Szabálytalanságok gyanúi merültek fel a Hende Csaba által társadalmi elnökölt szombathelyi kézilabdaklubnál

Farkas Bazsi 2023-10-09 07:48:00
Az önkormányzat ezentúl csakis pénzügyi átvilágítás után ad további közpénzt az egyesületnek. A Kft. 30 millió forintos mínusszal zárta a tavalyi évet.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a szeptemberi szombathelyi közgyűlés tárgyalta a város költségvetésének módosítását. A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia a már megkapott 30 millió forintos önkormányzati támogatás mellé, további 5 millió forint támogatást kért. 

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester azzal a módosító javaslattal élt, hogy az SZKKA csakis akkor kapja meg az általa kért támogatást, ha előtte az egyesületet és a Kft.-t is átvilágíthatja az önkormányzat, amennyiben szükséges, külső szakértő bevonásával.

Az SZKKA-ban nincsen tulajdonrésze a városnak, fontosak azonban az ott sportoló gyerekek, abban az esetben, ha tényleg arra fordítják, mint amire szánják teljesen rendben van a közpénzfelhasználás. Ezért szab a közgyűlés feltételeket. Tiszta viszonyokat szeretnénk a klubnál – mondta Nemény.

A város első embere egyébként kitért arra, hogy korábban már a Szombathelyi Haladás labdarúgó csapatánál és a Haladás VSE-nél is jártak el hasonlóan. 

Úgy tűnik, hogy a kézilabdaklub működése nem felel meg minden jogszabálynak – jelentette ki Nemény.

A vizsgálatra irányuló módosítást 21 igen szavazattal egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.

A dolog érdekessége, hogy a Fidesz-KDNP frakció is egyhangúlag szavazta meg az módosítást, pedig a párt országgyűlési képviselője, Hende Csaba, az SZKKA társadalmi elnöke, ráadásul mostanság nem volt olyan, komolyabb bejelentése a csapatnak, ahol a parlamenti képviselő ne lett volna személyesen jelen. 

A klub jelenleg is folyó, legnagyobb projektjék, a csarnoképítést is közüsen viszik. Sőt, a szezon előtt Hende maga jelentette be, hogy ő fogja megoldani a csapat terem problémáit. Erre nem sokra, az SZKKA bejelentette, hogy befogadta őket a Haladás Sportkomplexum, amelynek ügyvezetője nem mellesleg a szombathelyi Fidesz elnökségi tagja.

Az SZKKA két formában működik. Az utánpótlást az egyesület, míg a profi NB I/B-s csapatot a Kft. működteti.

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia egyesület 2022-es beszámolójával kapcsolatban már korábban írtunk részletesen. Akkor arról írtunk, hogy a tagdíjak bevételeit megmutató sor azonban teljesen üres. 

Nem csak a 2022-es évben folyt be a beszámoló szerint 0 forint a tagdíjakból, hanem már 2021-ben is 0-ás volt a soron.

Legutóbb 2020-ban volt a beszámoló szerint bevétele tagdíjakból az SZKKA-nak, ekkor 5 millió 853 ezer forint folyt be ezen a címen a kasszába. 2019-ben pedig 7 millió 967 ezer forintot könyveltek le tagdíjakból befolyt összegként.

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia Sport Kft. a 2022-es évet 30 millió 157 ezer forint mínusszal zárta. A cégnek három tulajdonosa van. Pődör Zoltán, Pődörné Szekér Judit és a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia Egyesület. Az Opten cégnyilvántartó szerint 14 alkalmazottja van a cégnek.

Hogyan értékeli a támogatási feltételt Illés Károly, annak tükrében, hogy Pődör Zoltán neve nemrég felmerült, mint fideszes önkormányzati képviselő-jelölt, Hende Csaba pedig társadalmi elnöke az SZKKA-nak, azt magától a frakcióvezetőtől kérdeztük meg.

A közgyűlési napirendi pontokra tudok reagálni. A polgármester felvetése az volt, hogy világítsuk át a szervezetet minden egyes támogatásnál, mi ezzel egyetértettünk. Korábban egyébként a Puskás Tivadar féle városvezetés alatt minden egyes támogatást csak úgy lehetett, hogy arról pontos elszámolás kellett, és beszámolót kellett készíteni a társaságoknak, amennyiben ezek a beszámolók nem készültek el, akkor a támogatás megvonásra került, vagy nem került folyósításra. Mi úgy gondoljuk, hogy bármi olyan szervezet, civil szervezet, vagy részben önkormányzati szervezet, ami támogatást kap az önkormányzattól annak a működése legyen átlátható. Mi ebben semmi kifogásolni valót nem találtunk. Amennyiben ez a szervezet eleget tesz a kritériumoknak a plusz forrást is meg fogjuk szavazni – nyilatkozata Illés.

Kerestük az SZKKA-t, hogy továbbra is igénylik-e az 5 millió forintos önkormányzat támogatást, ezzel pedig vállalják a pénzügyi átvilágítást, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.