Nem tudja a győri szociális intézmény, hogy hány szabad nyugdíjaslakás van

Pintér Bence 2023-10-04 07:27:35
Szabad hely elvileg nincs, üres lakás viszont gyakorlatilag van – de erről az EESZI nem tud semmit.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Augusztus végén kezdtünk el érdeklődni a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménynél azzal kapcsolatban, hogy hány szabad férőhely van a nyugdíjasotthonokban, illetve milyen hosszú a várólista, amennyiben nincs. Erről a témáról ebben a cikkben számoltunk be: a lényeg az volt, hogy nincs szabad férőhely és 318-an vannak jelenleg a várólistán a város legnagyobb idősek otthonában, bár köztük vannak olyanok, akik más otthonban is elfogadnák az elhelyezést, ha arra lehetőség nyílna.

Győr Megyei Jogú Város Helyi Esélyegyenlőségi Programja szerint (100. oldal) az EESZI négy telephelyen biztosít idősek otthonában, míg két telephelyen idősek gondozóházában való elhelyezést, előbbi 232, utóbbi 43 férőhellyel rendelkezik.

Cikkünk megjelenése után viszont azt az információt kaptuk, hogy valójában van több üresen álló lakás is a nyugdíjasotthonokban, jelesül húsz darab.

Erről megkérdeztük ismét az EESZI-t, egészen pontosan azt kérdeztük, hogy

  • igaz-e, hogy több olyan, nyugdíjasok számára kiutalható lakás van mind a Kálóczy téren (6 db) , mind a Rónay Jácint utcában (9 db), amely üresen áll?
  • ha igen, mi ennek az oka?

Nem adatot igényeltünk a témában, hanem sajtókérdést tettünk fel, magyarán szólva törvényi kötelezettsége nem volt az intézménynek, hogy válaszoljon, de nem is arra vonatkozott a kérdés, hogy osszanak meg a közzel birtokukban lévő adatot. Ennek tükrében meglepő válaszlevél érkezett hétfőn, amely a következőt tartalmazta:

„Tájékoztatom, hogy a feltett kérdéssel kapcsolatban Intézményünk nem kezel adatot.”

Magyarán szólva azt a választ kaptuk, hogy a nyugdíjasotthonokat kezelő EESZI ezek szerint nem tudja, hogy hány nyugdíjas lakás áll szabadon, erről nem rendelkeznek adattal, ami elég abszurdan hangzik. Annyit kijelenthetünk, hogy értesüléseinket az intézmény nem cáfolta.

Információink szerint a győri önkormányzati tulajdonú lakások közül nagyjából félezer áll üresen, ezek jelentős része olyan állapotban van, hogy nem éri meg őket felújítani, de a lakásfelújítások egyébként is leálltak az elmúlt négy évben. A pontos adatokért közérdekű adatigénylést adtunk be a lakásokat kezelő Győr-Szolhoz.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.