Nem lehet annyi parkolót építeni, ahány autóval minden évben több van Győrben

Pintér Bence 2023-10-20 16:53:17
Az Árkád-parkoló fizetőssé válása felboríthatja a belváros parkolásának kényes egyensúlyát.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Győrben elkezdődött a kampány, ami azon is látszik, hogy a fideszes városvezetés elkezdte felépíteni a sikerpropagandát. Itt első sorban a propagandára kell majd koncentrálniuk, siker szempontjából ugyanis elég vérszegény a kép.

Jó illusztráció ehhez, hogy Dézsi Csaba András polgármester adott is egy sor interjút az elmúlt hetekben, amelyben elkezdte összegezni az elmúlt három-négy év eredményeit. Ezek közül az egyik az, hogy amióta polgármester, 810 parkolót létesítettek a városban. Ez azért is fontos, mert a polgármester rég hangoztatja, hogy a város egyik legfontosabb problémája a parkolás.

A 810 parkoló létesítése nyilván eredmény: a kórház melletti kulturált parkolás például nagyon jó dolog, és bizonyára Adyváros parkolási gondjain is enyhít az új parkolóház. A probléma ott kezdődik, hogy csak Győrben évente ennél nagyobb mértékben nő az új személygépkocsik száma. A mobilitási tervben

2021-es a legfrissebb adat, de így is láthatjuk, hogy 2020 és 2021 között kétezer új személygépjármű jelent meg a városban.

Ha csak ezt az adatot nézzük, láthatjuk, hogy a parkolóépítés 810-es, ciklus végére talán ezres száma érdemi javulást nem hoz, főleg ha hozzávesszük a városon kívülről érkező autókat is.

Nem véletlen, hogy 2022 elején először a Győr Pláza, a héten pedig a győri Árkád jelentette be, hogy fizetőssé teszi a parkolóját. Ebből a pláza talán kevésbé fájó pont, tekintve, hogy épp a környéken nyílt a két új parkolólemez. Az Árkád parkolója azonban az elmúlt években a győri belváros nem hivatalos ingyenes P+R parkolójaként működött, amire csak ráerősített a parkolódíjak tavalyi drasztikus emelése.

Azzal, hogy a parkolást most fizetőssé tette a cég – nyilván azért, mert az egész nap ott parkoló autóktól a vásárlóik nem fértek el – a győri belváros nagyon kényes parkolási egyensúlya a feje tetejére áll. És várható, hogy más, hasonló céllal használt áruházi parkolók – pl. a Lidl a Nádor-aluljáró mellett – is fizetősek lesznek a közeljövőben.

Innentől kezdve aztán tényleg teljesen mindegy, hogy 810 parkolóhelyet létesített-e a város, vagy nem, vagy hogy épít-e még 800-at, ez ugyanis csak tüneti kezelés.

Tavaly év elején már írtam egyszer arról, hogy a győri városháza maga ellen dolgozik a közlekedési dugók és a parkolás kérdésében. A változtatási tilalommal elérte, hogy erősödjön az agglomerációba költözés, ahová aztán a megnövekedő forgalomra hivatkozva mindenhol kétszer kétsávos bekötőutakat terveznek.Tervezik ezt például a 14-esre és a 82-esre is. Ez azt jelenti, hogy még nagyobb volumenben érkezhetnek majd be az autók a szűkebb keresztmetszetű városi utcákra: képzeljük el, mi lesz a Szentlélek templomnál, ha egyszer megépül a 82-es új bekötője is, ami oda fog érkezni. Akkor ugye jön majd az a kör, hogy a városon belüli utakat is ki kéne bővíteni, 

És akkor eljutunk oda, hogy ez a sok-sok autó ugye mind meg is akar majd állni valahol. Nem lehet annyi parkolóházat meg mélygarázst építeni már Győrben, hogy a folyamatosan növekedő gépkocsiállományt a napi forgalomban kiszolgálja a város, és teljesen értelmetlen is: növeli a balesetek számát, rontja a levegő minőségét, és a több, és a többi.

Ha az ember ránéz egy tetszőleges amerikai urbanista YouTube-videóra, azt fogja látni, hogy ott most éppen azt próbálják sok helyen visszabontani, amit mi itt elkezdtünk építeni. Agglomerációs alvóvárosok, kétszer nyolc sávos autópályaszörnyek, végtelen lebetonozott parkolótengerek.

Még talán épp időben vagyunk, hogy Győrben megálljt parancsoljunk ennek, és megtaláljuk a módját annak, hogy minél több embernek megfelelő alternatívát nyújtson a közösségi közlekedés:

az autóbuszhálózat, stratégiai pontokon elhelyezett P+R parkolók, egy esetleges iskolabusz-rendszer, a vasút és a kerékpáros infrastruktúra javításának formájában.

A Tiszta Szívvel a Városért programjában ezekre fogunk koncentrálni, miközben azt is fontosnak tartjuk, hogy forgalmat növelő gigaberuházások helyett a város területén lévő közutak legyenek használható állapotban.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.