Újabb bírósági eljárástól tartva Illés Károly inkább nem válaszolt kérdéseinkre

ugytudjuk.hu 2023-10-30 17:51:00
Ilyen az, amikor egy politikus nem vállalja szavai következményeit.

A múlt héten csütörtökön tartották a szokásos szombathelyi közgyűlést. Ezt követően pénteken sajtótájékoztatón számoltak be a frakciók vezetői a testületi ülésen történtekről.

Mivel az Ugytudjuk.hu egyetlen, a szombathelyi Fidesz által tartott sajtótájékoztatóra sem kap meghívót, ez az egyetlen olyan esemény, ahol kérdezni tudunk a kormánypárti képviselőktől.

Múlt héten is erre készültünk. Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője egyetlen kérdésünkre válaszolt, amikor azt kérdeztük, hogy milyen viszonyban van most a városi médiával, hiszel most elfogadta interjúkérésüket, ugyanakkor 2022. áprilisában a következő Facebook-posztot jelentette meg:

Fotó: Illés Károly Facebook

Mi a Szombathelyi Tv Fogadóóra című műsorába kaptunk felkérést és fogadtuk el, erről született döntés. De több kérdésedre hadd ne válaszoljak, nem szeretnék ismét bírósági megkeresést kapni. Most már a korrekt válaszaimból is az lesz - felelte Illés Farkas Balázs főszerkesztőnek.

Illés az áprilisi közgyűlésen mondta a következőket:

"Sajnálatos és úgy gondolom, hogy amellett, hogy sajnálatos megdöbbentő dolog történt itt az elmúlt héten. Képviselőtársunkat ugyan privát üzenetben, de csúnya fenyegetés érte magát újságírónak nevező személytől. Tudjuk, hogy az a személy egyébként korábban az Önök által a Szombathelyi tévénél, illetve a Médiaközpontnál alkalmazásban lévő önök újságírója volt. Én az előterjesztésben is arra tettem javaslatot, hogy határolódjunk el ezen tevékenységtől. Nem csak az adott személy, Farkas Balázs, hanem egyébként minden olyan újságírói megnyilvánulástól, amivel fenyegetőzés éri bármelyik képviselőtársunkat, de nem képviselőtársunkat, hanem akár közéleti akár egyéb szereplőket. Úgy gondolom, hogy ez méltatlan és ez már átlép egy olyan szintet, ami már semmiképp sem a közéletbe való és egyáltalán emberileg is így gondolom, hogy ettől el kellene határolódnunk. Én bíztam benne, hogy konszenzussal meg fogjuk tudni tenni. Függetlenül, mondom, hogy milyen újságíróról van szó. Én úgy gondolom, hogy privát üzenetben megfenyeget egy közszereplőt, ez nem elfogadható véleményünk szerint."

Az Ugytudjuk főszerkesztője ezek után rágalmazás miatt büntetőeljárást kezdeményezett Illéssel szemben a Szombathelyi Járásbíróságon. A bíróság az eljárást végül bűncselekmény hiányában megszüntette.

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Bár a bíróság szerint jogilag Illés nem volt felelősségre vonható, véleményünk szerint etikailag igenis aggályos, hogy magánemberek privát üzenetben küldött, kiragadott mondatait lebegteti a közgyűlés nyilvánossága előtt egy politikus, majd amikor egy bírósági eljárásban azt vizsgálják, hogy történt-e jogsértés, akkor ő magát összehúzva nem vállalja korábbi kijelentéseit.

A szombathelyi Fidesz-KDNP frakció az elmúlt 4 évben 2 írásban előre benyújtott napirendi pont javaslatot küldött a közgyűlésre. Az egyik Szita Károly levelének támogatására, a másik pedig egy magánember megbélyegzésére tett javaslatot. A város ügyeivel ezzel ellentétben hasonló módon egyszer sem foglalkoztak.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.