Újabb bírósági eljárástól tartva Illés Károly inkább nem válaszolt kérdéseinkre

ugytudjuk.hu 2023-10-30 17:51:00
Ilyen az, amikor egy politikus nem vállalja szavai következményeit.

A múlt héten csütörtökön tartották a szokásos szombathelyi közgyűlést. Ezt követően pénteken sajtótájékoztatón számoltak be a frakciók vezetői a testületi ülésen történtekről.

Mivel az Ugytudjuk.hu egyetlen, a szombathelyi Fidesz által tartott sajtótájékoztatóra sem kap meghívót, ez az egyetlen olyan esemény, ahol kérdezni tudunk a kormánypárti képviselőktől.

Múlt héten is erre készültünk. Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője egyetlen kérdésünkre válaszolt, amikor azt kérdeztük, hogy milyen viszonyban van most a városi médiával, hiszel most elfogadta interjúkérésüket, ugyanakkor 2022. áprilisában a következő Facebook-posztot jelentette meg:

Fotó: Illés Károly Facebook

Mi a Szombathelyi Tv Fogadóóra című műsorába kaptunk felkérést és fogadtuk el, erről született döntés. De több kérdésedre hadd ne válaszoljak, nem szeretnék ismét bírósági megkeresést kapni. Most már a korrekt válaszaimból is az lesz - felelte Illés Farkas Balázs főszerkesztőnek.

Illés az áprilisi közgyűlésen mondta a következőket:

"Sajnálatos és úgy gondolom, hogy amellett, hogy sajnálatos megdöbbentő dolog történt itt az elmúlt héten. Képviselőtársunkat ugyan privát üzenetben, de csúnya fenyegetés érte magát újságírónak nevező személytől. Tudjuk, hogy az a személy egyébként korábban az Önök által a Szombathelyi tévénél, illetve a Médiaközpontnál alkalmazásban lévő önök újságírója volt. Én az előterjesztésben is arra tettem javaslatot, hogy határolódjunk el ezen tevékenységtől. Nem csak az adott személy, Farkas Balázs, hanem egyébként minden olyan újságírói megnyilvánulástól, amivel fenyegetőzés éri bármelyik képviselőtársunkat, de nem képviselőtársunkat, hanem akár közéleti akár egyéb szereplőket. Úgy gondolom, hogy ez méltatlan és ez már átlép egy olyan szintet, ami már semmiképp sem a közéletbe való és egyáltalán emberileg is így gondolom, hogy ettől el kellene határolódnunk. Én bíztam benne, hogy konszenzussal meg fogjuk tudni tenni. Függetlenül, mondom, hogy milyen újságíróról van szó. Én úgy gondolom, hogy privát üzenetben megfenyeget egy közszereplőt, ez nem elfogadható véleményünk szerint."

Az Ugytudjuk főszerkesztője ezek után rágalmazás miatt büntetőeljárást kezdeményezett Illéssel szemben a Szombathelyi Járásbíróságon. A bíróság az eljárást végül bűncselekmény hiányában megszüntette.

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Bár a bíróság szerint jogilag Illés nem volt felelősségre vonható, véleményünk szerint etikailag igenis aggályos, hogy magánemberek privát üzenetben küldött, kiragadott mondatait lebegteti a közgyűlés nyilvánossága előtt egy politikus, majd amikor egy bírósági eljárásban azt vizsgálják, hogy történt-e jogsértés, akkor ő magát összehúzva nem vállalja korábbi kijelentéseit.

A szombathelyi Fidesz-KDNP frakció az elmúlt 4 évben 2 írásban előre benyújtott napirendi pont javaslatot küldött a közgyűlésre. Az egyik Szita Károly levelének támogatására, a másik pedig egy magánember megbélyegzésére tett javaslatot. A város ügyeivel ezzel ellentétben hasonló módon egyszer sem foglalkoztak.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.