Végül nem mondta ki Harkai Norbert ellenzéki képviselő méltatlanságát a kőszegi képviselő-testület

Farkas Bazsi 2023-09-08 07:23:11
A politikus pár ezer forintos tételt fizetett be késve. Emiatt indítottak eljárást.

Július végén írtunk róla, hogy méltatlansági eljárást indított a kőszegi önkormányzat Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottsága Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) képviselővel szemben.

A bizottsági tárgyalás után a polgármesternek azt jelezte annak elnöke, hogy szerintük aggály merült fel a képviselővel kapcsolatban.

Majd a júliusi közgyűlésen a polgármester napirendi pontként javasolta az ügy zárt ülésen való tárgyalását. A képviselők megszavazták a napirendre vételt, így tárgyalták is az esetet, döntést azonban akkor nem hoztak. Abban állapodtak meg, hogy majd a soron következő szeptemberi, vagyis tegnapi közgyűlésen visszatérnek az ügyre.

"A méltatlansági ügyben az illetékes Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottságot nem én hívtam össze, hanem annak elnöke. A méltatlanság ügyében érintett képviselő a Bizottság tagjaként ugyanúgy kapott meghívót, mint a többi bizottsági tag! Az elnök a testületi ülés előtt kérte, hogy az általuk megtárgyalt napirendet a testület is tűzze napirendre, ami egyhangú szavazással meg is történt. A napirendre vételt a képviselők egyhangú szavazással támogatták, ahogy a meghozott határozati pontokat is!" - írta akkor megkeresésünkre Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az egész ügy egyébként onnan pattant ki, hogy - a polgármester szerint - NAV “Köztarozásmentes adózók” nyilvántartásában nem szerepel Harkai.

A képviselő a júliusban kiadott közleményében azt tudatta, hogy nincsen köztartozása. Korábban egyszer fordult elő, hogy egy pár ezer forintos csekket (súlyadó) késve adott fel, ám a NAV naprakész nyilvántartása szerint júliusban nem volt tartozása.

Harkai ismét maga kérte le legutóbb az adóhatóság nyilvántartását, amiben köztartozás ezúttal sem szerepelt. Egy további tételt látni, ez pedig egy elmaradt szemétszállítási számla volt. Ez volt az a számla, amint a bizottság, majd aztán a képviselő-testület rugózott. Órákon át tartó vita alatt sem tudták eldönteni, hogy a szemétdíj kifizetésének elmaradása köztartozás-e vagy sem. De erre mindjárt visszatérünk. 

A héten ugyanis ismét ülésezett a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság, ahol visszatértek Harkai ügyére. A grémium 5-2 arányban azt a döntést hozta, hogy a képviselő méltatlanná vált arra, hogy a továbbiakban is mandátummal rendelkezzen, így a közgyűlésnek is ezt a javaslatot fogalmazták meg.

A közgyűlés zárt ülésen tárgyalta a napirendet, ami végül ezt a határozatot hozta:

A többség - 3 képviselő, köztük Harkai, kivételével - megszavazta a javaslatot, amiből egyébként feketén-fehéren kitűnik, hogy még maguk a képviselők sem tudták eldönteni, hogy a hulladékszállítási díj tartozás az köztartozás, vagy sem.

Ahogy egyébként az is olvasható a határozatban, hogy Harkai azon nyomban befizette a súlyadót, amint a díjhátralékról szóló levelet kézhez vette.

A testület ezzel lezárta az ügyet, információink szerint többet ezt nem tárgyalják. 

Érdemes megjegyezni, hogy egy összesen 20 ezer forintot sem elérő késve fizetés és díjhátraléknak ennyi energiát és időt szentel a kőszegi testület, amikor a jelenlegi szabályozás szerint az 50 ezer forintot el nem érő rongálás, lopás még csak szabálysértésnek sem minősül. Így a hatóság tehetetlen ezekkel szemben.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.