Párezer forintos, késve befizetett köztartozás miatt indított méltatlansági eljárást egy ellenzéki képviselővel szemben Kőszeg fideszes polgármestere

Farkas Bazsi 2023-07-28 16:47:00
Harkai Norbert lapunknak azt írta: jelenleg semmilyen köztartozása nincsen.

Szerdán képviselő-testületi ülést tartottak Kőszegen. Az ülés előzetesen kiküldött meghívójában 7 napirendi pont szerepelt, ezek közül 6-ot nyílt ülésen, egyet pedig, „Kegyeleti közszolgáltatás ellátása Kőszegen” tárgyú közbeszerzési eljárásban eredményhirdetés címmel zárt ülésen tárgyaltak a képviselők.

Szerdán aztán egy újabb napirendi pont felvételét javasolta az ülésen Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester. 

A testületi-ülés előtt hívták össze a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottságot, melynek elnöke Sas Norbert (Fidesz-KDNP), és ahol egyetlen napirendi pont szerepelt, “Képviselői méltatlansági ügy tárgyalása” címmel. A bizottság megtárgyalta, majd a polgármesternek jelezte, hogy szerintük aggály merült fel az egyik kőszegi képviselővel kapcsolatban.

Szerkesztőségünk úgy értesült, hogy egy párezer forintos, ugyan késve, de befizetett tételről lehet szó.

A képviselő, Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) maga is tagja a bizottságnak, ám információink szerint értesítést nem kapott arról, hogy ügye téma lesz az ülésen. Egyéb elfoglaltsága miatt pedig nem is tudott aznap megjelenni a testületi ülésen sem.

De, hogy a Bizottság, honnan tudta, hogy Harkainak hogyan állnak az adóügyei az egyelőre rejtély.

Megkerestük Básthy polgármestert, aki válaszában többek között azt írta, hogy azt bárki ellenőrizheti, hogy kinek van köztartozása a NAV “Köztarozásmentes adózók” nyilvántartásában.

“Ezt Ön is ellenőrizheti, nyilvános a felület, csak a nevet kell beírni, és kidobja, ha valaki szerepel benne.” - írta válaszában a polgármester.

Ez azonban nem igaz, mivel a név mellett az adózó adóazonosító jele is szükséges az adatok megtekintéséhez. Bárki is kezdte az eljárást, annak valamikor, valahol a képviselő adótitkot képező adatait le kellett kérnie. (Frissítés - Cikkünk megjelenése után hívták fel rá a figyelmünket, hogy a NAV oldalán található nyilvántartás adószám nélkül is működik. Az általunk tapasztalt "A megadott keresési adatokra nincs találat!" azt jelenti, hogy a begépelt név nincs a köztartozásmentes adózók névsorában a nyilvántartás szerint. A tévedésért elnézést kérünk.)

"A méltatlansági ügyben az illetékes Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottságot nem én hívtam össze, hanem annak elnöke. A méltatlanság ügyében érintett képviselő a Bizottság tagjaként ugyanúgy kapott meghívót, mint a többi bizottsági tag! Az elnök a testületi ülés előtt kérte, hogy az általuk megtárgyalt napirendet a testület is tűzze napirendre, ami egyhangú szavazással meg is történt. A napirendre vételt a képviselők egyhangú szavazással támogatták, ahogy a meghozott határozati pontokat is!" - írta megkeresésünkre a polgármester.

A testület - amely az érintett, Harkai jelenléte nélkül tárgyalta meg az előterjesztést - egyébként döntést nem hozott, abban maradt, hogy a következő közgyűlésre begyűjtenek minden szükséges adatot, ekkor hoznak döntést Harkai esetleges méltatlanságáról. Ennek végső következménye egyébként akár a képviselő mandátumának megszüntetése is lehet.

Kerestük az érintett, Harkai Norbertet is, aki a Facebook-oldalán nemrég megjelent közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

Semmilyen köztartozásom sincsen! 

Básthy Béla bosszú hadjáratát nem tudom függetleníteni az Összefogás Kőszegért Egyesülettel végzett munkámtól, fáradhatatlanul küzdünk az ismét parkoló pályára került 87-es főút Kőszeg és Szombathely közötti szakaszának megépítéséért, éles kritikát fogalmaztunk meg Kőszeg „lombkoronasétányának”, a semmibe vezető új Gyöngyös híd megépítése miatt, valamint bírósági eljárást is kezdeményeztem Básthy hazug, lejárató propagandája kapcsán! 

Szerintem nem az méltatlan, aki késve ad fel egy csekket, hanem azok, akik tönkretették Kőszeget. Továbbá egy Polgármester részéről méltatlan, kicsinyes és olcsó támadás a személyem eltávolítására tett ilyen szintű kísérlet.

Munkámat folytatom és természetesen állok bármilyen eljárás elé!

 

Címlapfotó: kőszegi városháza, forrás: koszeg.hu

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.