Csalók élnek vissza ismert orvosok nevével

Farkas Bazsi 2023-05-18 13:57:01
Többek között Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével készített álinterjút tett közzé az interneten egy külföldön bejegyzett cég.

Ismert orvosok nevével élnek vissza és hirdetnek gyógyhatásúnak mondott szereket ismeretlenek vásárlásra és fogyasztásra buzdítva az embereket - közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az NVSZ vizsgálatot folytat olyan ügyekben, amelyekben ismert orvosok nevével visszaélve olyan szereket hirdetnek, melyek Magyarországon hivatalosan nem engedélyezettek.

Hozzátették, hogy Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével készített álinterjút tett közzé az interneten egy külföldön bejegyzett cég, melyben az orvos egy hivatalosan nem bejegyzett, vérnyomáspanaszok kezelésére szolgáló készítmény jótékony hatásairól beszélt. Álmos Péternek, a kamara alelnökének nevével és fotójával is visszaéltek, amikor egy működő internetes portálhoz megtévesztően hasonló weboldalon reklámoztak egy olyan készítményt, amely a magas vérnyomás megszüntetését és az "erek megtisztítását" ígéri - sorolták.

A közlemény szerint a MOK továbbra is hangsúlyozza, hogy a tisztségviselőik semmilyen - sem legális, sem illegális - gyógyszert nem reklámoznak. Az összes ilyen hirdetés, információ hamis, valótlan.

Hasonló módon tettek közzé egy álhírt a neten Acsády György, a Semmelweis Egyetem érsebész professzora nevével és fényképével illusztrálva. Az ő nevével tévesen egy cukorbetegség kezelésére szolgáló, hivatalosan nem bejegyzett készítményt reklámoznak, annak ellenére, hogy cukorbetegség gyógyításával ő soha nem foglalkozott.

Mindhárom esetben egy külföldi szerveren működtetett oldalon reklámozzák a készítményt, majd a megrendelőt telefonon próbálják minél nagyobb kiszerelés megrendelésére rávenni.

Az NVSZ felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a készítmények Magyarországon nem bevizsgáltak, nem engedélyezettek, így nem lehet tudni, hogy milyen hatással rendelkeznek. Emiatt az, aki ezeket a "gyógyszereket" megveszi és beszedi, az egészségét kockáztatja.

Hangsúlyozták, hogy az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket, és az is gyanús lehet, hogy ezek a készítmények patikában nem elérhetőek, kizárólag interneten rendelhetők.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.