Már csak néhány nap és újra kinyit a szombathelyi Fedett Uszoda

Farkas Bazsi 2023-09-22 08:16:00
Megtörtént a kazáncsere, indulhat az úszás a nagy medencében. Frissítve.

Tavaly október 3-án zárt be a szombathelyi Fedett Uszoda. Az ok meglehetősen drámai volt, a megemelkedett rezsiköltségek olyan brutális terhet róttak volna az üzemeltető VASIVÍZ-re és áttételesen a szombathelyi önkormányzatra, hogy a városvezetők úgy döntöttek, inkább átmenetileg lakatot tesznek az uszoda nagy medencéjére, mintsem végeláthatatlanul lapátolják bele a pénzt, és csakis a vízilabdásoknak épült 33 méteres medence fogad vendégeket. 

Közben az is kiderült, hogy a megemelkedett rezsi mellett a régi kazánok hatékonytalansága is a költségek emelkedéséhez vezetnek, vagyis modern gépészettel negyedannyiba kerülne az üzemelés.

A szombathelyi városvezetés így 100 millió forintot különített el az uszoda gépészetének modernizációjára. 

A munkával végeztek, ami azt jelenti, hogy

október 2-tól ismét a teljes létesítmény fog sportolókat.

Közben nekiláttak az öltözők felújításának is, ez a munka ugyan nem fog befejeződni az újranyitásra, de november 2-tól ez a részleg is használható lesz. Az uszoda működését azonban az átmeneti időszakban is garantálni tudják.

A jövő heti városi közgyűlés tárgyalja az uszoda további sorsát. Az előterjesztésből az derül ki, hogy az eddig éves 100 millió forintos önkormányzati támogatás kevés lesz a továbbiakban az uszoda működtetéséhez. Az anyag szerint 255 millió forintos veszteséget prognosztizálnak, így további 100 millió forintot adna a város a létesítményt üzemeltető VASIVÍZ-nek.

A közgyűlésnek a többlettámogatás miatt a VASIVÍZ-zel kötött támogatói szerződés módosítását kell tárgyalnia.

Az előterjesztés arra is kitér, hogy az uszoda eddig a központi költségvetésből milyen támogatásokat kapott, ez 2022 év végén 31 millió 750 ezer forintot jelentett. Idén eddig két összeget kapott az uszoda. Év elején 34 millió 595 ezer forintot, míg évközben 30 millió 743 ezer 351 forintot. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után kaptuk a pontosítást a VASIVÍZ-től, hogy az öltözők átalakításaig a nagymedencét a AVUS vízilabdázói használják, míg a nagyobb öltözkapacitás miatt az úszóközönség a 33-es medencében sportolhat majd. 

Ez az állapot csupán november elejéig áll fent, utána már teljesen visszaáll a régi rendszer. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.