Végül nem mondta ki Harkai Norbert ellenzéki képviselő méltatlanságát a kőszegi képviselő-testület

Farkas Bazsi 2023-09-08 07:23:11
A politikus pár ezer forintos tételt fizetett be késve. Emiatt indítottak eljárást.

Július végén írtunk róla, hogy méltatlansági eljárást indított a kőszegi önkormányzat Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottsága Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) képviselővel szemben.

A bizottsági tárgyalás után a polgármesternek azt jelezte annak elnöke, hogy szerintük aggály merült fel a képviselővel kapcsolatban.

Majd a júliusi közgyűlésen a polgármester napirendi pontként javasolta az ügy zárt ülésen való tárgyalását. A képviselők megszavazták a napirendre vételt, így tárgyalták is az esetet, döntést azonban akkor nem hoztak. Abban állapodtak meg, hogy majd a soron következő szeptemberi, vagyis tegnapi közgyűlésen visszatérnek az ügyre.

"A méltatlansági ügyben az illetékes Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottságot nem én hívtam össze, hanem annak elnöke. A méltatlanság ügyében érintett képviselő a Bizottság tagjaként ugyanúgy kapott meghívót, mint a többi bizottsági tag! Az elnök a testületi ülés előtt kérte, hogy az általuk megtárgyalt napirendet a testület is tűzze napirendre, ami egyhangú szavazással meg is történt. A napirendre vételt a képviselők egyhangú szavazással támogatták, ahogy a meghozott határozati pontokat is!" - írta akkor megkeresésünkre Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az egész ügy egyébként onnan pattant ki, hogy - a polgármester szerint - NAV “Köztarozásmentes adózók” nyilvántartásában nem szerepel Harkai.

A képviselő a júliusban kiadott közleményében azt tudatta, hogy nincsen köztartozása. Korábban egyszer fordult elő, hogy egy pár ezer forintos csekket (súlyadó) késve adott fel, ám a NAV naprakész nyilvántartása szerint júliusban nem volt tartozása.

Harkai ismét maga kérte le legutóbb az adóhatóság nyilvántartását, amiben köztartozás ezúttal sem szerepelt. Egy további tételt látni, ez pedig egy elmaradt szemétszállítási számla volt. Ez volt az a számla, amint a bizottság, majd aztán a képviselő-testület rugózott. Órákon át tartó vita alatt sem tudták eldönteni, hogy a szemétdíj kifizetésének elmaradása köztartozás-e vagy sem. De erre mindjárt visszatérünk. 

A héten ugyanis ismét ülésezett a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság, ahol visszatértek Harkai ügyére. A grémium 5-2 arányban azt a döntést hozta, hogy a képviselő méltatlanná vált arra, hogy a továbbiakban is mandátummal rendelkezzen, így a közgyűlésnek is ezt a javaslatot fogalmazták meg.

A közgyűlés zárt ülésen tárgyalta a napirendet, ami végül ezt a határozatot hozta:

A többség - 3 képviselő, köztük Harkai, kivételével - megszavazta a javaslatot, amiből egyébként feketén-fehéren kitűnik, hogy még maguk a képviselők sem tudták eldönteni, hogy a hulladékszállítási díj tartozás az köztartozás, vagy sem.

Ahogy egyébként az is olvasható a határozatban, hogy Harkai azon nyomban befizette a súlyadót, amint a díjhátralékról szóló levelet kézhez vette.

A testület ezzel lezárta az ügyet, információink szerint többet ezt nem tárgyalják. 

Érdemes megjegyezni, hogy egy összesen 20 ezer forintot sem elérő késve fizetés és díjhátraléknak ennyi energiát és időt szentel a kőszegi testület, amikor a jelenlegi szabályozás szerint az 50 ezer forintot el nem érő rongálás, lopás még csak szabálysértésnek sem minősül. Így a hatóság tehetetlen ezekkel szemben.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.