Hogyan oldják meg a hatóságok a polgárok játékfüggőségének problémáját?

Farkas Bazsi 2023-09-20 18:07:00
Ismerje meg, hogyan szabályozzák a hatóságok a szerencsejátékot Magyarországon, és találja meg a felelősségteljes játék lehetőségeit. Ismerkedjen meg a szerencsejáték-függőség megelőzésének és kezelésének módjaival.

A szerencsejáték az emberiség egyik régóta létező szórakoztató tevékenysége, de sajnos a szerencsejáték-függőség komoly problémává vált. Magyarországon a hatóságok szigorú szabályozásokat vezettek be a szerencsejáték területén annak érdekében, hogy megelőzzék és kezeljék ezt a problémát. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan működik a szerencsejáték szabályozása, és hogyan lehet megelőzni illetve kezelni a szerencsejáték-függőséget.

Szerencsejáték szabályozás

A szerencsejáték szabályozása az egyik alapvető pillére a játékipar integritásának és a játékosok védelmének Magyarországon. Ebben a szigorúan ellenőrzött környezetben a hatóságok két kulcsfontosságú elemre összpontosítanak: az engedélyezésre és az ellenőrzésre.

1. Az engedélyek kiadása és visszavonása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gondoskodik arról, hogy csak megbízható és felelős szervezők kapjanak engedélyt a szerencsejáték szervezésére. Az engedélyezés során szigorú szabályokat alkalmaznak, amelyeknek célja a játékosok érdekeinek védelme és a tisztességes játék előmozdítása. Az engedélyeket rendszeresen felülvizsgálják, és azok visszavonásra kerülnek, ha a szervezők nem felelnek meg a szigorú előírásoknak, vagy ha az üzleti gyakorlatuk károsan érinti a játékosokat.

2. Szerencsejáték-létesítmények ellenőrzése

Az ellenőrzés a szerencsejáték szabályozásának másik kulcsfontosságú eleme. A hatóságok folyamatosan figyelemmel kísérik a szerencsejáték-létesítmények működését, hogy biztosítsák a játékosok számára a biztonságos és tisztességes játék lehetőségét. A NAV szakértői alaposan vizsgálják a kaszinók tevékenységét, a játékok átláthatóságát és a nyeremények kifizetését, hogy kizárják a visszaéléseket és a csalásokat.

Az illegális szerencsejátékok elleni küzdelem szintén kiemelt prioritás a hatóságok részéről. Szigorú büntetéseket szabnak ki azokra, akik illegális szerencsejátékokat szerveznek vagy részt vesznek bennük. Az online szerencsejátékok terén is szigorú szabályozások vannak érvényben annak érdekében, hogy megakadályozzák az illegális online kaszinók működését és védelmet nyújtsanak a játékosoknak. Mindezeken a lépéseken keresztül a hatóságok biztosítják a szerencsejáték iparágának integritását és a játékosok védelmét, hogy a szerencsejáték egy szórakoztató és biztonságos időtöltés maradhasson.

Fotó: unsplash.com

Szerencsejáték megadóztatása

Fotó: unsplash.com

A szerencsejáték iparágának megadóztatása stratégiai jelentőséggel bír Magyarországon. Különböző szerencsejáték típusok különböző adókat vonnak maguk után, és ezeknek a bevételeknek sorsa rendkívül fontos. Az adózási rendszer részeként megkülönböztetünk jövedelemadót, forgalmi adót, fogadási adót és lottóadót, amelyek mindegyike eltérően határozza meg a játék adókötelezettségét. Például a kaszinók jövedelemadót fizetnek a nyeremények után, míg a fogadási adót sportfogadások esetén kell megfizetni.

Az adók behajtott összegeinek jelentős része pedig közösségi célokra fordul. Az adóból származó bevétel ugyanis szociális programok, oktatás, kultúra, sport és az egészségügy finanszírozására kerül, amelyek segítik a társadalom fejlődését és jólétét. Így a szerencsejáték nemcsak szórakozást nyújt, hanem közvetetten hozzájárul a közösség erősítéséhez és a társadalmi felelősségvállaláshoz is.

 • Szociális programok támogatása
 • Oktatás fejlesztése
 • Kulturális események és intézmények támogatása
 • Sportinfrastruktúra fejlesztése
 • Egészségügyi szolgáltatások javítása

Oktatás és figyelmeztetés

Az oktatás és figyelmeztetés kulcsfontosságú szerepet játszik a szerencsejáték szabályozásában, különösen a szerencsejáték-függőség megelőzése és a játékosok tájékoztatása terén. A hatóságok elkötelezettek abban, hogy segítsék a játékosokat a felelősségteljes játékban és felhívjuk figyelmüket a kockázatokra.

Különböző kampányok és oktatási programok segítik a játékosokat abban, hogy jobban megértsék a szerencsejáték veszélyeit és a felelősségteljes játék alapelveit. Ezek a programok nemcsak a játékosokat célozzák meg, hanem a családtagokat és az oktatási intézményeket is bevonják, hogy szélesebb körű tudatosságot teremtenek.

Az adatok és tudományos kutatások is kulcsszerepet játszanak a megelőzésben. A hatóságok folyamatosan figyelik a szerencsejáték-függőség trendjeit és azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak ehhez a problémához. A tudományos kutatások eredményei alapján hatékonyabb megelőzési stratégiákat dolgoznak ki, és azokat beépítik az oktatási programokba.

A következő táblázatban bemutatjuk, hogy milyen kockázati tényezők lehetnek a szerencsejáték-függőség kialakulásában, és hogyan lehet azokat kezelni:

Kockázati tényezők Megelőzési stratégiák
Szociális izoláció Társas támogatás, közösségi programok
Pénzügyi problémák Pénzügyi tanácsadás, költségvetési tervezés
Stressz és pszichés nyomás Stresszkezelési technikák, pszichoterápia
Kiskorúak hozzáférése Szigorú korhatár ellenőrzés, szülői felügyelet
Reklámok hatása Kritikus gondolkodás fejlesztése, reklámszabályozás

Megelőzés a mindennapokban

A szerencsejáték-függőség megelőzése és kezelése kulcsfontosságú a játékosok számára és a hatóságok számára egyaránt. Az egyik hatékony módja annak, hogy elkerüljük a problémát, az az, hogy felelősségteljesen játszunk. A felelősségteljes játék alapja a tudatosság és a kontroll megtartása.

Az online kaszinók használata egy olyan lehetőség, amely segíthet a felelősségteljes játékban. Itt az otthoni környezetben könnyebben őrizhetjük meg a fejünkben a hidegvérünket és a kontrollt a pénzügyeink felett. Az online kaszinók számos olyan eszközt és beállítást kínálnak, amelyek segítenek abban, hogy a játékosok ne veszítsék el a kontrollt, például a online kaszinók fizetési módok és limitek lehetőségét.

 1. Játék Limitálás: A legtöbb online kaszinó lehetőséget kínál a játéklimit beállítására. Ez lehetővé teszi, hogy meghatározzuk, mennyi időt és pénzt szánunk a játékra. Ha elérjük a meghatározott limitet, a játék automatikusan leáll, és nem tudunk tovább játszani.
 2. Önkizárási lehetőség: Az online kaszinók lehetőséget biztosítanak az önkizárásra egy meghatározott időre vagy véglegesen. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy újra játsszunk, amíg nem vagyunk teljesen felkészültek rá.
 3. Időzítők használata: Használjunk időzítőket, hogy ne veszítsük el az időérzékünket. Az időzítő segít abban, hogy megszakítják a játékot időről időre, és átgondoljuk a helyzetünket.
 4. Ismerjük fel a korlátokat: Fontos felismerni, hogy a szerencsejáték sosem garantálja a nyereményt. Legyünk tisztában azzal, hogy a veszteség is része lehet a játéknak.

Kezelés és támogatás

A szerencsejáték-függőség kezelése során számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy segítsen az érintettnek visszanyerni az irányítást életük felett. Az első lépés a felismerés és az elfogadás, hogy segítségre van szükség. Ezt követően szakemberek segítségével lehet választani a legmegfelelőbb kezelési módok közül.

 • Pszichoterápia: A pszichoterápia során a függőség okait és mögöttes problémáit vizsgálják. Az érintettek megértik viselkedésük gyökerét, és tanulnak hatékonyabb kezelési stratégiákat.
 • Csoportterápia: A csoportterápia során az érintettek találkoznak másokkal, akik hasonló problémával küzdenek. Ez a csoport támogatás erősítheti az elhatározást és az összetartást.
 • A családtagoknak is kulcsszerepük van a támogatásban. A szerencsejáték-függőséggel élőknek biztosítaniuk kell a megértést és az empátiát, miközben támogatást nyújtanak a kezelési folyamatban.

Nonprofit szervezetek, mint például az Anonim Szerencsejátékosok Egyesülete, rendkívül hasznos források a támogatás és információnyújtás terén. Összességében, a kezelés és a támogatás rendelkezésre áll, hogy segítsen az érintetteknek visszatérni az egészséges és boldog élethez.

Következtetés

A szerencsejáték-függőség komoly probléma, de a magyar hatóságok szigorú szabályozásokat vezettek be annak érdekében, hogy megelőzzék és kezeljék ezt a problémát. A felelősségteljes játék, az oktatás és a támogatás kulcsfontosságúak a szerencsejáték-függőség elleni küzdelemben. Fontos, hogy mind a játékosok, mind a hatóságok együttműködjenek a probléma kezelése érdekében, hogy a szerencsejáték egy szórakoztató és biztonságos szabadidős tevékenység maradhasson.

Szponzorált tartalmat olvastál.

Szólj hozzá!

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.