Rendkívüli közgyűlés: utólagos felhatalmazást kért Dézsi polgármester, hogy panaszt nyújtson be a népszavazás ellen

Pintér Bence 2023-05-31 14:34:00
Az ülést nem ő vezette, hanem Szeles Szabolcs alpolgármester: a polgármester a fürdőbejáráson sem jelent meg délelőtt.

Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Győrben, amelyen

Dézsi polgármester utólagosan a közgyűlés felhatalmazását kérte, hogy alkotmányjogi panaszt nyújtson be Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő népszavazási kérdésével kapcsolatban.

A panaszt ugyanis már benyújtotta a május 12-i határidőig, de úgy tűnik, hogy ehhez közgyűlési felhatalmazásra lett volna szükség, ezt akarta megszavaztatni a polgármester, aki egyébként nem vett részt az ülésen, ahogy a délelőtti fürdőbejárást is kihagyta. Az ülést Szeles Szabolcs alpolgármester vezette.

Korábban – mint megírtuk – hitelesítette a bíróság az egyik népszavazási kérdést akkugyár-ügyben Győrben. A kérdés, amihez elvileg el lehetne kezdeni az aláírásgyűjtést, ez:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljábol?”

Ez ellen nyújtottak be panaszt.

Pollreisz Balázs szólalt fel először, aki jelezte is: múlt héten a rendes közgyűlés végén megkérdezte, hogy szabálytalanul nyújtotta-e be a panaszt az önkormányzat, és lám, most kiderült, hogy tényleg. Kiemelte: május 12-én volt a panasz leadásának határideje, ma május 31-e van. Szerinte jogsértő ez a határozat, ezért név szerinti szavazást kér, és azt kéri a közgyűléstől, hogy ne akadályozzák a népszavazást, ne szavazzák meg a javaslatot.

A Nagyné Dr. László Edit jegyző elismételte, ait múlt héten mondott, hogy szerinte minden jogszerű volt, és most is az, semmi törvényellenes nincs benne. „Anyagi jogi értelemben ez az alkotmányjogi panasz abszolút rendben van” – mondta a jegyző.

Borsi Róbert fideszes képviselő is felszólalt, és arra szólította fel Pollreiszt, hogy jelölje meg azokat a jogszabályi helyeket, amelyek alapján jogsértő lenne elfogadni ezt a határozatot. Pollreisz erre felolvasta az önkormányzati törvény 42. § vonatkozó pontját, miszerint nem ruházhatják át a közgyűlés hatásköréből a döntést eljárás indításáról. A jegyző erre megjegyezte, hogy ez igaz, de most a határozatban azt kérik a közgyűléstől, mondják ki, hogy egyetértenek a panasz leadásával.

Bárány István (független) ha jól értettük Pollreisz véleményét osztotta a kérdésben (gyenge volt a hangosítás, nehezen volt érthető), és kiemelte, hogy ha eljárásjogilag nem volt rendben a dolog, akkor szerinte mindegy, hogy anyagi jogilag rendben van-e. Balla Jenő (független) arra panaszkodott, hogy egy 15 oldalas jogi szöveget 15 perccel az ülés előtt osztották ki a képviselőknek, hogy döntsenek róla. A képviselő egyébként arról beszélt, hogy a népszavazási kérdés szerinte nem jó, de ezt a határozatot nem fogja megszavazni.

Szeles Szabolcs nem engedte a név szerinti szavazást, a javaslatot Pollreisz, Balla és Bárány nem szavazta meg,

a fideszes képviselők és Fodor Roland ellenzéki összefogást eláruló egykori jobbikos politikus igen, és ha jól láttuk, Kovács László (független, Civilek Győrért) nem szavazott.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.