Végül nem mondta ki Harkai Norbert ellenzéki képviselő méltatlanságát a kőszegi képviselő-testület

Farkas Bazsi 2023-09-08 07:23:11
A politikus pár ezer forintos tételt fizetett be késve. Emiatt indítottak eljárást.

Július végén írtunk róla, hogy méltatlansági eljárást indított a kőszegi önkormányzat Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottsága Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) képviselővel szemben.

A bizottsági tárgyalás után a polgármesternek azt jelezte annak elnöke, hogy szerintük aggály merült fel a képviselővel kapcsolatban.

Majd a júliusi közgyűlésen a polgármester napirendi pontként javasolta az ügy zárt ülésen való tárgyalását. A képviselők megszavazták a napirendre vételt, így tárgyalták is az esetet, döntést azonban akkor nem hoztak. Abban állapodtak meg, hogy majd a soron következő szeptemberi, vagyis tegnapi közgyűlésen visszatérnek az ügyre.

"A méltatlansági ügyben az illetékes Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottságot nem én hívtam össze, hanem annak elnöke. A méltatlanság ügyében érintett képviselő a Bizottság tagjaként ugyanúgy kapott meghívót, mint a többi bizottsági tag! Az elnök a testületi ülés előtt kérte, hogy az általuk megtárgyalt napirendet a testület is tűzze napirendre, ami egyhangú szavazással meg is történt. A napirendre vételt a képviselők egyhangú szavazással támogatták, ahogy a meghozott határozati pontokat is!" - írta akkor megkeresésünkre Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az egész ügy egyébként onnan pattant ki, hogy - a polgármester szerint - NAV “Köztarozásmentes adózók” nyilvántartásában nem szerepel Harkai.

A képviselő a júliusban kiadott közleményében azt tudatta, hogy nincsen köztartozása. Korábban egyszer fordult elő, hogy egy pár ezer forintos csekket (súlyadó) késve adott fel, ám a NAV naprakész nyilvántartása szerint júliusban nem volt tartozása.

Harkai ismét maga kérte le legutóbb az adóhatóság nyilvántartását, amiben köztartozás ezúttal sem szerepelt. Egy további tételt látni, ez pedig egy elmaradt szemétszállítási számla volt. Ez volt az a számla, amint a bizottság, majd aztán a képviselő-testület rugózott. Órákon át tartó vita alatt sem tudták eldönteni, hogy a szemétdíj kifizetésének elmaradása köztartozás-e vagy sem. De erre mindjárt visszatérünk. 

A héten ugyanis ismét ülésezett a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság, ahol visszatértek Harkai ügyére. A grémium 5-2 arányban azt a döntést hozta, hogy a képviselő méltatlanná vált arra, hogy a továbbiakban is mandátummal rendelkezzen, így a közgyűlésnek is ezt a javaslatot fogalmazták meg.

A közgyűlés zárt ülésen tárgyalta a napirendet, ami végül ezt a határozatot hozta:

A többség - 3 képviselő, köztük Harkai, kivételével - megszavazta a javaslatot, amiből egyébként feketén-fehéren kitűnik, hogy még maguk a képviselők sem tudták eldönteni, hogy a hulladékszállítási díj tartozás az köztartozás, vagy sem.

Ahogy egyébként az is olvasható a határozatban, hogy Harkai azon nyomban befizette a súlyadót, amint a díjhátralékról szóló levelet kézhez vette.

A testület ezzel lezárta az ügyet, információink szerint többet ezt nem tárgyalják. 

Érdemes megjegyezni, hogy egy összesen 20 ezer forintot sem elérő késve fizetés és díjhátraléknak ennyi energiát és időt szentel a kőszegi testület, amikor a jelenlegi szabályozás szerint az 50 ezer forintot el nem érő rongálás, lopás még csak szabálysértésnek sem minősül. Így a hatóság tehetetlen ezekkel szemben.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.