Rendkívüli közgyűlés: utólagos felhatalmazást kért Dézsi polgármester, hogy panaszt nyújtson be a népszavazás ellen

Pintér Bence 2023-05-31 14:34:00
Az ülést nem ő vezette, hanem Szeles Szabolcs alpolgármester: a polgármester a fürdőbejáráson sem jelent meg délelőtt.

Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Győrben, amelyen

Dézsi polgármester utólagosan a közgyűlés felhatalmazását kérte, hogy alkotmányjogi panaszt nyújtson be Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő népszavazási kérdésével kapcsolatban.

A panaszt ugyanis már benyújtotta a május 12-i határidőig, de úgy tűnik, hogy ehhez közgyűlési felhatalmazásra lett volna szükség, ezt akarta megszavaztatni a polgármester, aki egyébként nem vett részt az ülésen, ahogy a délelőtti fürdőbejárást is kihagyta. Az ülést Szeles Szabolcs alpolgármester vezette.

Korábban – mint megírtuk – hitelesítette a bíróság az egyik népszavazási kérdést akkugyár-ügyben Győrben. A kérdés, amihez elvileg el lehetne kezdeni az aláírásgyűjtést, ez:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljábol?”

Ez ellen nyújtottak be panaszt.

Pollreisz Balázs szólalt fel először, aki jelezte is: múlt héten a rendes közgyűlés végén megkérdezte, hogy szabálytalanul nyújtotta-e be a panaszt az önkormányzat, és lám, most kiderült, hogy tényleg. Kiemelte: május 12-én volt a panasz leadásának határideje, ma május 31-e van. Szerinte jogsértő ez a határozat, ezért név szerinti szavazást kér, és azt kéri a közgyűléstől, hogy ne akadályozzák a népszavazást, ne szavazzák meg a javaslatot.

A Nagyné Dr. László Edit jegyző elismételte, ait múlt héten mondott, hogy szerinte minden jogszerű volt, és most is az, semmi törvényellenes nincs benne. „Anyagi jogi értelemben ez az alkotmányjogi panasz abszolút rendben van” – mondta a jegyző.

Borsi Róbert fideszes képviselő is felszólalt, és arra szólította fel Pollreiszt, hogy jelölje meg azokat a jogszabályi helyeket, amelyek alapján jogsértő lenne elfogadni ezt a határozatot. Pollreisz erre felolvasta az önkormányzati törvény 42. § vonatkozó pontját, miszerint nem ruházhatják át a közgyűlés hatásköréből a döntést eljárás indításáról. A jegyző erre megjegyezte, hogy ez igaz, de most a határozatban azt kérik a közgyűléstől, mondják ki, hogy egyetértenek a panasz leadásával.

Bárány István (független) ha jól értettük Pollreisz véleményét osztotta a kérdésben (gyenge volt a hangosítás, nehezen volt érthető), és kiemelte, hogy ha eljárásjogilag nem volt rendben a dolog, akkor szerinte mindegy, hogy anyagi jogilag rendben van-e. Balla Jenő (független) arra panaszkodott, hogy egy 15 oldalas jogi szöveget 15 perccel az ülés előtt osztották ki a képviselőknek, hogy döntsenek róla. A képviselő egyébként arról beszélt, hogy a népszavazási kérdés szerinte nem jó, de ezt a határozatot nem fogja megszavazni.

Szeles Szabolcs nem engedte a név szerinti szavazást, a javaslatot Pollreisz, Balla és Bárány nem szavazta meg,

a fideszes képviselők és Fodor Roland ellenzéki összefogást eláruló egykori jobbikos politikus igen, és ha jól láttuk, Kovács László (független, Civilek Győrért) nem szavazott.

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.