részére sem küldenek meghívókat sajtótájékoztatóra 2021 nyara óta.

Az önkormányzat honlapján megjelent szöveg szerint „a regisztráció célja elsődlegesen a Közgyűlés, illetve a szakmai bizottságok munkájáról, valamint a Városházán tartott nyilvános eseményekről történő sajtótudósítás biztosítása”, ami azért érdekes indoklás, mivel a közgyűlés, illetve a bizottságok ülései nyilvánosak, arra akárki beülhet. Éves regisztrációra egyébként csak a győri székhelyű médiumoknak van lehetősége.

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) korábban egyébként nyílt városházát hirdetett, és azóta is többször beszélt arról, hogy ezt megvalósította.

Ehhez képest idén áprilisban egy meghirdetett sajtótájékoztatóra – amelyre szintén csak a helyi kormánypárti sajtó kapott hivatalos meghívott – nem akarták beengedni sem az Ugytudjuk, sem a Magyar Narancs munkatársát. Akkor is írásos meghívóra hivatkoztak a portán, és megpróbálták elérni, hogy ne jussunk be az épületbe, de belefutottak abba a problémába, hogy a Kisalföld velünk egyszerre érkező fotósának sem volt ilyen meghívója.

Akkor az egész jelenetsort élőben közvetítettük a Facebookon, azt a részt is, amikor a lépcső tetején a polgármester sofőrje próbált az utunkba állni, de miután közöltük vele, hogy élő felvétel forog, félreállt az útból. A sajtótájékoztatón végül így meg tudtuk kérdezni, hogy mikor hallott először a polgármester arról, hogy Győrszentiván már tavaly óta esélyes volt a Volkswagen közép-európai akkugyárának elhelyezésére – ahogy arról a GyőrPlusz beszámolt korábban. A kérdésre Dézsi nem válaszolt.

A szabályozás most rögzíti, hogy az aulában és a folyosókon nem szabad videózni, emellett rendelkezik: ha az akkreditációval rendelkező személy a fenti rendelkezések bármelyikét 2 alkalommal megsérti belépési jogosultságát a sajtóreferens legfeljebb 6 hónapra felfüggesztheti.

A legutóbbi győri közgyűlésen a hvg.hu próbálta elcsípni a polgármestert, hogy nyilatkozzon arról: a főépítész szerint a gyakorlatban már különösen veszélyes ipari övezetként kezelik a szentiváni 400 hektáros mezőgazdasági területet.

Mint a videón látszik, Dézsi Csaba András nem állt meg válaszolni a kérdésre.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.