Nem lehet annyi parkolót építeni, ahány autóval minden évben több van Győrben

Pintér Bence 2023-10-20 16:53:17
Az Árkád-parkoló fizetőssé válása felboríthatja a belváros parkolásának kényes egyensúlyát.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Győrben elkezdődött a kampány, ami azon is látszik, hogy a fideszes városvezetés elkezdte felépíteni a sikerpropagandát. Itt első sorban a propagandára kell majd koncentrálniuk, siker szempontjából ugyanis elég vérszegény a kép.

Jó illusztráció ehhez, hogy Dézsi Csaba András polgármester adott is egy sor interjút az elmúlt hetekben, amelyben elkezdte összegezni az elmúlt három-négy év eredményeit. Ezek közül az egyik az, hogy amióta polgármester, 810 parkolót létesítettek a városban. Ez azért is fontos, mert a polgármester rég hangoztatja, hogy a város egyik legfontosabb problémája a parkolás.

A 810 parkoló létesítése nyilván eredmény: a kórház melletti kulturált parkolás például nagyon jó dolog, és bizonyára Adyváros parkolási gondjain is enyhít az új parkolóház. A probléma ott kezdődik, hogy csak Győrben évente ennél nagyobb mértékben nő az új személygépkocsik száma. A mobilitási tervben

2021-es a legfrissebb adat, de így is láthatjuk, hogy 2020 és 2021 között kétezer új személygépjármű jelent meg a városban.

Ha csak ezt az adatot nézzük, láthatjuk, hogy a parkolóépítés 810-es, ciklus végére talán ezres száma érdemi javulást nem hoz, főleg ha hozzávesszük a városon kívülről érkező autókat is.

Nem véletlen, hogy 2022 elején először a Győr Pláza, a héten pedig a győri Árkád jelentette be, hogy fizetőssé teszi a parkolóját. Ebből a pláza talán kevésbé fájó pont, tekintve, hogy épp a környéken nyílt a két új parkolólemez. Az Árkád parkolója azonban az elmúlt években a győri belváros nem hivatalos ingyenes P+R parkolójaként működött, amire csak ráerősített a parkolódíjak tavalyi drasztikus emelése.

Azzal, hogy a parkolást most fizetőssé tette a cég – nyilván azért, mert az egész nap ott parkoló autóktól a vásárlóik nem fértek el – a győri belváros nagyon kényes parkolási egyensúlya a feje tetejére áll. És várható, hogy más, hasonló céllal használt áruházi parkolók – pl. a Lidl a Nádor-aluljáró mellett – is fizetősek lesznek a közeljövőben.

Innentől kezdve aztán tényleg teljesen mindegy, hogy 810 parkolóhelyet létesített-e a város, vagy nem, vagy hogy épít-e még 800-at, ez ugyanis csak tüneti kezelés.

Tavaly év elején már írtam egyszer arról, hogy a győri városháza maga ellen dolgozik a közlekedési dugók és a parkolás kérdésében. A változtatási tilalommal elérte, hogy erősödjön az agglomerációba költözés, ahová aztán a megnövekedő forgalomra hivatkozva mindenhol kétszer kétsávos bekötőutakat terveznek.Tervezik ezt például a 14-esre és a 82-esre is. Ez azt jelenti, hogy még nagyobb volumenben érkezhetnek majd be az autók a szűkebb keresztmetszetű városi utcákra: képzeljük el, mi lesz a Szentlélek templomnál, ha egyszer megépül a 82-es új bekötője is, ami oda fog érkezni. Akkor ugye jön majd az a kör, hogy a városon belüli utakat is ki kéne bővíteni, 

És akkor eljutunk oda, hogy ez a sok-sok autó ugye mind meg is akar majd állni valahol. Nem lehet annyi parkolóházat meg mélygarázst építeni már Győrben, hogy a folyamatosan növekedő gépkocsiállományt a napi forgalomban kiszolgálja a város, és teljesen értelmetlen is: növeli a balesetek számát, rontja a levegő minőségét, és a több, és a többi.

Ha az ember ránéz egy tetszőleges amerikai urbanista YouTube-videóra, azt fogja látni, hogy ott most éppen azt próbálják sok helyen visszabontani, amit mi itt elkezdtünk építeni. Agglomerációs alvóvárosok, kétszer nyolc sávos autópályaszörnyek, végtelen lebetonozott parkolótengerek.

Még talán épp időben vagyunk, hogy Győrben megálljt parancsoljunk ennek, és megtaláljuk a módját annak, hogy minél több embernek megfelelő alternatívát nyújtson a közösségi közlekedés:

az autóbuszhálózat, stratégiai pontokon elhelyezett P+R parkolók, egy esetleges iskolabusz-rendszer, a vasút és a kerékpáros infrastruktúra javításának formájában.

A Tiszta Szívvel a Városért programjában ezekre fogunk koncentrálni, miközben azt is fontosnak tartjuk, hogy forgalmat növelő gigaberuházások helyett a város területén lévő közutak legyenek használható állapotban.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.